• A Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő #neumann120 jubileumi év keretében a digitális számítógépek működési elveit kidolgozó tudós szülői és nagyszülői házának képzőművészeti és iparművészeti értékkel bíró műtárgyait mutatjuk be a Neumann-miliő emlékkiállításon.

  A számos unikális ritkaságot rejtő kollekciót 2023. április végéig öt alkalommal tekintheti meg a nagyközönség, méghozzá Neumann egykori alma materében, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. A tárlaton festmények, grafikák, fotók, bútorok, tárgyak egymással összefüggő rendszere mutatja be a századforduló nagypolgári családjának művészetpártoló szellemiségét - az enteriőrt a Neumann Társaság friss tablósora egészíti ki a világhírű tudós pályájáról.

 • Hely

  Neumann Ifjúsági Vállalkozó Központ (NIVÁK) Eger, Cifrakapu u. 158. Informatikai Kabinet I. emelet Nivák nagyterem

  Dátum

  A rendezvényen az SQL nyelv alkalmazását és használatát mutatjuk be a gazdasági és műszaki területeken.
  A bemutató előadója: Kerepes Tamás marketingigazgató, WEBVÁLTÓ Kft

 • Szalay Imre ügyvezető köszöntő gondolatai

   

  A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság nevében szeretettel köszöntöm itt, a Babits Mihály Kulturális Központban a Hommage à Neumann kiállítást és megnyitójának résztvevőit, külön is a Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny pályázóit, zsűrijét, s a Kovács Győző szellemében ezt a versenyt rendületlenül és lelkesen szervező I. Béla Gimnázium vezetőjét és tanárait.

 • ​​​​​​​Immár 19. alkalommal rendezte meg Kovács Győző versenyalapító szellemében a Neumann Társaság és a Szekszárdi I. Béla Gimnázium a  Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt. Idén a Neumann 120 jubileumra tekintettel ünnepélyesebb keretek között és egy Neumann János szellemiségét megidéző pályamunkák számára kiírt különdíj átadásával került sor a döntőre, amely egyben egy profi, felnőtt képzőművészek számára rendezett, computer art kiállítás, a Hommage à Neumann megnyitója is volt: utóbbi kiállításon több mint 30, országosan ismert alkotó művei tekinthetőek meg egészen 2023. április 23-ig.

 • Hely

  Premier Kultcafé, 1085 Budapest, Üllői út 2-4.

  Dátum

  2023-ban is folytatjuk térinformatikai és távérzékelési tematikájú meetup sorozatunkat, a Térinforrást!

  Fontos: a meetupon a részvétel ingyenes, de regisztrációköteles az EventBrite felületén! (https://www.eventbrite.com/.../5-terinforras-meetup...)

  Időpont: 2023. április 4. kedd 18:00

 • A #neumann120 emlékkiállítás ünnepélyes megnyitója

  Hely

  Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium díszterme, 1071 Budapest, Városligeti fasor 17-21.

  Dátum

   

  Január óta pörög a Neumann 120 eseménysorozat, de most egy különleges programhoz érkeztünk: névadónk egykori iskolájában tisztelgünk a neumanni életmű előtt.

  NJ fejléc

 • A csoport abból a célból jött létre, hogy összefogja a korábbi informatikai diákolimpiák (IOI, CEOI, EGOI, EJOI) versenyzőit egy alumniba. A csoportba meghívtuk az „öregdiákok” mellett az egykori csapatvezetőket és felkészítőket is. Egyik célunk az, hogy a régi diákolimpikonokban is tudatosodjon, hogy a felkészítés és a szervezés a Neumann Társaság égisze alatt történt a kezdetektől – és csatlakozzanak a tudományos egyesülethez, esetleg erejük szerint segítsék a mai diákok felkészítését, pályaorientációját.

 • MI Szeminárium

  Hely

  ELTE IK Mesterséges Intelligencia Tanszéke, Lágymányosi Kampusz, Északi Tömb, 7. emelet, 7-94-es szoba, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a.

  Dátum

  A délután 3-kor kezdődő hibrid eseményen Ivan Zagaynov, az ABBY csoport számítógépes látás csoportjának vezetője és a Moszkvai Egyetem adjunktusa tart angol nyelvű előadást The future of OCR: from supervised character classification to unsupervised end-to-end training címmel. 

 • Beszélgetés a Kódkupa győztes csapatával

  Az aranyérmes csapattal, Fülöp Mátéval, Csáki Botonddal, Tarján Bernáttal és Szilágyi Balázzsal váltottunk is pár szót a díjkiosztó után a Kódkupán, a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia hazai válogatóversenyén, amely egy elég friss része tehetséggondozási rendszerünknek – és sok meglepetést tartogat még a rutinosabb versenyzőknek is. Mind a négy srác évek óta részt vesz tehetséggondozási „versenypiramisunkban”, a különböző, egymásra is épülő versenyeken választjuk ki a nemzetközi mezőnyben is helytállni képes diákokat. És most láthatják majd az igazi piramisokat is – de erről később.

