AZ NJSZT BLOGJA A LEGFEJLETTEBB INFOKOM TECHNOLÓGIÁKRÓL

Jelenből a jövőbe blog

 

 • 2021. 09. 17.

  Az égitest folyamatos megfigyelése a részecskék és az intenzív fény véget nem érő áramlása miatt nehéz és komoly károkkal jár a napteleszkópok munkája. A műszer érzékeny lencséi és szenzorai fokozatosan elromlanak.

  Tudósok időnként újrakalibrálják a teleszkópokat, hogy lássák, mennyit gyengültek, illetve, hogy az általuk küldött adatok pontosak maradjanak.

  A NASA 2010-ben indított SDO (Solar Dynamics Observatory) rendszere egy évtizeden keresztül remek és részletes…

 • 2021. 09. 16.

  Amerikai és francia kutatók speciális eljárást dolgoztak ki újfajta memóriákhoz. Munkájukkal a mesterségesintelligencia-fejlesztéseket kívánják felgyorsítani.

  „Kvantumanyagokkal jelentősen javíthatók a számítógépek lehetőségei. Ezeknek az anyagoknak a tulajdonságaira alapozva, fejlesztettünk egy új számítási eszközt” – magyarázza Andrew Kent, a New York Egyetem fizikusa.

  Mivel a hagyományos számítástudomány elérte lehetőségei határát, a területet forradalmasító és egyszer…

 • 2021. 09. 15.

  Az önvezető autókat hatalmas mennyiségű adattal dolgozó gépitanulás-algoritmusok működtetik. Ha viszont képesek lennének úgy tanulni, mint a csecsemők a járást, azaz a környezetükben tartózkodók megfigyelésével és utánzásával, akkor jóval kevesebb közlekedési adatot kellene összegyűjteni.

  Eshed Ohn-Bar, a Boston Egyetem kutatója és Jimuyang Zhang, a felsőoktatási intézmény PhD-hallgatója ebből a gondolatból kiindulva, teljesen új módszert dolgoztak ki az önvezető autók tanulására. A…

 • 2021. 09. 14.

  Egy robotraj eredményesebben végzi a munkáját, jobban reagál a környezet változásaira, ha tagjai kevesebbet kommunikálnak egymással – állapították meg a Sheffield Egyetem és más felsőoktatási intézmények közös projektben dolgozó kutatói. A kutatás eredményeit felhasználva, nő a rajok alkalmazkodóképessége, hamarabb hoznak meg bonyolult döntéseket.

  A tanulmány cáfolja azt a széles körben elfogadott álláspontot, hogy minél több a robotok közötti kapcsolat, annál tökéletesebb az…

 • 2021. 09. 13.

  A dolgok internetéhez (Internet-of-Things, IoT) és más technológiákhoz biztonsági megoldásokat kínáló BlackBerry rosszindulatú szoftverekről (malware) szóló anyagában a szerzők kiemelik, hogy az azokat fejlesztő hackerek az utóbbi időben előszeretettel használnak „egzotikus”, azaz nem elterjedt, ritkán alkalmazott programozási nyelveket: Go (Golang), D (DLang), Nim, Rust.

  Az ok elég egyértelmű: így próbálják elkerülni a cyberbiztonsági közösségek figyelmét, elérni, hogy…

 • 2021. 09. 10.

  A Sydney Egyetem és a kvantumvezérléssel foglalkozó Q-CTRL startup új, gépitanulás-alapú módszerével azonosíthatók kvantumszámítógépek hibái, hibaforrások. A mesterségesintelligencia-megoldással, kvantumhardver-fejlesztők előzmények nélküli pontossággal szűrhetik ki a romló teljesítmény okait.

  Az MI közelebb visz a nemcsak laboratóriumokban, tudományos céllal vagy kísérleti jelleggel, hanem a hétköznapi valóságban is működő kvantumszámítógépekhez.

  A környezeti „zaj”…

 • 2021. 09. 09.

  Az arcfelismerő technológiák egyértelműen sérthetik a magánéletünket. De más problémák is vannak velük, például kisebbséghez tartozó személyek azonosításánál gyakran tévednek, és ezek a tévedések ártatlanok őrizetbe vételéhez, meggyanúsításához vezetnek.

