AZ NJSZT BLOGJA AZ INFORMATIKA, ROBOTIKA LEGMENŐBB TÉMAKÖREIRŐL – ÚJSZERŰ MEGKÖZELÍTÉSBEN

Kvantumugrás blog

 

 • 2022. 05. 18.

  A vezeték nélküli kommunikáció elméleti alapjait Nikola Tesla dolgozta ki az 1890-es években, az első vezeték nélküli jeleket pedig a rádió apjaként ismert Guglielmo Marconi továbbította 1894-ben, két mérföld távolságra.

  A kormányzati használat szintjén az első világháborúig visszavezethető, mára az információs technológiával összeintegrálódott mobil technológia – a mobil kommunikáció és a mobil számítástechnika – azóta teljesen megváltoztatta az emberi társadalmakat. Ez az…

 • 2022. 05. 11.

  Az operációs rendszer (OS) a számítógépünkön futó legfontosabb program; kezeli a gép memóriáját, a rajta lévő összes programot és hardvert, és nem utolsó sorban, lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a komputerrel – a gép nyelvének ismerete nélkül – kommunikálni tudjon. Interfészként működik köztünk és a hardver között.

  Operációs rendszer nélkül bármelyik számítógép, mobil készülék használhatatlan.

  Általában több, különféle program fut egyszerre a gépen, és…

 • 2022. 05. 04.

  Az emberi tudat merevlemezre, virtuális térbe, azaz digitális környezetbe történő feltöltését, a teljes agyemuláció (száz százalékos utánzás) néven is ismert ködös jövőbeli „halhatatlanság-opciót” úgy képzeljük el, hogy az agy komplett fizikai szerkezetét egy orvos olyan akkutátusan leszkenneli, hogy mentális állapotokról, köztük a hosszútávú memóriáról és az „énről” is pontos utánzat lesz belőle, amelyet számítógépre küldenek, vagy másolnak.

  Ezt követően a számítógép szimulációt…

 • 2022. 04. 27.

  Egyre világibbá válik a régebben szigorúan vallásos témának számított halhatatlanság. Manapság komoly szellemi és anyagi befektetések tárgya; filozófusok, tudósok és a Szilícium-völgyi elit vizsgálja az örök élet technológiai lehetőségeit. Többszázan fagyasztatták le halott testüket, és a kriosztázis állapotában várják majdani, biztosnak egyáltalán nem mondható feltámasztásukat.

  Ha a halált problémaként fogjuk fel, márpedig az emberi történelem kezdetei, például Gilgames óta…

 • 2022. 04. 20.

  Hiába nagyon hasznos, bár szinte teljesen áttekinthetetlen rendszer, a világháló egyelőre nem nevezhető intelligensnek. A WWW-t a CERN-ben, 1989 és 1993 között kifejlesztő Tim Berners-Lee és munkatársai évtizedek óta dolgoznak az internet és a jelentésalapú technológiák összekapcsolásán, új szabványokon, a web 2.0 utáni, web 3.0 állapotán, egy szélesebb kontextusú weben, röviden: a háló „intelligenssé tételén.”.

  Ez a Szemantikus Web (W3C, a koncepció 1999-es kitalálója és…

 • 2022. 04. 13.

  Az elektronikus eszközök, mint például az okostelefonok, okostévék vagy a laptopok gördülékeny működéséhez kód kell. Annál az egyszerű oknál fogva, mert a kódolás teszi lehetővé az ember és ezek az eszközök közötti kommunikációt.

  Mivel a számítógépek nem úgy kommunikálnak, mint a Homo sapiens, a kódolás fordításként funkciónál, a kód alakítja a gép által értelmezhető számsorokká az embertől jövő inputot. Mihelyst a komputer megkapja ezeket az üzeneteket, végrehajtja a bennük kijelölt…

 • 2022. 04. 06.

  Egy tavalyi internetbiztonsági tanulmány szerzői hívták fel a figyelmet arra a tényre, hogy hackerek az utóbbi időben előszeretettel használnak ritka, úgynevezett egzotikus programozási nyelveket. Így próbálják elkerülni biztonsági szakemberek és közösségek figyelmét, viszonylagos nyugalomban űzni tevékenységüket, és természetesen minél hatékonyabb vírusokat írni.

  Ezek részben – de tényleg csak részben – kapcsolódnak az úgynevezett ezoterikus programozási nyelvekhez, amelyeket…

 • 2022. 03. 30.

  Amióta van számítógépünk, okostelefonunk, azóta folyamatosan hallunk számítási funkciót betöltő eszközeinket megtámadó vírusokról. Különböző mértékben és következményekkel, de szinte mindenki megtapasztalta már a kártevők tevékenységét.

  Az angol malicious és software szavakat összevonó malware a rosszindulatú számítógépes programok összefoglaló neve. Rosszindulatú, kártevő, kártékony, káros szoftvert jelent magyarul: bármely program vagy fájl, ami szándékosan kárt okoz egy…

 • 2022. 03. 23.

