Sophia - automatikus vizsga

Az automatikus vizsgáról - tudnivalók vizsgázók számáraSophia logo

2020 decemberétől az ECDL vizsgarendszerben új adminisztrációs- és vizsgaszoftver került bevezetésre. Az új rendszer neve: Sophia.   

 

Az automatikus vizsga

Az automatikus vizsgán a számítógép képernyőjén egymás után megjelenő részfeladatokat kell megoldani. Vagyis a „gép dobja fel” az adott kérdéseket, megoldandó feladatokat, véletlenszerűen a Sophia vizsgaszoftver feladatbázisból kiválasztva . Az automatikus vizsga előnye, hogy az értékelés is automatikusan történik, így a vizsgázó a vizsga után azonnal értesül arról, hogy sikeres vizsgát tett.

Az automatikus vizsga technikai követelményei

Sophia kliens (44 Mb): https://www.sophiatesting.com/download/Sophia.exe

A fájl letöltésére csak egyszer, a legelső alkalommal van szükség. Ezt követően indítható el a "vizsga" a Sophia vizsgaszoftveren. A szoftver elindításakor ellenőrzi, hogy rendelkezésre áll-e friss verzió, és ha igen, akkor automatikusan el is végzi a frissítést. Alacsony sávszélesség elegendő a szerverrel való műveleteknél, és az internet megszakadása esetén is folytatható vizsga.

Ezen kívül az alábbi szoftverek szükségesek a működő automatikus vizsgáztatáshoz: 

 • Windows: Vista, 7, 8, 8.1, 10.
 • Office: 2007, 2010, 2013, 2016, 2019.
 • Internet Explorer, Firefox, Chrome, Edge.

 

A vizsgafeladatok

A vizsgán feladatsorokat kell megoldani, amelyek elméleti és gyakorlati részből állnak. Egy feladatsor 28-32 részfeladatból áll. Ezek nem épülnek egymásra, hanem külön részfeladatokat képeznek. Így az értékelésnél egy esetlegesen rossz válasz, megoldás nem befolyásolja a következő részfeladat megoldását, és így az értékelését sem.  

Feladattípusok:

- elméleti feleletválasztós tesztek, amelyekben egy helyes választ kell megjelölni,

- gyakorlati műveletek elvégzése; például szövegfájl szerkesztése, diagram készítése, számítások függvényekkel. A gyakorlati feladatsorok elvégzéséhez a modul tartalmának megfelelő szoftvert (pl. Word, Excel) általában automatikusan nyitja meg a vizsgaszoftver.

Jelenleg a következő ECDL modulok teljesíthetők automatikus vizsgázással:

 • Számítógépes alapismeretek
 • Online alapismeretek
 • Szövegszerkesztés
 • Táblázatkezelés
 • Adatbázis-kezelés
 • Prezentáció
 • IT biztonság
 • Képszerkesztés
 • Online együttműködés
 • Kódolási alapismeretek (Python)

Az itt fel nem sorolt modulokból hagyományos vizsga tehető, azaz a vizsgafeladatokat papíron kapják meg a vizsgázók, és a vizsgáztató javítja ki azokat. 

 

A vizsgák helyszíne

Az automatikus vizsgákat ugyanúgy, mint a hagyományos vizsgákat a hivatalosan akkreditált ECDL vizsgaközpontokban kell letenni.

Ettől eltérő lehet, amikor külön engedély alapján a vizsgaközpont kihelyezett vizsgát tart, például a jelenlegi vírushelyzet miatt. Ezen kívül lehetőség van távoli vizsgák megtartására is, amikor a vizsgáztató és a vizsgázó nem egy helyiségben tartózkodik, ennek feltételeit egy külön útmutató tartalmazza.

 

Vizsgázói fiók

A vizsgázók saját vizsgázói fiókkal rendelkeznek. Innen tölthetik le a digitálisan hitelesített e-bizonyítványukat és követhetik nyomon vizsgáik eredményeit is.

A vizsgázói fiók eléréshez szükséges tudnivalókat és a jelszót az alábbiak szerint kaphatja meg a vizsgázó:

 1. a regisztrációkor:
  új vizsgázó a regisztrációkor a kinyomtatott adatlapon, a regisztrációt az ECDL vizsgaközpont végzi
 2. a 4. és a 7. vizsgamodul sikeres teljesítése után automatikus e-mailben
 3. az első automatikus vizsga vagy próbavizsga után
 4. a vizsgaközpont küldi el:
  a vizsgaközpont is elküldheti kérésre
 5. az ECDL Iroda küldi el:
  az ecdl@njszt.hu e-mail címen is igényelhető

 

Adminet helyett: Sophia

Azok a vizsgázók is, akiket a vizsgaközpontjuk még korábban, vagyis 2020 novemberéig (november 23-ig) az Adminet elnevezésű adminisztrációs szoftverben regisztrált, a Sophia adminisztrációs- és vizsgaszoftverbe kerültek át. A vizsgázói fiókhoz a Vizsgázói fiók pontban részletezett módon juthatnak hozzá.

Ha a vizsgázó még 2020. november 1. előtt szerezte meg az ECDL bizonyítványát, úgy az Adminet elnevezésű programból tölthette le az ECDL e-bizonyítványát. Az Adminet rendszer már nem működik, azonban az ECDL Iroda minden korábban kiállított e-bizonyítványt eltárol, így, ha bárkinek utólagosan szüksége van az ECDL e-bizonyítványára, kérjük, erről küldjön egy e-mail-t az ecdl@njszt.hu címre. (Természetesen ez csak azokra vonatkozik, akik 2020. február után kaptak e-bizonyítványt, mivel az ezt megelőző időszakban még minden vizsgázó számára papír alapú bizonyítvány lett kiállítva.)

Az ECDL vizsgák lebonyolításának szabályai – Tájékoztató vizsgázók számára az ECDL vizsgák lebonyolításáról