Neumann János életrajzát és a Társaságunk által korábban hozzáférhetővé tett emlékeket, tablókat szeretnénk egy általánosabb gyűjtéssel kiegészíteni. Milyen képek, fotók lelhetők föl Neumannról a világban? Milyen grafikák, karikatúrák őrzik jellegzetes figuráját? Hol pillanthatunk bele leveleibe? Milyen érmek, bélyegek tisztelegnek előtte?

 

Folyamatosan bővülő gyűjteményünk megtekinthető az N120 logo oldalon.

 

További Neumann 120 emlékévvel kapcsolatos híreink:

A Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő #neumann120 jubileumi év keretében a digitális számítógépek működési elveit kidolgozó tudós szülői és nagyszülői házának képzőművészeti és iparművészeti értékkel bíró műtárgyait mutatjuk be a Neumann-miliő emlékkiállításon.

A számos unikális ritkaságot rejtő kollekciót 2023. április végéig öt alkalommal tekintheti meg a nagyközönség, méghozzá Neumann egykori alma materében, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. A tárlaton festmények, grafikák, fotók, bútorok, tárgyak egymással összefüggő rendszere mutatja be a századforduló nagypolgári családjának művészetpártoló szellemiségét - az enteriőrt a Neumann Társaság friss tablósora egészíti ki a világhírű tudós pályájáról.

 

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság nevében szeretettel köszöntöm itt, a Babits Mihály Kulturális Központban a Hommage à Neumann kiállítást és megnyitójának résztvevőit, külön is a Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny pályázóit, zsűrijét, s a Kovács Győző szellemében ezt a versenyt rendületlenül és lelkesen szervező I. Béla Gimnázium vezetőjét és tanárait.

​​​​​​​Immár 19. alkalommal rendezte meg Kovács Győző versenyalapító szellemében a Neumann Társaság és a Szekszárdi I. Béla Gimnázium a  Neumann János Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Versenyt. Idén a Neumann 120 jubileumra tekintettel ünnepélyesebb keretek között és egy Neumann János szellemiségét megidéző pályamunkák számára kiírt különdíj átadásával került sor a döntőre, amely egyben egy profi, felnőtt képzőművészek számára rendezett, computer art kiállítás, a Hommage à Neumann megnyitója is volt: utóbbi kiállításon több mint 30, országosan ismert alkotó művei tekinthetőek meg egészen 2023. április 23-ig.

 

Január óta pörög a Neumann 120 eseménysorozat, de most egy különleges programhoz érkeztünk: névadónk egykori iskolájában tisztelgünk a neumanni életmű előtt.

NJ fejléc

A nyári táborban a Neumann János Számítógéptudományi Társaság és az Óbudai Egyetem együttműködésének részeként jubileumi Neumann 120 előadáson mutatjuk be élvezetes, közérthető módon Neumann János pályáját - és a 20. század kiemelkedő matematikusának élete egy kiállítási tablósoron is megtekinthető.

Március 11-én a #neumann120 eseménysorozat keretében megnyitottuk Csízy László Programozott grafikák című kiállítását Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agóraban. A Magyar Elektrográfiai Társaság / MET művésze az idei jubileumra készült Neumann-alkotást is bemutat a tárlaton, régi és új művek mellett: a modern képzőművészet és az informatika izgalmas találkozása a Programozott grafikák, a hazánkban az úttörők közé tartozó computer art alkotó életművéből válogatva.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) együttműködésével képzőművészeti kiállítást rendez Neumann János (1903-1957) születésének 120. évfordulója alkalmából, tisztelegve a magyar géniusz életműve előtt.

A kiállításon a 21. század kihívásaira is reflektáló, valamint a komputer művészet hagyományába illeszkedő képzőművészeti alkotások kerülnek bemutatásra.

A megnyitón adjuk át a Neumann János Nemzetközi Programtermék Verseny Neumann 120 különdíjait!

Március 8-án tartottuk a Magyar Ifjúsági Robot Kupa budapesti versenyét, a "menekítő" kategóriákban, hivatalosabban a Rescue Line Entry, Rescue Line, Rescue Beginner, Rescue Maze Entry és Rescue Maze ligákban. Idén a Neumann 120 emlékév keretei között, ünnepélyes emlékelőadással kiegészítve került sor a megmérettetésre a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban. Az eredményeket e cikkben közzétesszük.

​​​​​​​Kettő az egyben: egy ritkán látható képekkel illusztrált, keménytáblás díszalbum életrajzzal – és egy ütős, magyar-angol kétnyelvű idézetgyűjtemény Neumann Jánosról és Neumann Jánostól.

Röviden így foglalható össze a Neumann Társaság új kiadványa, amely a Neumann 120 jubileumi év tiszteletére, limitált példányszámban jelent meg – és egyenesen az NJSZT juttatja el a megrendelőkhöz.

Az Atomenergetikai Múzeum 11. születésnapján ismét egy közös ünneplésre várjuk az érdeklődőket.

A program kapcsolódik Neumann János születésének 120. évfordulójához, ezért a játékelméletet helyezzük a középpontba – szokásunkhoz híven – rendhagyó módon.

Ha részt szeretnétek venni az eseményen, akkor a látogatók nevét és fényképes igazolványuk számát – mely igazolványok a belépéshez is kellenek – küldjétek el az atommuzeum@npp.hu e-mail-címre.