​​​​​​​Újjáéledt az egyik legritkább és legkultikusabb magyar otthoni számítógép, az Aircomp-16, sorban fejlesztik rá az új játékprogramokat. Október 15-ig egy teljesen nyílt játékpályázat keretében bárki beküldheti új játékprogramjait a muzeális típusra, ezzel gaming platformmá avatva a magyar informatikatörténet egyik legkülönlegesebb számítógépét.

Idén rendkívüli programmal várjuk az érdeklődőket 2023. szeptember 29-én, pénteken, a normális nyitvatartáson túl az ITK-ban: a Kutatók Éjszakáján!

Úgy döntöttünk, hogy klasszikus előadások helyett 16 órától folytatódik a teljes kiállítás https://ajovomultja.hu/ megtekintése és tárlatvezetése, melyet Kónya Orsolya múzeumpedagógus végez, és speciális, egyedi tárlatvezetéssel összekötött bevezető mondatok fognak csak elhangzani, majd utánuk a tárlatvezetésük.

Az Óbudai Egyetem Neumann Karán filmvetítéssel, könyvbemutatóval, beszélgetésekkel - no meg retro játékokkal és kvízzel várja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a tudománytörténetre, informatikatörténetre és egy nagy magyar tudós világára nyitott érdeklődőket.

​​​​​​​A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felolvasótermében 2023. szeptember 14-én került sor a Neumann 120 Tudományos Konferenciára, amelynek fővédnöke Freund Tamás, az MTA elnöke. Az angolul zajló nemzetközi konferencián több rangos előadó foglalkozott Neumann János élettörténetével, más kutatók viszont olyan témákban – például kvantuminformatika, számítógépes intelligencia – adtak elő, amelyek nem valósulhattak volna meg a Neumann-elvek kidolgozása nélkül.

Az Informatikatörténeti Fórum (iTF) közreműködésével - 2. rész

A Társaságon belül a Múlt örökségnek két nagy ága van: a tárgyiasult eszközök kiállítása, az Informatika Történeti Kiállítás (ITK, honlapja https://ajovomultja.hu/ ) Szegeden (meg a még nem kiállított eszközök a Raktárbázison) és a digitális örökség bemutatásra készített honlap, az Informatikatörténeti Fórum (iTF) honlapja (https://itf.njszt.hu/), melynek szerves része az Informatikatörténeti Adatár (ITA).

Az Informatikatörténeti Fórum (iTF) közreműködésével - 1. rész

A Társaságon belül a Múlt örökségnek két nagy ága van: a tárgyiasult eszközök kiállítása, az Informatika Történeti Kiállítás (ITK, honlapja https://ajovomultja.hu/ ) Szegeden (meg a még nem kiállított eszközök a Raktárbázison) és a digitális örökség bemutatásra készített honlap, az Informatikatörténeti Fórum (iTF) honlapja (https://itf.njszt.hu/), melynek szerves része az Informatikatörténeti Adatár (ITA).

A nyár folyamán nagyon sok érdeklődő, közel 1000 fő volt kíváncsi a kiállításunkra. Meglepődve tapasztaltuk, hogy egyre több olyan vendég van, aki tárlatvezetés nélküli jegyet vált és később mégis igényli ezt a szolgáltatást. Az ország számtalan helyéről, pl. Sátoraljaújhelyről, Békéscsabáról, Szentesről, Gyöngyösről, valamint Kolozsvárról, továbbá Olaszországból, Spanyolországból, Törökországból, Izraelből és Amerikából is voltak látogatóink.

​​​​​​​Minden korábbinál részletesebb időszaki tárlat nyílt a szegedi Szent-Györgyi Albert Agórában, a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán, ahol több száz különböző logikai játék tekinthető meg, ezzel átfogó képet kapunk a különböző típusokról, a leghíresebb tervezőkről, gyűjteményekről és az ördöglakatok történetéről is.

