• NJSZT-díjak

  A Neumann Társaság évtizedek óta kiosztja díjait (Neumann-díj, Tarján-emlékérem, Kalmár-díj, Kemény János-díj, Életműdíj), amelyek egy informatikusi pálya fontos fokmérői. Október 15-ig várjuk a jelöléseket!

 • Idén is várjuk a jelöléseket az IVSZ-szel és az Infotérrel közös díjra!

  A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), az IVSZ Szövetség a Digitális Gazdaságért és az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) 2021. évben is közösen hirdeti meg az „Az év informatikai újságírója” díjat. Október 15-ig várjuk a jelöléseket!

 • Hely

  NJSZT ITK, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, Kálvária sgt. 23.

  Dátum

  Szegeden és Budapesten is várjuk a látogatókat a Kutatók Éjszakáján!

 • Kutatók Éjszakája a Neumann Társasággal, Budapest.

  Hely

  ELTE IK könyvtára, Pázmány Péter sétány 1/C.

  Dátum

   

  Kutatók Éjszakája

 • Hely

  MTA SZTAKI, 1111 Budapest, Kende u. 13-17, Nagytanácsterem

  Dátum

   

  2021. szeptember 24. pénteken 14 órától az NJSZT Informatikatörténeti Fóruma (iTF) a Nagy Számítástechnikai Műhelyek sorozatának következő rendezvényére várja az érdeklődőket, ahol a Munkaügyi Minisztérium Számítástechnikai Intézete (MÜM SZÁMTI) mutatkozik be az MTA SZTAKI Nagytanácstermében.

 • A korábbi főtitkárunk, Kovács Győző szellemében rendezett nemzetközi programtermék versenyünk nevezési határideje novemberre módosult, a minden évben eseményszámba menő döntőt december 9-10-én tartjuk.

 • Az Emberi Erőforrások Minisztériuma meghirdette az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyeket.

  A tanulóknak minden versenyre abban a középiskolában kell jelentkezniük, amellyel az adott tantárgy vonatkozásában a tanulói vagy vendégtanulói jogviszonyuk fennáll. A vendégtanulói jogviszony megszűnte után a tanuló saját iskolájában jelentkezhet a versenyre abból a tárgyból is, amelyre korábbi vendégtanulói jogviszonya alapján vált jogosulttá. A jelentkezést az iskola igazgatójához kell benyújtani 2021. szeptember 17-éig.

  Általános tudnivalók:

 • Sport&IT Meetup

  Hely

  online, zoom

  Dátum

  A Neumann Társaság első őszi meetupján Dénes Ferenc sportközgazdász, a Champions Consulting tulajdonosa, a DJP munkatársa lesz vendégünk. Beszélhetünk még Túróczy Gáborral, a Webpont Kft. vezetőjével arról, hogy mit tud egy kis magyar cég nyújtani például a Los Angeles Lakersnek. Harmadik vendégünk Hirsch Gábor, aki most nem IT biztonsági szakértőként, hanem triatlonosként beszél arról, hogy ebben a sportágban is van helye az informatikának.

 • Augusztus 27-én az NJSZT Multimédia az oktatásban szakosztálya szakmai kerekasztal beszélgetést tartott több mint 20 szakember részvételével. Az eseményre az Edutus Egyetem Falk Miksa utcai épületében került sor mely nívós, szép környezetet biztosított. 

 • Folytatjuk sorozatunkat, mely annak jár utána, hogy szponzorainkat milyen okok motiválták társaságunk támogatására.

 • A Magyar Innovációs Szövetség Hírlevele is szemlézte - Dr. Osman Péter tollából - Tilesch György és Omar Hatamleh: Mesterség és intelligencia - Vegyük kezünkbe a sorsunkat az MI korában című könyvét. A támogatásunkkal megjelent kötetet tagjaink kedvezményesen vásárolhatják meg!

 • Gratulálunk Németh Márton Tamásnak!

 • Tegnap az eJOI-aranyérmesünkkel beszélgettünk, ma a tanárával, Csató Endrével, aki a hazai helyszín biztosításában is kulcsszerepet játszott. A tanévkezdés napján igazán inspiráló egy ilyen elhivatott és sikeres pedagógussal eszmét cserélni! 

 • Bemutatjuk az eJOI aranyérmesét

  Molnár István Ádámmal, a Földes Ferenc Gimnázium tanulójával már múlt évben is beszélgettünk, akkor bronzérmet nyert az Európai Junior Informatikai Diákolimpián. Most aranyérmet hozott Magyarországnak, mégpedig „hazai pályán”, mert az idén romániai szervezésű, de online versenyen Miskolcról vettek részt hazai diákolimpikonjaink.

 • A 30 országból álló nemzetközi mezőnyhöz mérve is színvonalasan (összpontszám szerint az országok rangsorában az 5. helyen!) – és a korábbi magyar eJOI-delegációkhoz képest is kiemelkedően szerepeltek a hazai diákok a romániai szervezésű, de online megrendezett versenyen! Gratulálunk!

 • Szeptember elsejétől október 15-ig iskolakezdési akcióval segítjük a tanulni, fejlődni vágyókat.

 • Új elemekkel bővül a digitális kompetencia képzés- és minősítés évtizedek óta sikeres rendszere, az ECDL Magyarországon. A munkaerőpiacon világszerte elfogadott, nemzetközi alapú ECDL-ben szeptembertől friss modulok jelennek meg, amelyek természetesen már az automatikus vizsgáztató rendszer (Sophia) szolgáltatásait is használják, hasonlóan a népszerű Képszerkesztés modulhoz, amely ősztől szintén a modern, automatikus környezetben érhető el.

 • Hely

  A RENDEZVÉNYT ONLINE FORMÁBAN TARTJUK, ZOOM PLATFORM HASZNÁLATÁVAL

  Dátum

  Idén is tartunk tanévnyitót a vizsgaközpontjainkban dolgozók számára, mégpedig online formában – de úgy döntöttünk, sokkal hasznosabb, ha zártkörű megbeszélés helyett az elhangzottakat közkinccsé tesszük.

 • A professzionális informatikai társaságokat, így a Neumann Társaságot is összefogó európai ernyőszervezet, a CEPIS idén tavasszal felmérte a DigComp, azaz az Európai Állampolgári Digitáliskompetencia-keretrendszer ismertségét a tagszervezetek körében. A felmérés, melyet természetesen az NJSZT is kitöltött, hangsúlyozza a keretrendszer előnyeit, hasznát a munkaerőpiacon és az oktatásban – és egyértelműen látszik, hogy az ECDL (más országokban: ICDL) jól illeszkedik hozzá, tehát nagy mértékben és kipróbált módon segítheti céljai megvalósulását.

 • Beszélgetés Varga Zalánnal

  Egy magyar tinédzser, aki bolondul a Túró Rudiért és a Wellhello zenekar számaiért. Sok ilyen magyar diák van, de Varga Zalán egy kicsit messzebb lakik, egész pontosan a világ másik végén: Új-Zéland legnagyobb városában, Aucklandban. És tehetséges programozó, aki az Új-Zélandot képviselő delegáció egyik tagja volt idén az IOI-n, a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián.