• Az augusztus 4-11. között Azerbajdzsánban zajlott Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI) jelentették be, hogy 2023-ban – Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján – Magyarország rendezheti meg a középiskolások legrangosabb informatikai világversenyét, méghozzá a hazai számítástechnika egyik bölcsőjében, Szegeden. A 2019-es IOI-ról a magyar csapat kiváló eredménnyel, egy arany-, és egy bronzéremmel jöhetett haza.

 • Egy arany- és egy bronzérem, összesen négy méltón szereplő magyar diák. A Neumann Társaság alelnökével, Erdősné Németh Ágnessel készült, exkluzív beszélgetés a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról.

 • Pécsi robotika táborunk után a Neumann Társaság debreceni robotika táborát is meglátogattuk Miltényi Gáborral, az NJSZT ügyvezetőigazgató-helyettesével. Mondhatjuk, hogy ez immár hagyomány: múlt évben is személyesen bizonyosodtunk meg róla, milyen hatékony pályaorientáló, kedvcsináló lehetőségek ezek a táborok.

 • Hely

  Hotel Danubius Margitsziget, Budapest, Hungary

  Dátum

  -

  The International Symposium on Distributed Computing (DISC) is an international forum on the theory, design, analysis, implementation and application of distributed systems and networks (CORE rank A). DISC 2019 will be held in Budapest, Hungary, between the 14th and 18th of October.

  Seven workshops are co-located on the topics of distributed platforms, graph algorithms, blockchain, cloud computing, etc. See the accepted papers and workshops on the conference website.

  Web: http://www.disc-conference.org/wp/disc2019/

 • Július 23-29. között tartották meg Pozsonyban a CEOI2019-et, a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát. Magyar diák, Tóth Balázs lett az abszolút első helyezett. Az ő beszámolóját közöljük!

 • A mai naptól, augusztus elsejétől Charaf Hassan tölti be a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékáni posztját.

  A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Kari Tanácsának 2019. június 25-i ünnepi ülésén Józsa János rektor dékáni megbízólevelet adott át Charaf Hassan egyetemi tanárnak, az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszék vezetőjének, aki 4 évre veszi át a dékáni teendőket Jakab Lászlótól. 

 • Fantasztikus magyar eredménnyel zárult a CEOI2019 – a Közép-Európai Informatikai Diákolimpia. Az elért eredmény a diákok, felkészítőik és Társaságunk tehetséggondozási programjának sikere is.

  A nemzetközi versenyt 2019. július 23. és 29. között rendezték meg Szlovákiában, Pozsonyban. 13 ország 14 csapata mérettette meg magát, Magyarország pedig minden várakozást felülmúlóan szerepelt. A CEOI abszolút első helyezettje Tóth Balázs, a Budapesti Fazekas Gimnázium tanulója lett. Ekkora sikerre 1994 óta nem volt példa!

 • Beszámoló az EFOP-3.4.4-16-2017-00004 - Az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Pécsi Tudományegyetem vonzáskörzetében pályázat keretében megrendezett táborunkról.

 • 2019. július 27-én lenne 101 esztendős Pompéry Béla, a leghumánusabb informatikus.

 • A Társaságunk által támogatott Magyar Ifjúsági Robot Kupa versenyzői a nemzetközi porondon is sikeresen szerepeltek, Hannover és Sydney versenyein is. Gratulálunk! Simon Béláné dr. beszámolóját közöljük.

 • A Miskolci Egyetem Professor Honoris Causae Facultatis Artium Mechanicarum et Rerum Informaticarum Universitatis Miskolciensis kitüntetést adományozott Obádovics J. Gyula matematikusnak.

  Az indoklás szerint „a hazai műszaki felsőoktatásban a numerikus módszerek és a számítástechnika meghonosításáért, amely nélkülözhetetlen a mérnöki számításoknál, valamint a selmeci hagyományok iránti elkötelezettségéért” kapta az elismerést.

