• A Neumann Társaság által vezetett Informatikai Múzeum újra várja látogatóit a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában új kamarakiállítással, még sosem látott műtárgyakkal, nyári táborokkal és tematikus szombati programokkal.

  • A legújabb digitális tudások, a mesterséges intelligencia és robotika oktatásához szükséges tananyag és módszertan készült, amely ráadásul több nyelven (magyarul, angolul és németül) is elérhető a Neumann Társaság részvételével sikeresen zárult projektben.

  • Annak érdekében, hogy a (remélhetőleg örökre) elmúlt karanténidőszak nagyszerű munkája és extra erőfeszítései ne vesszenek el, a külső kényszer nélkül is fenn kell tartani a megújulásra való nyitottságot technikai eszközök és pedagógiai módszerek terén is, s világosan megérteni és értelmezni a digitális oktatás szintjeit, rétegeit. Szalay Imre cikke.

  • Hely

    Informatikai Múzeum, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, Kálvária Sgt. 23

    Dátum

    Múzeumalapítónk, úttörő kibernetikusunk, Dr. Muszka Dániel 90 éves lenne június 30-án. Barátaival, munkatársaival emlékező napra invitáljuk Informatikai Múzeumunkba!

  • Rekord részvétellel, 8 országból, 300 résztvevővel került megrendezésre a Multimédia az oktatásban nagy hagyománnyal bíró konferencia, ezúttal online.

    A nagy érdeklődést persze indokolja, hogy most minden multimédia - és mindenki valamilyen oktató vagy oktatott volt ebben a környezetben.

    A tárgykört széleskörűen és magas színvonalon - 83 szerző 51 előadásával - mutatta be a köznevelési intézmények osztályaitól, a felsőoktatás diákjain és oktatóin keresztül, a K+F+I szakemberekig.

  • Multimédia az Oktatásban szakosztályunk júniusi, nemzetközi online konferenciáján a hagyományoknak megfelelően díjátadásra is sor került. Négy kiváló szakembert köszönthetünk a díjazottak között – további sok sikert kívánunk!

  • Júniusra felpörögtek az akkreditált vizsgatermekben megszervezett ECDL vizsgák, a jelentkezők minden bizonnyal most pótolják be az elmaradt három hónapot.

    A vírushelyzet felértékelte a számítógépes ismeretek fontosságát, ezért a vészállapot feloldását követően is fenntartja felajánlását a Ruander ECDL vizsgaközpontja, így továbbra sem kerül pénzbe az ECDL elektronikus felkészítő anyagaihoz való hozzáférés.

  • A Neumann Társaság szerint is szükséges a valós digitális kompetenciák megszerzéséhez az EU-s kormányoknak forrásokat allokálni célzott és minősítést adó képzésekre. A sikerhez ezen kívül elengedhetetlen a felhasználás eredményességének visszamérése a konkrét célok meghatározása után: például meghatározni, hogy egy évben a források felhasználásával a célcsoport adott százalékának kell megszereznie a minősítést, legyen az pl.  ECDL jogosítvány vagy a DigComp valamilyen szintje.

  • Az emberi faj fantasztikusan alkalmazkodóképes – most is próbálunk jó arcot vágni még a pandémiához is: akár maszktervező versenyen készült, high-tech maszkokkal. Ez is egy színes hír immár harmadik tematikus Koronavírus Hírmagazinunkból, de a nemzetközi információkból szemezgető összeállítás a világjárvány mélyebb hatásaira és következményeire is rávilágít.

  • Járvány ide, járvány oda, az iTF működik, dolgozik.

    A szobafogság-időszak  első hetében, a március 16-i héten kialakítottuk, kiépítettük a  távmunka, távkonferencia  lehetőségét a szerkesztőség tagjainak, és így már az eltelt 13 hét alatt tudtunk tartani 5 plenáris ülést és rendszeres kiscsoport üléseket a virtuális térben, ha már virtuális informatikai múzeumot építünk.

  • Tapasztalatok, prioritások az elmúlt hónapok ECDL vizsgáztatásáról.

     

    A koronavírus miatti veszélyhelyzet okán márciusban lényegében lehetetlenné vált a megszokott, akkreditált vizsgatermekben történő vizsgáztatás, ezért még 2020. április elején a Neumann Társaság bevezette a távoli vizsgáztatás lehetőségét.

  • A Neumann Társaság sikeres nemzetközi projektje

    A gazdasági prosperitás és az életminőség európai fejlődése is erősen függ a folyamatok modernizálásától: a robotikával, mesterséges intelligenciával (MI) összefüggő intelligens termelés egyre fontosabbá válik. Ehhez pedig a fiatalok robotikai és MI tudása és készsége létfontosságú.

  • Dr. Beck György írása a Figyelőben

    Az elmúlt két és fél hónapban élesben tapasztalhattuk meg, hogyan tud kényszer hatására felgyorsulni a digitális transzformáció.

  • Az emelt-, vagy középszintű informatikai érettségi vizsgát jelesre teljesítők további vizsga nélkül igényelhetnek ECDL-bizonyítványt, mivel az állami oktatásban elért eredményük alapján rendelkeznek az ehhez szükséges ismeretekkel. Az ECDL-lel rendelkezők számos felsőoktatási intézmény nem informatikai szakjain mentesülhetnek az informatikai alapképzésből - más esetekben pedig a későbbi munkahelyen lehet vele igazolni számítógépkezelés terén szerzett rutinjukat.

  •  

    Már mi is a nyitásra készülünk! Az ECDL vizsgák már nemcsak online, de a hagyományos módon is megszervezhetők.

  • A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutatót (DESI) évente felmérik az Európai Unió minden országára.

    A Neumann Társaság a több szempontú elemzésben a humán tényező, a digitális tudás, a digitális írástudás mértékét figyeli elsősorban, itt tud ráhatással lenni.

  • Szakosztályunk tevékeny részvételével nagyon sikeres online konferenciára került sor. A jelen, különleges helyzetben is 46 cikk került elfogadásra, hat ország kutatói küldték be publikációikat (Ausztria, Csehország, Kanada, Magyarország, Németország és Románia) és az immár hagyományosnak tekinthető doktorandusz szekció is megrendezésre került.

  • Már az őszi, 10. versenyre készül a magyar szervezőcsapat

    A Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara 2011 óta rendezi meg minden évben az e-Hód online versenyt, amely múlt év végére – több mint 200 iskola közel 30.000 diákjával – Magyarország legnagyobb informatikai versenyévé vált. Mindez egy nemzetközi kezdeményezés, a BEBRAS informatikai- és számítógép-készség versenymozgalom része: ennek kapcsán most szakértőink, Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság alelnöke és a hazai főszervező, Pluhár Zsuzsa, a Közoktatási Szakosztály elnöke Dél-Koreában jártak a múlt héten, igaz, „csak” virtuálisan…

  • Fülöp Hajnalka neve nem ismeretlen a Neumann Társaság tagjai előtt, hiszen a digitális kultúrát behatóan ismerő, mindig jókedvű szakember neves újságíró és gyakorló szülő, aki évek óta propagálója a digitális oktatási módszereknek – és az ECDL kapcsán is hallhattuk már izgalmas előadását – éppen a közösségi médiáról.
    Most az általa alapított, közel 90.000 fős csoportról beszélgettünk.

  • Középpontban: influencerek és drónok. Talyigás Judit írása az eHétköznapok szakosztály sikeres előadásáról a Petőfi Gimnáziumban - és az új tervekről a Covid korában.