 • Nikházy László írása

  A 2022-23-as tanévben másodszor rendeztük meg 7-12. osztályos diákoknak a Kódkupát, ami az IIOT (International Informatics Olympiad in Teams - Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpia) magyarországi válogatóversenye. A versenyben az algoritmikus gondolkodás mellett a kollaboráció is nagy szerepet kap, hiszen a programozási feladatokat 2-4 fős csapatokban, együttműködve kell megoldani. A három online forduló után a március 12-i döntőnek a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium adott otthont. A több, mint 70 induló csapat közül a selejtezőkön legjobbnak bizonyult 10 csapat vehetett részt a döntőn.

 • Nyári gyerektábor, a Neumann 120 jegyében

  Hely

  Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar (NIK), 1034 Budapest, Bécsi út 96/b

  Dátum

  -

  A nyári táborban a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és az Óbudai Egyetem együttműködésének részeként jubileumi Neumann 120 előadáson mutatjuk be élvezetes, közérthető módon Neumann János pályáját - és a 20. század kiemelkedő matematikusának élete egy kiállítási tablósoron is megtekinthető.

 • Dátum

  Az év projektmenedzsment konferenciája

  A hazai projektmenedzsment szakma legnagyobb hagyománnyal rendelkező PM Fórum konferenciájára jubileumi 25. alkalommal kerül sor 2023. április 13-án.

  A jubileumi alkalomra várjuk a korábbi résztvevőket, előadókat, s mindenkit, aki a projektmenedzsment iránt érdeklődik, s a téma vezető szakembereivel szeretne találkozni.

   

 • Szalay Imre ügyvezető köszöntő gondolatai

  Március 11-én a #neumann120 eseménysorozat keretében megnyitottuk Csízy László Programozott grafikák című kiállítását Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agóraban. A Magyar Elektrográfiai Társaság / MET művésze az idei jubileumra készült Neumann-alkotást is bemutat a tárlaton, régi és új művek mellett: a modern képzőművészet és az informatika izgalmas találkozása a Programozott grafikák, a hazánkban az úttörők közé tartozó computer art alkotó életművéből válogatva.

 • Hely

  Babits Mihály Kulturális Központ Márványterme, 7100 Szekszárd, Szent István tér 10.

  Dátum

  -

  A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) együttműködésével képzőművészeti kiállítást rendez Neumann János (1903-1957) születésének 120. évfordulója alkalmából, tisztelegve a magyar géniusz életműve előtt.

  A kiállításon a 21. század kihívásaira is reflektáló, valamint a komputer művészet hagyományába illeszkedő képzőművészeti alkotások kerülnek bemutatásra.

  A megnyitón adjuk át a Neumann János Nemzetközi Programtermék Verseny Neumann 120 különdíjait!

 • Hely

  online

  Dátum

  A Women in Technology Egyesület (WiTH) szerint igenis van! És a Neumann Társaság szerint is, ezért örömmel adunk hírt a WiTH rendezvényéről, melynek egyik megszólalója alelnökünk, Erdősné Dr. Németh Ágnes!

 • Március 8-án tartottuk a Magyar Ifjúsági Robot Kupa budapesti versenyét, a "menekítő" kategóriákban, hivatalosabban a Rescue Line Entry, Rescue Line, Rescue Beginner, Rescue Maze Entry és Rescue Maze ligákban. Idén a Neumann 120 emlékév keretei között, ünnepélyes emlékelőadással kiegészítve került sor a megmérettetésre a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban. Az eredményeket e cikkben közzétesszük.

 • Nemes József exkluzív beszámolója

  A robotika versenyek szervezési és lebonyolítási folyamatának tanulmányozási céljából utaztunk Brnoba, ahol 2013-tól rendezik meg a Robotiáda versenyt. A „Diákból tudóssá” projekt részeként a dél-morva régió műszaki oktatásának támogatásának céljából 20 robotikai klubot hoztak létre, amelyek számára a létrehozott verseny az egész éves munkálataik betetőzése volt.

  Magyarországot Szombathelyről érkezett csapatok képviselték, melyek a gyorsasági vonalkövetős, a medvementő és a gyorsulási versenyszámban szerepeltek, szép eredménnyel.
  A szakmai utat támogatta az ELTE IK Műszaki Intézete, valamint a Neumann János Számítógéptudományi Társaság.

 • Hely

  Krisztus Király Katolikus Általános Iskola, Dunakeszi

  Dátum

  Március 4-én, szombaton, az NJSZT szakmai támogatásával interaktív robotikai és oktatástechnológiai kiállítás lesz Dunakeszin! Gyerekeknek, tanároknak, szülőknek - és mindenkinek...

 • ​​​​​​​2023. február 28-án sikerrel zárult az ICDL Kihívás! akció. Értékes díjakat nyerhetnek azok, akik teljesítették az akcióban való részvétel feltételeit.

 • A 2023. február elsején életbe lépett változásokról, az automatikus vizsgáztatás gyakorlati kérdéseiről, illetve a névadó, Neumann János születésének 120 évfordulója kapcsán szervezett programokról, eseményekről hallhattak a résztvevők.