• A Neumann Társaság YouTube-csatornáján megtekinthető a HUN-REN SZTAKI-val közösen megrendezett 2023. november 15-i Neumann után, szabadon című, jövőorientált konferencia összes előadása, amelyek témái messze túlmutatnak a Neumann-elvek alapján működő számítógépek világán.

 • ​​​​​​​Tizenhárom hazai informatikus szakember kiemelkedő munkásságát díjazta a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI a „Neumann után, szabadon” című konferencián. A társaság saját kitüntetései mellett idén a IVSZ-szel és az Infotérrel közös Kovács Attila-díjat posztumusz ítélték oda „a digitális kultúra úttörőjének”, a nemrégiben fiatalon elhunyt Szedlák Ádám újságírónak.

 • ​​​​​​​A kvantumszámítógép, a kvantuminternet rejtelmei és a jövő repülőgépeinek intelligens szárnyaival kapcsolatos kulisszatitkok mellett az is kiderül majd a Neumann Társaság és a HUN-REN SZTAKI 2023. november 15-i Neumann után, szabadon című, előzetes regisztrációt követően ingyenesen látogatható konferenciáján, hogy hogyan szolgálja a városi fák védelmét az MI. A friss, jövőorientált szemléletű előadások közben itt adják át a Neumann Társaság, az IVSZ és az Infotér közös Kovács Attila-díját is, amellyel az Év informatikai újságírójának munkáját ismerik el, továbbá a Neumann Társaság hagyományos díjait az IT kiemelkedő kutatóinak és oktatóinak.

 • Hely

  HUN-REN SZTAKI - Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Kende 13-17.

  Dátum

  Neumann János 1955-ös cikke, a Can We survive technology? – Túléljük-e a technikát? – soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban.

 • a Neumann 120 emlékév nyitórendezvénye

  Hely

  Óbudai Egyetem (1034 Bp., Bécsi út 96/b), F.09 Pauli konferenciaterem

  Dátum

  1959. január 21-én jelentették be a sajtóban az első magyar elektronikus - a Neumann-elvek alapján működő - számítógépet, a szobányi méretű M-3-at. Ezt tekintjük a magyar számítástudomány megszületésének; a bölcső, melyből felnőtt a hazánkban ma erős informatikai tudomány és vállalkozási paletta. A Magyar Informatika Napja konferenciát erre emlékezve rendezzük meg az Óbudai Egyetemen, 2023. január 18-án 13.00-17.00 óra között: ezen az eseményen a magyarországi informatika kialakulásának történetétől a napjainkig elért eredményekig egy sor különböző releváns témát mutatnak majd be a neves előadók, Neumann játékelméletétől kezdve a robotika és orvosi informatika aktuális vívmányaiig.

 • ​​​​​​​A Neumann Társaság 2022. november 10-én, a SZTAKI nagytanácstermében megrendezett szokásos éves konferenciáján adta át tizenhat kiemelkedő hazai informatikus szakembernek az érdemeik elismeréséül járó plaketteket és emlékérmeket. A társaság saját díjai mellett az IVSZ-szel és az Infotérrel közös Kovács Attila-díjat is ezen alkalommal ítélték oda - első ízben két informatikai újságírónak is.

 • Hely

  SZTAKI, Nagytanácsterem, Kende utca 13-17.

  Dátum

  A Neumann Társaság vállalt küldetése szerint GPS-ként kívánja segíteni a társadalmat a digitális világban való tájékozódásban. Egy évente megrendezett, nagy konferencián nem veszhetünk el az utcák rengetegében, hanem néhány kereszteződésre, csomópontra koncentrálunk, de így is egy átfogó, felülnézeti látkép bemutatására törekedve. Informatika A-tól Z-ig, illetve: AI-tól (azaz MI-től) Z-generációig.

 • Ünnepeljük együtt a magyar informatikát! 63 év telt el az első „mag” elültetésétől: 1959. január 21-én, az MTA Kibernetikai Kutatócsoportnak köszönhetően kezdett el működni az első magyar elektronikus számítógép, az M-3. Az informatikai értékek megőrzését és átörökítését vállaló Neumann Társaság egy online konferencián követi végig azokat a személyes tudásokat és objektív tendenciákat, amelyeknek köszönhetően a magyar IT mára egy terebélyes „fa” lett – és beszélünk a „gyümölcsökről”, a mai eredményekről a tudomány, a kormányzat, a gazdaság területén.

 • Idén a felkért előadóktól azt kérte a társaság, hogy vizsgálják meg, szakterületük esetében a legújabb technológiai fejlesztések milyen hatással vannak a mindennapi életünkre. Merre tovább, hogyan lehet elősegíteni egy élhetőbb, biztonságosabb világ megteremtését a technológia segítségével?

  „Ragyogó szervezés, előadók, témák és moderátor!!! De azért a személyes kapcsolatok lehetősége hiány, akár vegyes konferencia is jó lenne!” – egy a jellemző visszhangok közül.

  UPDATE: Már a Youtube-on is visszanézhetők az előadások!