  Gratulálunk a Társaságunk életében is a kezdetektől kiemelkedő szerepet játszó, örökifjú tudósnak, generációk Tanárának!

 • 2019. július 1-től Szalay Imre, az NJSZT korábbi alelnöke tölti be a társaság ügyvezetői posztját, miután elődje, Alföldi István huszonhárom év után nyugdíjba vonul, és októberig már a felmentési idejét tölti.

  Szalay Imre mostanáig a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság alelnöke volt, július 1-jétől azonban a társaság ügyvezetőjeként tevékenykedik. Szalay 1982 óta tagja az NJSZT-nek, a társaság számára számos konferenciát szervezett az elmúlt évtizedekben.

 • Hely

  Maribor, Szlovénia

  Dátum

  -

  Idén Szlovénia ad otthont az Európai Junior Informatikai Olimpiának.

  Sok sikert kívánunk a Társaságunk Neumann János Tehetséggondozási Programja keretében felkészülő csapatnak!

  Az esemény honlapja:

  https://www.ejoi2019.si/

 • Hely

  Baku, Azerbajdzsán

  Dátum

  -

  A 31. Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának Baku városa ad otthont.

  Sok sikert kívánunk a Társaságunk Neumann János Tehetséggondozási Programja keretében felkészülő csapatnak!

  Az esemény honlapja:

  https://ioi2019.az/

 • Hely

  Földi Imre Sportcsarnok - 2800 Tatabánya, Szent Borbála út 19.

  Dátum

  -

  Lezajlottak a World Robot Olympiad Lego robotépítési- és programozási verseny regionális elődöntői, azonban még nincs megállás!

  WRO

  A WRO hat elődöntőjén összesen 120 csapat vett részt a Regular kategóriában, akikből 49 csapat kvalifikálta magát és 9 csapat az országos összesített lista alapján szabadkártyával jutott be a Nemzeti Döntőbe.

 • Kérjük kedves Olvasóinkat és Tagtársainkat, hogy javaslataikat az idei Neumann- és Kalmár-díjra, Tarján-emlékéremre, Kemény János-díjra legkésőbb 2019. szeptember 27-ig a megadott linken elérhető űrlap kitöltésével tegyék meg.

 • Alföldi István a mai nappal, 23 év után megkezdi a felkészülést a valódi nyugdíjas évekre. Igazgatónk gondolatai és sajtóközleményünk.

 • Hely

  Temesvár, Új Ezredév Református Központ

  Dátum

  -

  Az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Számítástechnika Szakosztálya 2019. október 10-13. között 29. alkalommal szervezi meg a Számítástechnika és Oktatás Konferenciát Temesváron a Új Ezredév Református Központban.

  A konferencián megtartott előadások anyagait idén is megjelentetjük a konferencia kötetében.

  Fontosabb határidők:

 • Modern módszerek az informatika, matematika és fizika oktatásában

  Hely

  Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar 6000 Kecskemét, Izsáki út 10.

  Dátum

  A Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán augusztus 22-én kerül megrendezésre a MINMAFI konferencia, amelynek célja az informatika, matematika és fizika oktatás területén a középiskolákban alkalmazható korszerű módszerek és eszközök megtárgyalása.

  A konferencia első részében felkért előadók tartanak előadásokat. A második részben a szekció előadások keretében várjuk azon középiskolai tanárok jelentkezését, akik szívesen tartanának egy 15-20 perces előadást saját területükről és tapasztalataikról.

 • Hely

  ELTE IK, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C

  Dátum

  -

  Idén 9. alkalommal rendezik meg a „GPU Nap” konferenciát, melynek dedikált célja, hogy elősegítse a szakmai eszmecserét a kutatók, fejlesztők és diákok között a nagy teljesítményű és párhuzamos számítási technológiák, grafika és vizualizáció, valamint az adat analízis és gépi tanulás területein.

  Meghívott előadó: Michael Wong, aki a C++ és a GPUs SYCL szabványok jövőjéről fog beszélni.

  Az előadások angol nyelvűek, a rendezvény regisztráció köteles.