•  

  Tehetségek Szolgálatáért életműdíjat kapott Zsakó László, az ELTE IK tanszékvezető egyetemi docense, a Neumann Társaság Tehetséggondozási Szakosztályának elnöke.

  Zsakó László

 • A rendetlenség sok pénzbe kerül

  Ezzel a címmel tartott konferenciát a Piac&Profit. 13 kiselőadás hangzott el, a program itt olvasható: https://piacesprofit.hu/konferenciakozpont/digitalis-iroda/

  Az e-Szolgáltatások Minősége szakosztály érdeklődésébe tartozik a téma, többen meghallgattuk.

  Itt két kérdéskört emelünk ki. Egyik sem volt előadás közvetlen tárgya, de mindegyik előadásból kihallható volt mint háttér, motiváció, aktualitás.

 • diákoknak és tanároknak

  A koronavírus idején az informatikatörténeti relikviák megtekintésére nincs fizikai lehetőség, de virtuális gyűjteményeinkre és adatbázisunkra építve szeretnénk segítséget adni:

  - érettségi felkészüléshez (az informatika fejlődésének főbb állomásai, Neumann János és a Neumann-elvek)

  - házi dolgozat, kutatómunka, gyűjtőmunka témák kereséséhez, izgalmas szakirodalommal egyéni kutatásokhoz

 • Erdősné dr. Németh Ágnes NJSZT-alelnök összeállítása.

 • A Neumann Társaság közreműködésével és támogatásával, az ELTE Informatikai Karán fejlesztett https://mester.inf.elte.hu/ online alkalmazás ezer szállal kötődik a Neumann Társaság tehetséggondozási programjához, de nyilvánosan is használható – és a versenyekre való felkészülés mellett több más szerepet is kaphat a digitális távoktatásban!

  A kezdő algoritmusoktól szépen végigvezet a nagy nemzetközi versenyeken használt algoritmusokig, így minden szinten ellát feladattal, jól strukturált rendszerben.

 • Online versenyekkel és programozási tananyagokkal segít a Neumann Társaság

  A szellemi versenyekre, így az informatikai diákversenyekre való felkészülés hasonlóan szorgalmas, rendszeres munkát, jelenlétet igényelő folyamat, mint a komolyan vett sportolás. A koronavírussal kapcsolatos vészhelyzet miatt több informatikai verseny elmarad a tavasz folyamán, de a Neumann Társaság tehetséggondozási rendszere ebben a vészhelyzeti időszakban is biztosítja a felkészülést, az online, letölthető anyagokat, sőt! a nagy megmérettetések szimulálására alkalmas online versenyeket is.

 • Digitális Összefogás elnevezéssel akciót indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a kezdeményezés célja, hogy a szektor szereplői által felajánlott digitális megoldások, eszközök és szolgáltatások minden érintetthez eljussanak ebben a rendkívüli helyzetben.

 • Informatikai Múzeumunk zárva tart, de digitális gyűjteményeink segítségével bebarangolhatjuk otthonról is a számítógépek világát. Otthon + számítógépek: stílszerűen először az első otthoni számítógépek világába pillanatunk bele informatikai adattárunk, virtuális múzeumunk és kiállítási honlapunk segítségével.

 • Dátum

  A Neumann Társaság ingyenes tankönyveit, informatikatörténeti adattárát és videotárait már felajánlotta a távoktatás céljaira, emellett szakosztályainkat is arra kérjük, hogy jelezzék, ha közcélú, közérdekű felajánlásokat tesznek saját területükön.

  A szegedi IT-cégeket összefogó Creativ_IT közösség is része a Neumann Társaság családjának. Elsőként az általuk tervezett – és Szegeden kívül országosan is érdekes – kezdeményezésre hívjuk fel a figyelmet:

 • Szakmai partnerünk, a KöMaL közleménye

  Kedves Tanárok!

  Távoktatási óráikra felkészülésükhöz vegyék igénybe a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapok Informatika rovattal honlapját:  www.komal.hu.

 • Online tananyagok és gyakorló feladatok

  Mától (azaz 2020. március 18-től) az iskolák, diákok, felnőttek, azaz mindenki számára, aki ECDL vizsgát kíván tenni, ingyenesen elérhetővé teszi az ECDL vizsgákhoz kidolgozott anyagait a Ruander Kft.

