AZ NJSZT BLOGJA AZ INFORMATIKA, ROBOTIKA LEGMENŐBB TÉMAKÖREIRŐL – ÚJSZERŰ MEGKÖZELÍTÉSBEN

Kvantumugrás blog

 

 • 2021. 09. 15.

  Az éghajlatváltozást, a globális felmelegedést emberi tevékenységek idézték elő, és úgy tűnik, hogy inkább csak lassítani tudjuk, mintsem megállítani, visszafordítani a klímakatasztrófához vezető folyamatokat. Ez már nem a jövő, hanem a jelen; fenyegető jeleit egyre gyakrabban érezzük, és szép szólamok mellett, ideje lenne komolyabban cselekednünk is, hogy a fejlődés valóban fenntartható legyen.

  Városainkban – ha megengedhetjük magunknak – folyamatosan nő az életminőséget javító…

 • 2021. 09. 08.

  Az adatrobbanással a feldolgozás mellett a tárolás módjai, a tárhelyek jellege is számítástudomány központi problémáivá váltak. 

  Az adatok bármihez kapcsolódó, szöveges, numerikus vagy multimédiás formában megjelenített, feldolgozatlan vagy feldolgozott megfigyelések, mérések stb. A nevünk, az életkorunk, a magasságunk, a súlyunk rólunk szóló adatok, de egy kép, egy fájl vagy egy pdf-dokumentum is adat, és a példák a végtelenig sorolhatók.

  Az adatok többféleképpen (…

 • 2021. 09. 01.

  Adatkorban élünk, bármi adattá válik, másodpercenként félelmetes adatmennyiség keletkezik. Ez a big data világa. De hogyan dolgozzuk fel az adatokat, hogyan érjük el, hogy a döntéshozáshoz értékes információ ne vesszen kárba?

  Az adat vizuális megjelenítését megelőző elemzés az adatok vizsgálatának, megtisztításának, átalakításának és modellezésének a tudománya, célja a hasznos információ kinyerése, következtetések levonása és a döntéshozás támogatása. Sokféle módszerrel, például a…

 • 2021. 08. 25.

  2020-ban napi 306,4 milliárd e-mailt küldtünk el, 500 ezer tweetet posztoltunk, közel 6 milliárd Google-keresést jegyeztünk, másodpercenként 1,7 megabájtnyi adatot generáltunk, a Facebook napi 4 petabájtot. Elképesztő, felfoghatatlan számok. 

  Az a tény, hogy a meteorológiától a genetikáig, az államigazgatástól az üzleti életig, minden területen meghatározó jelentőségű big data kifejezéssel naponta találkozunk, egyértelműen jelzi a folyamatosan ránk zúduló adat mennyiségét, és…

 • 2021. 08. 18.

  A felhő szót hallva elsősorban a kék égboltra és persze az időjárásra asszociálunk: ezeknek a gondolatoknak és képeknek értelemszerűen semmi közük nincs az informatikához. Legalábbis sokáig nem volt, aztán a 2010-es évektől a számítástudomány egyik meghatározó ágazatát a köznyelvben is összekapcsolták az égen lebegő különös alakzatokkal. Népszerűségét korábban, az Amazon 2006-os számítási felhője alapozta meg.

  Ha valaki azt mondja, hogy „felhő”, ma már komputerekre, adatközpontokra…

 • 2021. 08. 11.

  A számítástudomány fejlődése folyamatosan új módszereket, paradigmákat, számítási és hálózati technológiákat eredményez.

  Mi a közös pont például a hálózatba rendezett, szerteágazó helyszíneken elhelyezett független számítógép-füzérek, a közműszerű számítások és a főként tudományos célokra használt, földrajzilag elosztott virtuális számítógépek között?

  Az elosztott számítások egyik változata, a grid computing, azaz rácsszámítások (leginkább egyszerűen csak grid) ez a…

 • 2021. 08. 04.

  Az adatrobbanással, a folyamatosan és drámai mértékben növekvő adatmennyiséggel nemcsak a felhasználók navigálnak egyre nehezebben on- és offline terekben, de az adatokat kezelni hivatott rendszerek, programok, alkalmazások teljesítményét is állandóan növelni kell, új megoldásokat kell kitalálni.

  A többek közt az adatbázis-kezelésben és az alkalmazástervezésben elterjedt elosztott számítások ezt a problémahalmazt igyekeznek orvosolni. Az adatmennyiség megsokszorozódásával a…

 • 2021. 07. 28.

  Desktop, laptop, tablet, okostelefon, és még folytathatnánk – a mindennapokban mindenki által használt (személyi) számítógépek mellett működnek méretes tereket betöltő, általában kormányintézmények, nagyvállalatok és nagybankok munkáját segítő úgynevezett nagygépek (mainframe) is. A határok ugyan képlékenyek, és vannak árfedések, de ezek a komputerek nem azonosak a főként tudományos és katonai alkalmazásokban jeleskedő és állandó média-rivaldafényben lubickoló szuperszámítógépekkel.…

 • 2021. 07. 21.

