Neumann János életrajzát és a Társaságunk által korábban hozzáférhetővé tett emlékeket, tablókat szeretnénk egy általánosabb gyűjtéssel kiegészíteni. Milyen képek, fotók lelhetők föl Neumannról a világban? Milyen grafikák, karikatúrák őrzik jellegzetes figuráját? Hol pillanthatunk bele leveleibe? Milyen érmek, bélyegek tisztelegnek előtte?

 

Folyamatosan bővülő gyűjteményünk megtekinthető az N120 logo oldalon.

 

További Neumann 120 emlékévvel kapcsolatos híreink:

„Neumann János – és mi, a többiek…” A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából a Neumann Társaság elnöke mesélt Neumann János világáról az M5 televízió Librettó című műsorában. Beck György mellett – archív felvételen Wigner Jenő is megszólal az adásban. A Géniusz népszerűsítése mellett a tiszteletére szentelt Neumann 120 évet is beharangoztuk a televízióban! 

Az alapos, értékes, mély beszélgetés sok szellemi útravalót ad – és a legutóbb Hazám-díjjal elismert pálya sokszínűsége mellett a Neumann Társasággal kapcsolatos tervekhez, közös céljainkhoz is kedvet csinál!

Neumann János születésének 120. évfordulója tiszteletére a Neumann János Számítógéptudományi Társaság kreatív pályázatot hirdet 6-19 éves, legfeljebb középiskolás diákok számára. Célunk, hogy Neumann életművének a jelenkor ifjú nemzedékeire gyakorolt hatását tudatosítsuk.

Itt olvasható a „Neumann 120 képzőművészeti diákpályázat” elnevezésű pályázat részvételi szabályzata, mely egyszersmind jelentkezési űrlap.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság és az Élet és Tudomány szerkesztősége pályázatot hirdet Neumann János születésének 2023 évi 120. évfordulója tiszteletére a magyar géniusz életművének új megvilágítású, a XXI. század kihívásaira is reflektáló bemutatására.

Neumann János matematikus (1903-1957) a Financial Times értékelése szerint a 20. században az évszázad embere, a magyar tudomány géniusza, aki a játékelmélet, atomfizika, numerikus meteorológia területeit megalapozó elméletek kidolgozása mellett a mai számítógép működési elvének kitalálója, az informatika emberre és társadalomra való hatásvizsgálatainak elindítója. Életműve a Neumann Társaság felterjesztésére bekerült a Hungarikumok közé.

Tisztelegve nagysága előtt, 2023-ban, születésének 120. évfordulója alkalmából a Neumann Társaság elkezdte egy emlékév programsorozatának tervezését, melynek megvalósításához, esetleges kiegészítéséhez örömmel vennénk a csatlakozók, támogatók jelentkezését.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a Galaktika magazin szerkesztőségével közösen pályázatot hirdet Neumann János születésének 2023. évi 120. évfordulója tiszteletére a magyar géniusz életműve előtt tisztelgő, életművét és hatását fiktív, szépirodalmi köntösben bemutató, a tudományos-fantasztikus tematikába illeszkedő művek megírására.