  Az ECDL tananyagok, feladatok az alábbi linken érthetőek el:

  https://eiskola.hu/

  Az ECDL vizsga felkészítéshez ajánlott videókat, gyakorló feladatokat és teszteket 2020. május 31-ig teszik ingyenessé.

 • Az idei vizsgaközpont fórum előtt kérdőíves felmérést végeztünk, visszajelzést kérve az ECDL rendszer működéséről, a modulválasztékról, a változtatások irányának kialakításához.

  Köszönjük az aktivitást, nagyon sok választ kaptunk, a kb. 200 vizsgaközpontból 123-an küldték meg a véleményüket, ami reméljük oktatóink, vizsgáztatóink elkötelezettségét, a megújításában való motiváltságát jelzi.

 • Ahhoz, hogy egy szakmai civil szervezet jól működjön, három dolog kell: tagság, aktivitás és zászlóvivők. Most a „zászlóvivőkkel” találkoztunk. A szakosztályaink fórumát március 11-én - a koronavírus-helyzetre tekintettel végül nem a Műegyetemen – tartottuk meg Báthori utcai irodánkban és érthetően valamivel szűkebb körben.

 • A robotika műhelyeiben 5.

  A robotika műhelyeit bemutató sorozatunkat a Bejczy Antal iRobottechnikai Központtal folytatjuk, ahol Haidegger Tamás Kalmár-díjas kutatóval többek között a da Vinci sebészrobotról és a járvány idején is hasznos robotfejlesztésekről beszélgettünk.

 • A Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság honlapjáról nyomtatható formában ingyenesen letölthető az IKT pedagógusoknak című tananyag, amelyből a pedagógusok elsajátíthatják a digitális oktatás alapjait - és a közösségi média tananyag, amely az idősek tájékozódását is segítheti. A Neumann Társaság által biztosított virtuális kiállítás (idővonal), adattár és hatalmas videoportré gyűjtemény is szolgálhatja a szabadidő hasznos, kellemes otthoni eltöltését.

  A társaság szakértőitől e-mailben is kérhetnek segítséget az informatikával ismerkedő pedagógusok és felhasználók is.
   

 • Kedves Tagtárs!

  A koronavírus-járvány miatt kihirdetett vészhelyzet miatt és a tagságunk iránt érzett felelősségünkből fakadóan a Társaságunk Elnöksége úgy döntött, hogy március-április hónapokban minden rendezvényét elhalasztja.

 • Szakmai közösségünk eszmecseréje segíti az új irányok kijelölését

  A hagyományokat folytatva tartottuk meg az ECDL Vizsgaközpontok fórumát, idén március 5-én már a 22. alkalommal, a nemzetközi ECDL egyik vezetőjével, sok érdekes előadással, motivált, párbeszédre kész oktatókkal, vizsgáztatókkal.
  A fórumon kerültek átadásra az év legjobb vizsgaközpontjai kitüntetések is.

 • Hely

  Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar 1081 Budapest Népszínház u. 8. fsz. 45.

  Dátum

  A Magyar Fuzzy Társaság, valamint az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karának közös szervezésében 2020. május 18-án immár másodszor kerül megrendezésre a Szimpózium a Fuzzy Alapú Mérnöki Rendszerekről (SzaFARi 2020) nevű hallgatói konferencia, melynek célja: alkalmat adni a hallgatók számára fuzzy rendszerekhez kapcsolódó munkájuk bemutatására, a fuzzy megközelítés mélyebb megismerésére, sokszínűségének bemutatására.

 •  

  Érdemes rápillantani a Horizont 2020 Tudomány a társadalommal, a társadalomért (Science with and for Society – SwafS) pályázat nemek közötti egyenlőséget érintő pályázati kiírásaira, mert még van lehetőség benyújtásra április 15-ig:

 •  

  Meghirdetője: The Vienna Center for Logic and Algorithms, TU Wien

  A Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) felhívja azon még tanuló, illetve már végzett hallgatóknak a figyelmét, akik kiemelkedő jelentőségű diplomamunkák vagy tudományos dolgozatok szerzői a logika és a számítógép-tudományok területén. Jelentkezni két kategóriában lehet: