AZ NJSZT BLOGJA A LEGFEJLETTEBB INFOKOM TECHNOLÓGIÁKRÓL

Jelenből a jövőbe blog

 

 • 2021. 07. 23.

  Emberek és robotok egyre több szektorban, például a gyártásban, a medicinában és a logisztikában dolgoznak együtt, osztják meg egymással a munkateret.

  A közös munka alapja a biztonság. Eddig a gépek hatótávolság-érzékelői akadályozták meg a súlyos ütközéseket, ezek a szenzorok viszont nem működnek, ha a robotok az emberekhez túl közel tartózkodnak. Más megoldásra van szükség.

  A Fraunhofer Intézet kutatói az ilyen szituációkra fejlesztették a biztonságos…

 • 2021. 07. 22.

  Japán mérnökök a hihetetlennek tűnő másodpercenkénti 319 terabájt adattovábbítással (Tb/s) megdöntötték az internetgyorsaság világcsúcsát. A rekordot több mint háromezer kilométer hosszú üvegszálas (optikai szálas) vonalon érték el. Ez egyrészt azt jelenti, hogy kompatibilis a meglévő kábelinfrastruktúrákkal, másrészt, mindent megváltoztathat.

  A sebességről rengeteget elárul, hogy az eddigi csúcs, a 2020-as 178 Tb/s közel duplája, és bő hétszerese az azt megelőző – kísérleti…

 • 2021. 07. 21.

  A 2006-ban korábbi Microsoft-vezetők által alapított Zillow az amerikai ingatlanüzlet egyik meghatározó online piactere. A cég most a házak értékét felbecsülő mesterséges ideghálóval újított.

  Az ideghálóra épülő rendszer egy százalékra csökkentette az első becslések és a tényleges eladási ár közti különbséget, és a hibaráta-átlag is nagyon alacsony. A felújított – egyébként 2006 óta használt – Zestimate hamarosan elérhető lesz online.

  A korábbi változat közel ezer…

 • 2021. 07. 20.

  Egyes mesterséges ideghálók nagyon jól megtanultak játszani, de például a Dota 2-t megerősítéses tanulással (reinforcement learning) közel kétezer évnek megfelelő (de azért tömörítéssel lényegesen rövidebb) ideig gyakorolták, hogy eredményeket érjenek el.

  A Cambridge Egyetem kutatói új módszerrel kísérleteznek: az automatizált gamer nem játszik évezredekig, helyette napokon keresztül néz felvett játékmeneteket.

  A modellt felügyelt tanulással (supervised learning)…

 • 2021. 07. 19.

  A közlekedési torlódások, dugók globálisan többmilliárd dollár éves kárt okoznak. Visszavetik a termelékenységet, növelik a környezetszennyezést, aktívan hozzájárulnak a klímakatasztrófához.

  A mesterséges intelligencia által végzett forgalomirányítással a probléma ugyan nem szűnik meg teljesen, a károk viszont jelentős mértékben csökkenthetők.

  Több amerikai város teszteli egy izraeli startup a közlekedéssel eltöltött idő lerövidítésében és a károsanyag-kibocsátás…

 • 2021. 07. 16.

  GPS nélkül az önvezető rendszerek könnyen eltévednek. A Caltech (California Institute of Technology) kutatói viszont olyan algoritmust fejlesztettek, amellyel a járművek felismerik az adott terepet, környezetet. Teljesen mindegy, hogy tél vagy nyár van, a technológiát az évszakok okozta változások sem zavarják. Az új algoritmus abszolút úttörőnek számít.

  A terepfüggő vizuális navigációként (visual terrain-relative navigation, VTRN) ismert folyamatot az 1960-as években dolgozták ki. A…

 • 2021. 07. 15.

  Kínai kutatók új rekordot jelentettek be, állításuk szerint kvantumszámítógépük minden eddiginél, köztük a világvezető Google gépénél is nagyobb kapacitású. Elmondták, hogy komputerük 66 kvantumbitjéből (qubit) 56-ot használt egy probléma megoldásához.

  A 66 qubit a kétdimenziós programozható gép maximális teljesítménye, tehát a kvantuminformáció, az egyedi elektron kvantumállapota ennyi biten keresztül kódolható.

  A Google Sycamore processzora „csak” 54 qubittel…

 • 2021. 07. 14.

  Egyre több amerikai kormányügynökség és magáncég alkalmaz robotokat a bűnözés elleni harcban. A gépek elsőszámú gyártója és a domináns piaci szereplő szilícium-völgyi Knightscope robotjai lakóépület-komplexumoktól kezdve nevadai kaszinókig, arizonai bevásárlóközpontokig, sok helyen vigyáznak a biztonságra.

  A cég szerint kevés a bizonyíték arra, hogy a gépek valóban csökkentenék a bűnözést. Ilyen robot a kúpszerű, méretes – másfél méter magas – és mesterséges intelligenciával működő…

 • 2021. 07. 13.

  Az Intel egyik alapítójáról, Gordon E. Moore-ról elnevezett törvény – ma ismert formájában – kimondja, hogy az integrált áramkörök összetettsége, a bennük lévő tranzisztorok száma, a legolcsóbb ilyen alkatrészt figyelembe véve, tizennyolc havonta megduplázódik. A törvény feltételezi, hogy az alacsony árú, nagyteljesítményű chipek mindig rendelkezésre állnak.

  Csakhogy, főként a pandémia, de geopolitikai és gazdasági okok hatására is, az ellátási láncok már nem úgy funkcionálnak, mint…

 • 2021. 07. 12.

  Az Amazon megnyitotta első olyan nagyobb, több mint kétezer négyzetméteres szupermarketjét, amelyben kamerák figyelik, mit teszünk a bevásárlókocsiba, majd távozáskor sorbanállás nélkül, automatikusan fizetünk. A rendszer neve Just Walk Out (Csak sétálj ki).

  A Washington állambeli Bellevue-ban lévő Amazon Fresh gépi látással felvértezett kamerái azonosítják a kosárban lévő termékeket, súlydetektáló szenzorok pedig figyelik a polcokról leemelt, vagy oda visszatett darabokat. Az…

 • 2021. 07. 09.

  Elon Musk meghökkentő elméletet tett közzé a Twitteren arról, hogy egy, az agyban élősködő egysejtű az emberiséget nagyon fejlett mesterséges intelligencia, szuperintelligencia létrehozására késztetheti.

  A Tesla-vezért egy National Geographic cikk ihlette meg. Az anyag a Toxoplasma gondii néven ismert parazitáról szól. A cikk szerint az élősködő teszi vakmerővé a hiénákat ragadozók, például oroszlánok közelében.

  A Toxoplasma világszerte elterjedt egysejtű eukarióta,…

 • 2021. 07. 08.

  A Cornell Egyetemen százmilliószorosára nagyítottak fel egy háromdimenziós kristálymintát. A felbontással megdöntötték, megduplázták az egyébként általuk tartott, a Guinness Rekordok Könyvében értelemszerűen szereplő 2018-as világcsúcsot.

  „Úgy néz ki, mint az atomhalmok. Elképesztő, és a felbontás is hihetetlen” – lelkendezett a kutatásban résztvevő Andrew Maiden (Sheffield Egyetem, Egyesült Királyság).

  A bámulatos eredmény masszívabb, hatékonyabb telefonokhoz,…

 • 2021. 07. 07.

  Ha az optikai kvantumszámításokat kirakós játékhoz hasonlítjuk, akkor a Washington Egyetem (St. Louis) szakemberei a puzzle újabb hiányzó darabját találták meg.

  Jung-Tsun Shen, a felsőoktatási intézmény kutatója ugyanis a fény egyik új formáját kihasználó, a jelenlegi technológiánál nagyságrendekkel hatékonyabb kétbites kvantumlogikai kaput fejlesztett.

  A kvantumszámítógépekben rejlő potenciál kiaknázása két szokatlan jelenségtől, a szuperpozíciótól és az összefonódástól függ…

 • 2021. 07. 06.

