• Mi is várjuk a legkisebbeket is a Magyar Ifjúsági Robot Kupán!

  A Magyar Ifjúsági Robot Kupa is követi az európai RoboCupJunior újdonságait - és ennek megfelelően a legkisebbeknek, az 5-9 éveseknek már idén is lehetőséget szeretnénk adni a Robotszínház (OnStage) kategóriában a bemutatkozásra, az "első lépések" megtételére.

  Reméljük, hogy a MIRK így a legfiatalabbak számára is a robotikai kedvcsinálás és tehetséggondozás legfontosabb versenyévé válik!

 • 2022-ben több ICDL-vizsgát tartottak országosan, mint az azt megelőző 2021. évben

  Az automatikus vizsgák mellett megmaradt annak a lehetősége is, hogy egyes modulok „hagyományos”, úgynevezett manuális vizsgával tehetők le. Ilyenek például az Advanced (Szövegszerkesztés, Táblázatkezelés, Prezentáció és Adatbázis-kezelés) modulok, amelyek jelentősége a 2024-től bevezetésre kerülő új egyetemi felvételi rendszerben értékelődik fel, mivel az egyik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 75 plusz ponttal értékeli azokat a felvételizőket, akik ICDL Advanced modulokból szereznek bizonyítványt.

 • Hely

  online

  Dátum

  2023. február 16-án online tájékoztatót tartunk az ICDL vizsgaközpontok képviselői számára.

  Az eseményen a 2023. február 1-től érvényes módosított vizsgaszabályzat ismertetése lesz a fókuszban. Mint minden évben, most is február 1-vel lépnek életbe azok a változások, amelyek az ICDL vizsgaközpontok működésére és a vizsgarendszerre vonatkoznak. Az idén a leglényegesebb újdonság az ICDL márkanévre és új logóra való végleges áttérés.

 • Hely

  AGORA Művelődési és Sportház, Szombathely, Március 15. tér 5.

  Dátum

  Nyitott, tanulságos robotika versenyre várunk - a részvétel ingyenes! Mindenkinek ajánljuk a Neumann Társaság támogatásával megrendezésre kerülő megmérettetést!

 • Hely

  Báthori utca – Bajcsy-Zsilinszky út sarok

  Dátum

  A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság idén is megtartja hagyományos emlékünnepségét Neumann János halálának 66. évfordulóján.  Az emléktáblákat állító szervezetek – Neumann Társaság és Bolyai Társulat – mellett Belváros-Lipótváros vezetése és további támogatók, szervezetek is együtt emlékeznek velünk a Neumann 120 évben.

 • A digitális kor nevelési és pedagógiai kihívásai óvodás korú gyermekek esetében

  Hely

  online workshop

  Dátum

  Milyen válaszokat ad az óvoda a digitális kor nevelési kihívásaira?

  Óvodapedagógusok a digitális eszközök pedagógiai alkalmazásáról: a fókuszcsoportos kutatás főbb megállapításai.

  Online workshop 2023. február 27-én 17 órakor!

 • Informatikatörténet - ITK - kreatív munka!

  A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítása

   (Szeged, Szent-Györgyi Albert Agóra 6722 Szeged, Kálvária sugárút 23. )

  munkatársat keres.

  ITK

 • Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a kecskeméti Neumann János Egyetem és a fenntartó Neumann János Egyetemért Alapítvány elindítja Neumann 2023 programsorozatát. Ennek első mérföldköveként az egyetem a Neumann János Emlékév keretében arany fokozatú támogatói szerződést kötött a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal. Az együttműködés értelmében a kecskeméti Neumann János Egyetem így kiemelt támogatóként csatlakozik a Neumann Társaság által hirdetett Neumann 120 Emlékév programsorozatához.

 • Beszélgetés Szalay Imrével, a nemzetközi „PMI Eric Jenett Person of the Year Award” 2022 díj nyertesével

  "Itt a díj fontos elismerése a szabadidőből a többiekért, egy szervezetért, egy ügyért dolgozóknak, hisz itt nincs is más. S nem azért mert számítanának rá, hanem mert ezzel lehet kiemelni, példát felmutatni, az új önkénteseket bátorítani, motiválni."

 • Egy digitális bölcsész rendezte meg a magyar professzionális múzeumi szféra első videojátéktörténeti tárlatát – és ugyanő most a Neumann 120 év munkálatait segíti – no meg folytatja a háziszámítógépes tömegmozgalommal kapcsolatos kutatásait. Képes Gábor kollégánkkal Apjok Vivien beszélgetett.

 • Új anyagok az Adattárban

  Megyery Károly kollégánk az Informatikatörténeti Fórum szakosztályunk Adattár projektvezetője, de precíz, átgondolt segítsége nélkülözhetetlen a Neumann Társaság egész örökség-tevékenységében. Mellette ő maga is szép, példás életutat járt be, ezért érdemes lett arra, hogy videóportréja elkészüljön. A Neumann-díjas legendánkkal Talyigás Judit beszélgetett. Ajánljuk!

 • „Szakképzésért díjat” kapott a múlt év végén Berta Ildikó, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója, aki már több mint két évtizede vezeti a pápai szakképző intézmény ECDL, illetve most már ICDL vizsgaközpontját. Gratulálunk!

  Főmunkatársunk, Rákosi Szilvia beszélgetett vele.

 • Január 18-án, a Magyar Informatika Napja konferencián adtuk át a Galaktikával közös sci-fi novellapályázatunk és az Élet és tudománnyal közös esszépályázatunk díjait és dicséreteit. Gratulálunk a szerzőknek! A művekkel még találkozhatunk - a Neumann 120 jubileummal kapcsolatos rendezvényeken is!

 • Sajtóközlemény

  Idén lenne százhúsz éves a napjainkban széles körben alkalmazott számítógépek működésének alapelvét megalapozó matematikus, Neumann János. A nevét több mint félévszázada viselő számítógép-tudományi társaság egész éven át tartó rendezvénysorozattal készül, hogy Neumann szellemi örökségét minél szélesebb körben megismertesse a szakmán kívüliekkel is. Az emlékév nyitórendezvényének az Óbudai Egyetem ad otthont, amely több szállal kötődik a Társasághoz, és számos – a Társasághoz kötődő – szakosztály központja is.

 • Nemzetközi Mechatronikai Diák mikro-konferencia (IMSµC 2022) a Bánkin

  Szakosztályunk, a Magyar Fuzzy Társaság támogatásával újabb nemzetközi konferenciára került sor. A tanácskozáson három díjat is kiosztottak a szervezők - gratulálunk a legjobb előadóknak!

 • Elstartolt a CreaStart

  2022. november 30-án 13 szervezett csatlakozott a CreaStart partnerséghez, köztük a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság is, a megállapodást a társaság Vas megyei Területi Szervezetének elnöke látta el kézjegyével.

 • Innopolis Open - Info(1)Cup - Kódkupa

  Friss hírek versenyekről, nemzetközi kitekintéssel.

 • A Kulturális és Innovációs Minisztérium, az Oktatási Hivatal és a HÖOK rendezvénye 2023. január 12-től 14-ig fogadta a látogatókat a HUNGEXPO területén. Már az első nap több mint tizenötezer érdeklődő nézhette meg a százat is meghaladó kiállító standjait, vett részt a programokon.
   

 • Új alelnök és bővülő kapcsolatok

  November 30-án megtartotta éves taggyűlését a Térinformatikai és Távérzékelési Szakosztály.

  Az osztály új alelnököt választott Dr. Olasz Angéla (Lechner Tudásközpont) személyében, ezáltal az elnökség immár az állami szektort is képviseli az egyetemi szféra, valamint a kis-, közép- és nagyvállalatok mellett.

 • Neumann János 2022. december 28-án lett volna 119 éves, tehát 2023-ban beléptünk a Neumann 120 évbe.