  A párhuzamos számítások egyre fontosabbak a tudomány és a technológia világában. A hagyományos – szekvenciális – számítások mégis sokáig elterjedtebbek voltak, és annak ellenére jobban megszoktuk, és véljük érteni őket, hogy a természetben minden párhuzamosan létezik, funkcionál.

  De mi a különbség?

  A szoftvereket eredetileg a szekvenciális számításokhoz írták. Az adott problémát utasítások sorára szedték szét, az utasítások végrehajtása egymás utáni, azaz a program…

 • 2021. 07. 14.

  Az okosórától a mikrohullámú sütők vezérléséig, naponta használunk csupán pár előre meghatározott feladatot végrehajtani képes beágyazott rendszerekkel: hálózati routerrel, digitális fényképezőgéppel, GPS-szel, háztartási gépekkel, riasztókkal, orvosi műszerekkel, komputer perifériákkal.

  Ezek a rendszerek gyakran tartalmaznak olyan, a csak az adott – speciális – feladat kivitelezésére használt alkatrészeket, amelyeket a normál számítógépeink nem. Processzor, memória és input/output…

 • 2021. 07. 07.

  A 20. század végétől a számítógépek a mindennapok meghatározó részei, a mai gazdaság és társadalom, életünk elképzelhetetlen nélkülük. Komputerünket azonban főként az operációs rendszeren keresztül látjuk, érzékeljük, az által kommunikálunk vele, a perifériákon (monitoron, billentyűzeten, egéren) kívül a hardver rejtve marad előttünk.

  A rendszer sokkal összetettebb a látszatnál, bonyolultságában is kifinomult architektúrával szembesülünk nap, mint nap. Ha viszont az architektúra…

 • 2021. 06. 30.

  Naponta óriási adatcunami zúdul ránk. Adatbázisok és adattárházak mindenhol, gépitanulás-algoritmusok monumentális adatsorokon gyakorolnak, félve őrzött titkok után koslató adathalászok keserítik az életünket. A számítástudomány, azon belül főként a mesterségesintelligencia-kutatás soha nem volt annyira adatközpontú, mint ma, a big data korában.

  Az adat értékét elsősorban a belőle kinyert tartalom, információvá, tényleges ismeretté történő értelmezése, az értelmezés lehetősége adja.…

 • 2021. 06. 23.

  Zöld a fű, kék az ég, savanyú a citrom – a végtelenig sorolhatnánk a józanész-bölcsesség gyűjtőkategóriába tartozó egyértelmű állításokat, tényeket. Persze a fű kiszáradhat, az ég elsötétedhet, a citromot megédesíthetjük, kora gyerekkorunkban viszont megkérdőjelezhetetlen alapállapotukban zöldként, kékként és savanyúként raktározódtak el tudatunk mélyén.

  De mi is tulajdonképpen a mesterségesintelligencia-kutatás kezdetétől sokáig az általános MI-ig vezető út legüdvözítőbb módszerének…

 • 2021. 06. 16.

  Manapság gyakran olvashatsz a bitcoinról (BTC), árfolyamának meteorszerű szárnyalásáról, majd szédítő tempójú leértékelődéséről. Egy egység bitcoin most közel 35 ezer dollárt (több mint tízmillió forintot) ér, a történelmi csúcson 60 ezer felett is járt, és eközben, első országként a világon, a közép-amerikai Salvadorban június 9-én hivatalos fizetőeszközzé tették.

  De mi is tulajdonképpen az a bitcoin, fizetőeszköz, fizetési hálózat, vagyontárgy vagy értékőrző? Lényegében egy…

 • 2021. 06. 09.

  Ha az utóbbi években követted a pénzügyi világ híreit, száz százalék, hogy hallottál a csere- vagy fizetőeszközként működő, bonyolult titkosítást (kriptográfiát) használó digitális pénzekről, a kriptovalutákról. De ha másról nem is, a bitcoinról biztos vannak információid, mint ahogy a kriptovaluták zömét megalapozó blokklánc technológiáról is.

  Ezt a technológiát arra találták ki, hogy egymást nem ismerő, egymásban nem feltétlenül bízó személyek biztonságosan, hitelesített módon…

 • 2021. 06. 02.

  Régen az olyan hétköznapi pénzügyi műveletek elvégzéséhez, mint számlák befizetése vagy utalás, mindig fel kellett keresni a bankfiókot vagy postahivatalt. Később, az internet elterjedésével már számítógéppel is lehetett mindezt végezni, most pedig akár a buszon ülve is, az okostelefon segítségével. Az angol financial technology kifejezést rövidítő fintech megoldások teszik lehetővé.

  A fintech gyűjtőnéven a pénzügyi szolgáltatások minden korábbinál gördülékenyebb…