  Az iparágon belül és kívül is sokan gondolják, hogy a mesterséges intelligencia, nem törődve a következményekkel, a még nagyobb profitszerzést és személyek hatékonyabb megfigyelését szolgálja.

  Ezért és más okok miatt is, évek óta többen törekszenek megfogalmazni az úgynevezett „etikus MI” irányelveit. Az EU idén hatékony csomagot dolgozott ki – szigorú átláthatósági, adatbiztonsági és adatminőségi feltételekkel –, az amerikai hadsereg pedig 2020 elején fogadta el a vonatkozó…

 • 2021. 07. 05.

  A kereskedelmi célú légi közlekedést nagyon megviselte a koronavírus-járvány. Az iparág gyors talpra állása a tevékenységek finomhangolásától, optimalizálásától is függ. A mesterségesintelligencia-technológiák előretörése várható, ebben a szektorban is egyre több területen jutnak szerephez.

  A FedEx a Reliable Robotics-szal közösen fejleszt szállítmányokat nehezen megközelíthető területekre eljuttató önvezető Cessna repülőket. A kaliforniai Merlin startup kicsi autonóm gépekből tervez…

 • 2021. 07. 02.

  Napi rutintevékenységeink jelentős részében, például ha sétálunk vagy tornászunk, testünk érintkezik a talajjal. Közben rengeteg adat generálódik, és a belőlük kinyert információk sokat segítenek emberek mozgásának jobb megértésében.

  Ezekből a tényekből kiindulva, az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói megalkották Aladdin varázsszőnyegének repülni és beszélni ugyan nem tudó, viszont mozdulatainkat előrejelző, változatos – egészségügyi, intelligens otthon, játék stb…

 • 2021. 07. 01.

  Rembrandt (1606-1669) 1642-ben festette leghíresebb képét, a művészettörténet egyik legtöbbet elemzett alkotását, az amszterdami Rijksmuseum legnagyobb termében függő, az egész hátsó falat elfoglaló Éjjeli őrjáratot. A falat ráadásul úgy töltötte be, hogy egyes részeket levágtak róla.

  A művész európai hírnevét megalapozó festmény az amszterdami városi milícia kapitányát ábrázolja, amint utasítást ad az embereinek. Eredetileg nem volt címe, az Éjjeli őrjáratot az angol Joshua…

 • 2021. 06. 30.

  Kaliforniai tűzoltók tavaly, a Yosemite Nemzeti Parkot fenyegető tüzekről készült légi felvételeket térképpé alakító mesterséges intelligenciát használtak, hogy folyamatosan meg tudják figyelni, mekkora a veszély.

  Az erdőtüzek mintegy 4,5 millió amerikai háztartásra jelentenek komoly fenyegetést, de a jelenség természetesen és sajnos az Egyesült Államokon kívül más országokban is súlyos problémát – és pusztításokat – okoz. Az utóbbi években többek között Ausztráliából, Oroszországból…

 • 2021. 06. 29.

  A mesterséges intelligencia komoly segítséget nyújt régészeknek eltűnt civilizációk felfedezésében, leletek értelmezésében, munkájukat jelentős mértékben felgyorsítja.

  Madagaszkár és az Egyesült Államok felett, repülőről rögzített, lidarral érzékelt adatokat értelmezve, egy MI több ősi települést fedezett fel. Hasonló módszerrel, egy másik MI légi felvételek alapján azonosított földalatti sírokat. Más modellek pedig ókori perzsa feliratok fordításában segítenek.

  Egy…

 • 2021. 06. 28.

  A kiadások csökkentése miatt sok iskola alkalmaz online beszélgető botokat (chatbot), a leckét osztályozó vagy a beiratkozást segítő mesterséges intelligenciát. A gépi értelem az osztálytermekben és az egyetemi kampuszokon is megjelent.

  Az utóbbi években – a kritikus hangok ellenére – az MI-alapú rendszerek helyet követeltek maguknak az oktatásban, és a tendencia a jövőben erősödni fog. Ma már szinte mindenben segítik a diákokat.

  Egyes amerikai egyetemeken a Kira Talent…