A digitális bölcsészet úttörőjétől búcsúzunk

Mint az informatikai eszközöket és gondolkodásmódot használó és tudománya részévé tevő bölcsész, a peremlyukkártyáktól jutott el a hálózati "gépeskönyvekig": már ez önmagában szép teljesítmény. A jó élet és a szép elvek jobban érdekelték a gépeknél is.

A bölcsészettudományi informatika - mai szóval digitális bölcsészet - úttörője távozott az élők sorából. Tanári és kutatói munkája nemzedékekre volt nagy hatással - irodalmi adatbázisa, online kritikai kiadásai pedig világelső alkotások a maguk nemében.

HCC szakosztályunk elnökének elhunyta nagy veszteség közösségünknek. Tolnai Gábor tanár úr néhány héttel a halála előtt juttatta el hozzánk magnetofonkazetta gyűjteményét, melyen az 1980-as években készült programok találhatók. A szakosztályból Nickmann László kezdte el a szalagok digitalizálását és restaurálását.

És ezzel a Neumann 120 emlékévet szimbolikusan lezártuk.

Ügyvezetőnk, Képes Gábor emlékező írása

Az Újpesti Műszaki Szakközépiskola (Landler) tanára volt, szívvel-lélekkel pedagógus, csodálatos tudással, emberséges stílussal és igazi tanári orgánummal. A klasszikus nagy tanárok egyike, a rájuk jellemző szerénységgel.

A Neumann Társaságban újjáalakult HCC szakosztály újjáalapításában 2023-tól tevékenyen részt vett - és őt választottuk a szakosztály új elnökének. Kellemes, integratív, rokonszenves egyénisége miatt - és mert folytonosságot képviselt a régi HCC-vel.

Nyugodjon békében!

Újra élet van a Báthory utcában!

Május 17-én megnyitottuk a School-Computer - a digitális kultúra kezdetei a közoktatásban című időszaki kiállításunkat a Neumann Társaság székhelyén, a Báthory utca 16-ban. A tárlat október végéig látogatható, az NJSZT tagjainak és a pedagógusoknak ingyenesen, minden más érdeklődőnek egy szerény belépődíjért. Reméljük, hogy a kiállítás hozzájárul, hogy a Báthory utca ismét - mint a mikroszámítógépek Hőskorában - közösségi színtérré váljék. A kiállítást Tehetséggondozási Szakosztályunk most elhunyt elnöke, Zsakó László emlékének ajánljuk.

Kiállításmegnyitó a Báthori utcában

Új helyszínen, a Neumann Társaság Báthori utca 16. alatti székházában mutat be időszaki kiállítást az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával május második felétől október végéig látogatható. A május 17-én, 17 órakor tartott megnyitón a legendás Homelab számítógépek konstruktőrei, Lukács József és Lukács Endre mesélnek a személyi számítógépek hőskoráról.

A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítása és Women4Cyber Hungary az International Telecommunication Union (ITU) Girls in ICT Day programsorozathoz csatlakozva pályaorientációs napot szervez április 25-én, csütörtökön a Szent-Györgyi Albert Agorában.

A Neumann Társaság múlt évben újjáalakult HCC Retro Mikroszámítógépes Szakosztálya új találkozóra hív, most az NJSZT több mint 40 éve működő irodájába, a 1054 Budapest Báthori utca 16-ba, pénteken 17 órára. A HCC szakosztály újabb kreatív pályázatát értékeljük, kielemezve és kipróbálva a Homelab-3 számítógépre született, vadi új játékokat!

​​​​​​​A magyar informatika hőskorába, a legelső magyar elektronikus, Neumann-elvű számítógép, az M-3 születése körüli időszakba kalauzolnak azok a rendkívüli ritkaságú írások, amelyek a Pedro Kft. támogatásával és szakmai együttműködésével, jó minőségben szkennelt, digitalizált formában, pdf formátumú dokumentumokként válnak hozzáférhetővé a kutatók számára, a Neumann Társaságnak köszönhetően.

Diákpályázat

A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítása pályázatot hirdet a Girls in ICT Day alkalmából.

