Neumann 120-megemlékezés Bukarestben

Neumann János, a polihisztor” címmel Varga János Neumann-kutató tart előadást a romániai Liszt Intézet Magyar Kulturális Központban (Bukarest), 2023. november 28-án.

Az Intézet kultúrdiplomáciai tevékenységének fontos része, hogy Magyarország tudománydiplomáciai törekvéseiben is hangsúlyos szerepet vállaljon. Szakmai programjaikon kiemelten megjelenítik a tudománydiplomáciai programokat, így ezek között a Magyar Tudomány Ünnepe is kiváló alkalmat ad arra, hogy Bukarestben a román közönség számára eljuttassák azokat a tudományos vívmányokat, innovációkat, fejlesztéseket, amelyek Magyarországon jönnek létre. Az Intézet további fontos törekvése, hogy a múltban elért világhírű tudományos felfedezéseket, eredményeket is megfelelően népszerűsítse, nemcsak a fővárosban, hanem egész Romániában.

Az intézet Neumann születésének 120. évfordulója alkalmából egy tudományos és ismeretterjesztő előadást tart, amely részben a szakmai közönségnek, részben pedig a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum diákjai és tanárai számára szól. A diákok számára érdekfeszítő lehet Neumann János matematikus, az elektronikus számítógépek logikai tervezésében kiemelkedő érdemeinek megismerése, a mostani fiatalok számítógéphez való szoros kapcsolata jó alapot adhat arra, hogy tulajdonképpen honnan is indult az egész.

A rendezvényre a Neumann Társaságnak a HUN-REN SZTAKI-val közösen készített, Neumann életéről szóló digitális tablósorát rendelkezésre bocsátja.

Címke