  Az Egyesült Államokban egyre többen ellenzik az arcfelismerés használatát. A törvényhozók legújabb szabályozása alapján a kormányzat nem élhet vele, és legalább húsz amerikai nagyvárosban, valamint több szövetségi államban erősen…

 • 2021. 09. 08.

  A videojátékok jól jövedelmező, hatalmas iparág, nagy üzlet. A győzelmet megkönnyítő termékek szintén, a kereslet törvényszerűen folyamatosan nő irántuk. Következményként, a skrupulusokkal nem törődő játékosok a sportszerűséggel, versenyszellemmel köszönőviszonyban sem álló lehetőségeket kihasználva, súlyos dollármilliókat kaszálhatnak.

  A gamer képességeit, például a célzást és a tüzelés sebességét a kódok trükközésével megsokszorozó technikák annyira elterjedtek, hogy ideje volt…

 • 2021. 09. 07.

  Jól ismerjük azokat a jellegzetes hangokat, amikor valaki az ujjaival dobol az asztalon. De mi lenne, ha a dobolást visszhangként vagy mennydörgésként érzékelnénk?

  A Santa Barbarai Kaliforniai Egyetemen fejlesztett, kutatásra, játékra és más szórakozásokra használható Tapintható visszhangok (Tactile Echoes) kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) rendszer pont ezt az élményt nyújtja. Csak az ujjainkra és a kontaktfelületre van szükség hozzá, és a környezet valós élményét…

 • 2021. 09. 06.

  A Glasgowi Egyetem, a Fujitsu és a műholdas szolgáltatásokkal és fenntarthatóságukkal foglalkozó Astroscale közösen dolgoztak egy, az űrhulladék eltávolításáról szóló, az Egyesült Királyság űrügynöksége által támogatott projekten.

  Hat hónap alatt fejlesztettek hatékonynak tűnő módszert. Mesterséges idegháló-alapú algoritmusuk gyorsan megtervezi a műholdak által generált hulladékok aktív eltávolításához szükséges pályát, amellyel fontos optimalizációs problémákat igyekeztek megoldani…

 • 2021. 09. 03.

  Képes-e mesterséges intelligencia megváltoztatni zeneművek stílusát, popból klasszikust vagy dzsesszt csinálni?

  Igen, képes – állítja a San Diegói Kaliforniai Egyetemen számítógépes zenét tanító Shlomo Dubnov és Conan Lu, egy redmondi főiskola diákja.

  Erre a tevékenységre alkalmas gépitanulás-eszközt fejlesztettek. Elmondásuk alapján az eddigi hasonló próbálkozások azért nem sikerültek, mert a gépek nem tudtak különbséget tenni stílus és tartalom között.

 • 2021. 09. 02.

  Az Amazon 2018-ban jelentette be második székházának építését. A helyszín Észak-Virginia, az ottani Crystal Cityt már át is nevezték National Landing-re (nemzeti leszállás/földetérés), az üres irodák sivár közegét csúcstechnológia vezérelte, fenntartható és fejlett urbánus környezetté alakítják át.

  2018 óta üzleti csoportok és fejlesztők, köztük a legismertebb amerikai telekommunikációs vállalat, az AT&T és az ingatlan-befektető JBG Smith is dolgoznak az okosváros-projekten.…

 • 2021. 09. 01.

  Robotok ma már élelmiszerekkel is érintkeznek, egyes háztartási vagy ipari szerkezetek elvileg zöldségeket és gyümölcsöket is képesek szeletelni. A gyakorlatban viszont sokat hibáznak.

  A múltban a fejlesztők komoly nehézségekkel szembesültek, ha azt akarták, hogy gépeik felvagdossanak tárgyakat, élelmiszereket. Alig van két egyforma tárgy, és a ma működő rendszerek nehezen vagy egyáltalán nem tudják kezelni az eltéréseket.

  A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) és a Nvidia…

 • 2021. 08. 31.