​​​​​​​Március 8-án nyílt meg Túrkevén, a túrkevei Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében, majd május végétől Budapesten, a Neumann Társaság központjában látogatható a SCHOOL-COMPUTER kiállítás a digitális kultúra megjelenéséről a közoktatásban. Az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány interaktív tárlatához – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával – egy weboldal is készült, melyet elsősorban digitális kultúra (informatika) tanárok, de akár történelemtanárok is használhatnak projektfeladatokhoz, diákok számára kiadható összeállítások készítésére.

​​​​​​​Új időszaki kiállítást mutat be az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával március 8-tól május 1-ig Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében, majd május második felétől Budapesten, a Neumann Társaság Báthori utcai székházában lesz látható.

Az NJSZT iTF 2022-ben projektet indított a számítógép alkalmazások egyik nagy területe, a térinformatika hazai elterjedése történetének feldolgozására. A projekt során, a terület kevéssé jól dokumentált volta miatt széleskörű anyaggyűjtésre volt szükség, amelybe bevontuk a hazai térinformatikai alkalmazások mintegy 30 elismert szakemberét. Munkánk eredményeként számos tanulmányt: nagy mennyiségű információt sikerült begyűjteni, amelyek integrálása után 2023 decemberére két megalapozó, áttekintő tanulmányt készítettünk.

Az ITF Adattár személyi rovata mintegy 890 kollégánk és néhai kollégánk személyi alapadatait és szakmai munkásságának fontosabb állomásait, jellemzőit őrzi – nagy többségében az 1990. előtti évekből, tehát valóban történeti, sőt – számítástechnikai szempontból - „történelmi” időkből.

Az iTF 2023-ban folytatta energikus adatgyűjtő tevékenységét. Mintegy 320 tétellel bővítette az általa kezelt Adattárban rendszerezett informatikatörténeti adatok számát.

Rendkívül sikeres üzletemberi, IT-vezetői munkája mellett önzetlen segítőkészségéért is hálásak vagyunk, hiszen a Neumann Társaság közössége is mindig számíthatott rá. Nyugodjon békében!

Több évtized szünet után, december 8-án újjáalakult a Neumann Társaság (NJSZT) HCC Szakosztálya. Az újjáalakult szakosztály játékpályázatokkal, tevékenykedtető programokkal és negyedévenkénti találkozókkal szeretné serkenteni a retro mikroszámítógépek körüli életet, összefogva mindazokat, akik az informatikatörténetre kreatív hobbiként tekintenek. A Neumann Társaság közel 2000 négyzetméteres IT-kiállítást üzemeltet Szegeden – és egy virtuális informatikai adattárat is épít. Az új szakosztály a meglévő Informatikatörténeti Fórum közösség mellett, azt támogatva keresi mindazokat, akik élményalapú retró informatikai programokra vágynak.

40 évvel ezelőtt indult az iskolaszámítógép program, melynek keretében megkezdődött az iskolák számítógépekkel való ellátása – ekkor vált a magyar állam számára is nyilvánvalóvá, hogy a számítástechnikai tudás nélkülözhetetlen része a közoktatásban megszerzendő műveltségnek. A programról és az idén 55 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) négy évtizede hatékonyan működő tehetséggondozási rendszeréről rendezett konferenciát az NJSZT Informatikatörténeti Fórum szakosztálya a nagy szakmai műhelyeket bemutató tanácskozások állandó helyszínén, az Óbudai Egyetem Neumann Karán, 2023. december elsején.

A HCC szakosztály újjáalakítása

Újra él a HOMELAB - és szeretnénk, ha újra élne a HCC! A találkozón a Homelab játékpályázat játékait, replikákat, fejlesztéseket mutatunk be, új játékpályázatot jelentünk be - és szeretettel várunk mindenkit, aki folytatná a Simonyi Endre által alapított HCC szakosztály hagyományát!

Névadója, a napjainkban használatos számítógépek működési elvét feltaláló Neumann János születésének százhuszadik évfordulója alkalmából az Egyesült Államokban, Hollandiában, Szerbiában és Romániában is rangos események szervezésében vesz részt a Neumann Társaság.