Új Hargittai-könyv: Brilliance in Exile

Hargittai István és Hargittai Balázs új könyve, a Brilliance in Exile, The Diaspora of Hungarian Scientists from John von Neumann to Katalin Karikó (CEU Press, 2023), több mint 50 magyar tudóst mutat be, akik hazájuktól távol futottak be sikeres pályát. Történeteik inspirálóak, felemelőek, de olykor tragikumot is sugároznak. Hargittai István akadémikus, BME, maga is elismert kutató. Az ő nyilatkozatát közöljük.

Május 26-án emlékfát ültettünk a #neumann120 évben, a Tagore sétányon Neumann Jánosnak. Nobel-díjasok fái között egy olyan tudósnak, akit Nobel-díjas kortársai tartottak a legnagyobb zseninek.

2023. május 22-én, délután megemlékezést tartottak a SZTAKI Nagytanácstermében Vámos Tibor (1926-2021), a SZTAKI alapítója, az NJSZT korábbi elnöke (1975-85) és tiszteletbeli elnöke tiszteletére. Az eseményen Havass Miklós mondta el gondolatait Vámos Tiborról - a beszédet teljes terjedelmében közöljük.

Első Budapesten kívüli helyszínén, Cegléden, a Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Technikum épületében nyílt újra #neumann120 jubileumi tablókiállításunk.

A hamarosan továbbvándorló tablókiállítás mellett egy állandó tárlatnak is örülhetnek az iskola tanulói. Salamon József tanár úr igen értékes gyűjteményéből nyílt számolástörténeti tárlat, benne számoló- és könyvelőgépekkel, kultikus mikroszámítógépekkel és ceglédi vonatkozású dokumentumokkal.

Ünnepi Hungarikum Akadémiát tartott a Hungarikum Szövetség, melyben elnökünknek, Dr. Beck Györgynek is módja volt Neumann János életművét, mint minősített Hungarikumot ismertetni, törekedve a #neumann120 jubileumi kezdeményezésünk népszerűsítésére.

Május 18-án, 11:30-kor új helyszínen nyitjuk meg #neumann120 vándorkiállításunk. A Neumann János életét és pályáját közérthető formában bemutató tablósor a budapesti Neumann Technikum után Cegléd jelentős informatikai iskolájában lesz látható.

A megnyitó egyben az iskola számolástörténeti tárlatának megnyitója is!

Május 15-ig látogatható a Városháza parkban szabadtéri #neumann120 plakátkiállításunk, melyet a Budapest Brand Zrt. együttműködésével valósítottunk meg a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretei között, a Magyar Elektrográfiai Társaság művészeinek Neumann János előtt tisztelgő munkáiból.

Április-májusban több, Neumann János előtt tisztelgő kiállításunk és programunk is színesíti Budapest kulturális életét: szabadtéri kiállítás a Városháza parkban, tablókiállítás a Neumann Technikumban, sci-fi est a Kristályban!

2023. április 20-án, a Neumann 120 emlékév programsorozat részeként a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) közös szervezésében, a SZTAKI-ban rendezték meg „A SZTAKI hardverfejlesztései – Számítástechnika a vasfüggöny mögött és azon túl” című konferenciát. A rendezvényt Dr. Benedek Csaba, a SZTAKI igazgatóhelyettese, az NJSZT alelnöke nyitotta meg.

Megnyitó az első helyszínen!

Neumann János nevét viselő intézménybe, a Neumann Technikumba vándorol Neumann alma materéből, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumból a #neumann120 emlékév tablósora, amely önálló kiállításként itt lesz először megtekinthető.

Régi tagtársunk, Kőrösné Mikis Márta meghívására az Újpesti Polgár Centrumban, az Újpesti Közművelődési Kör sorozatában tartott előadást Képes Gábor kollégánk Neumann Jánosról, kedvet csinálva a #neumann120 év eseményeihez és az Idézhető Neumann János című új, kétnyelvű kötetünkhöz.

Emlékek és emlékezők a hazai egészségügyi informatikából

Az Informatikatörténeti Fórum (iTF) Nagy Számítástechnikai Műhelyek sorozatának idei első konferenciájára március 24-én került sor hagyományos helyszínén, az Óbudai Egyetemen.