  Sokan láttunk már élethű, de valamiért, magunk sem tudjuk megmondani, miért, kicsit mégis zavaró, elbizonytalanító humanoid robotot, számítógép által generált arcot, karaktereket.

  AVA, az új-zélandi Soul Machines által az Autodesk számára fejlesztett, képernyő-avatár, egy „digitális ember” pont ilyen: egyszerre lenyűgöző és zavarba ejtő. Viselkedésével, mozdulataival empátiát sugároz: felhúzza a szemöldökét, félrebillenti a fejét, bólogat. Reagál a környezetére, emberekkel lép…

 • 2022. 03. 16.

  A vállalati informatika nagy szervezetek igényeinek megfelelően kialakított hardverekről és szoftverekről szól. Az átlagos fogyasztói és a kisebb céges elvárásokkal összehasonlítva, egy nagyobb vállalatnak egyértelműen komolyabb elvárásai vannak többek között a hozzáféréssel, a kompatibilitással, a megbízhatósággal, a teljesítménnyel és a biztonsággal kapcsolatban.

  A „vállalati szintű IT” nem hivatalos elnevezés, és nincsenek feltétlenül szabványok sem, amelyeket az értékesítőknek…

 • 2022. 03. 09.

  Gépesítés, robotizáció, ipar 4.0, jönnek a mesterséges intelligenciák, az embert humanoid masinák, okos programok váltják ki (negatívabb értelmezésben: le), helyettesítik, nyugdíjazzák egyes munkakörökben, általában a legképzetlenebbeket. A folyamat jó ideje elkezdődött, egyébként pedig nem olyan rémes, mint amilyennek egyesek felvázolták, és amivel úgy tűnik, illik is riogatni a nem szakmabeli nagyközönséget.

  A Világbank 2019-es fejlődési beszámolójából ugyanis számokkal bizonyítva…

 • 2022. 03. 02.

  Ember és gép érzelmi kapcsolata, sőt, akár szerelme sokáig inkább tabunak számított, ma viszont népszerű sci-fi téma. Alapfeltétele persze, hogy a gépek érezzenek, és ha éreznek, akkor tudatos lények, mert nemcsak érzékelik, hanem értik is a környezetüket.

  Ettől viszont igencsak távol vagyunk még. Hogy mennyire távol, arról megoszlanak a vélemények – öt, húsz, ötven, kétszáz év, soha –, és ez már a sokat vitatott, még inkább várt általános mesterséges intelligencia (Artificial…

 • 2022. 02. 23.

  A transzhumanista jövőkép embere a csúcstechnológiák (mesterséges intelligencia, agy-számítógép interfészek, virtuális valóság, nanotech stb.) és az okos implantátumok által felturbózott Homo sapiens egyfajta ember-gép hibrid. De, a lét törvényeiből fakadóan, még ennek a majdani szuperlénynek is meg kell halnia.

  Vagy mégsem?

  A transzhumanista evolúció egyik alaptétele, hogy az emberi állapot nem a fejlődés vége, és eljutottunk abba a korba, amikor magunk szabhatjuk…

 • 2022. 02. 16.

  Hogyan hozzunk létre olcsóbban az elődjét teljesen háttérbe szorító új terméket, és hódítsuk meg vele a piacot, változtassuk meg tömegek életét? Nyilvánvalóan sok feltaláló töpreng ezeken a kérdéseken, de legtöbbjük nem jó helyen és nem jó időben akarja megváltani a világot. Talán nem is meglepő, hogy a fejlesztők leggyakrabban kezdők vagy „underground” figurák, és csak ritkábban befutott vállalkozások.

  Utóbbiak azért ritkábban, mert termékeiket jól bejáratták már, és, ha kell,…

 • 2022. 02. 09.

  A mai infokommunikációs technológiai nyelvhasználatban lassan már minden „intelligens” és „okos”, és az intelligens/okos gépek, szoftverek és folyamatok olyan komplex rendszerekben képeznek közös nevezőt, alkotnak magasabb szintű egységet, mint például az urbanisták és technológusok régóta dédelgetett álma, az okos város.

  Az először az 1960-as években megfogalmazott koncepció lényege, hogy egy ilyen település az infokom technológiákkal hatékonyabbá tesz mindenféle tevékenységet, az…

 • 2022. 02. 02.

  Az első ipari forradalom, a modern ipari tevékenységek születése a mechanizáció hajnalát is jelentette egyben. Az 1700-as évek végén,  gőz- és a vízerő használatával jött el, és leginkább a gőzgép jelképezte.

  A második a huszadik század elején ment végbe, vele kezdődött meg a Henry Ford által is jelképezett futószalag melletti tömegtermelés. Az elektromosság volt a kulcstényező, nélküle nem mehetett volna végbe.

  Az 1970-es évektől kezdődő harmadik ipari forradalommal szökött…