  Egy dón akkor hasznos, ha gyors. Keressen túlélőket katasztrófa sújtotta terepen, vizsgáljon valamilyen épületet, szállítson csomagot, korlátozott kapacitású elemei miatt feladatait a lehető legrövidebb időn belül kell elvégeznie.

  Előfordulhat, hogy egy sor „úti pont”, például ablakok, szobák vagy speciális helyszínek tanulmányozásával, minden egyes résznél a legmegfelelőbb útvonal, az optimális gyorsulás és lassulás kiválasztásával abszolválja a feladatot.

  A…

 • 2021. 08. 30.

  Képzeljük el, hogy kinyitunk egy természetfotó-könyvet, majd kaleidoszkóp-szerű látványban lesz részünk – mintha a pillangók kirepülnének a lapokról.

  A Boulderi Coloradói Egyetem kutatóinak köszönhetően, hamarosan kezünkbe vehetünk ilyen könyveket. Papírvékony, gyors és majdnem teljesen csendes alakváltó objektumaik a puha robotika (soft robotics) fejlődésének köszönhetők. Electriflow című első alkotásaik között nyakát hajlítgató origami daru, mozgó virágszirom, csapkodó rovarok…

 • 2021. 08. 27.

  Az Alphabethez (azaz a Google-hoz) tartozó londoni DeepMind AlphaFold számítógépes modellje előrejelzi fehérjék és más molekuláris formák pontos 3D atomi szerkezetét. A Washington Egyetem (Seattle) kutatói hasonló, nagyon precíz fehérje-szerkezet előrejelző programot (RoseTTAFold) jelentettek be.

  Mindkét fejlett modellező program számítástudományi szakemberek, biológusok és kutatóorvosok többéves munkájának eredménye. A DeepMind mesterséges intelligenciája 350 ezer emberi fehérje-…

 • 2021. 08. 26.

  A 2015 decemberében, többek között Elon Musk részvételével alapított, független San Franciscói OpenAI kutatólaboratórium – a Google-hoz tartozó londoni DeepMind legnagyobb vetélytársa – a kezdetek óta a „barátságos mesterséges intelligencia” koncepciót promótálja, fejlesztései is deklaráltan ebben a szellemben történnek. (2018. február 21-én Musk lemondott az igazgatótanácsban betöltött szerepéről, azóta csak adományozóként van köze a szervezethez.)

  A labor 2019-ben különleges, a…

 • 2021. 08. 25.

  Az Amazontól kirúgott több szállító állítja, hogy a nagyvállalat automatizált rendszere negatív szerepet játszott az elbocsátásukban.

  Az Uber-szerű Amazon Flex program lehetővé teszi, hogy a cég független sofőröket alkalmazzon csomagszállításra. A sofőrök szerint a program igazságtalanul pontozta le a munkájukat, és senki nem figyelmeztette őket, hogy ki lesznek rúgva.

  A Flex automatikusan osztályozza a sofőröket. Minősíti, hogyan pakolják fel és szállítják ki a csomagokat,…

 • 2021. 08. 24.

  Balesetek, súlyos betegségek és más tragédiák miatt nagyon sokan elveszítik kommunikációs készségüket. Hosszú évek óta kísérleteznek az ezeket a velünk született adottságokat valamilyen szinten helyreállító technológiákkal. Például természetes nyelvi modellekkel igyekeznek visszaadni a legtermészetesebb kommunikációs formát, a beszédet.

  Teljes áttörés ugyan még nincs, és a fejlesztések elején tartunk, de mindenesetre azok egyre ígéretesebbek.

  Kaliforniai kutatók egy…

 • 2021. 08. 23.

  Ha azt akarjuk, hogy a robotok egyre emberszerűbben viselkedjenek, meg kell találni a tervezés és a vezérlés közötti kényes egyensúlyt. Ügyességünk, komplex feladatok kezünkkel történő kivitelezése hosszú evolúciós folyamat eredménye.

  Egy új robotkar fejlesztése szintén hosszú folyamat: a tervezés sok iterációs ciklusból áll, aztán jön a fizikai megvalósítás, majd az emberi intuíción alapuló kiértékelés.

  Mivel feladat-specifikus robotkarokat nehéz kidolgozni, a legtöbb…