AZ NJSZT BLOGJA A LEGFEJLETTEBB INFOKOM TECHNOLÓGIÁKRÓL

Jelenből a jövőbe blog

 

 • 2023. 01. 31.

  A Google által felvásárolt londoni DeepMind kutatói tanulmányban írták le, hogyan finomhangolhatók nyelvmodelljeik. Azért van szükség erre, hogy a modelleken alapuló chatbotok beszélgetések során ne legyenek sértők, ne fogalmazzanak meg a témától eltérő és valótlan állításokat.

  Emberi visszajelzés alapján úgy gyakoroltatták az osztályozókat, hogy vegyék észre, ha a saját fejlesztésű Sparrow chatbot szabályokat sért, és jutalmazzák, ha jól teljesít, valamint mindig úgy járjon el,…

 • 2023. 01. 30.

  Január első felében került nyilvánosságra, hogy a Microsoft a ChatGPT-vel kiegészített Bing kereső új változatát tervezi elindítani, és az Office-ba is integrálná a nyelvmodellt.

  Január második felében a redmondi nagyvállalat megerősítette a híreszteléseket: további befektetésekkel támogatja a ChatGPT-t és más mesterségesintelligencia-projekteket jegyző OpenAI-t.

  A pénzügyi részleteket nem tették közzé, de a Semafor tech híroldalnak anonim források tízmilliárd…

 • 2023. 01. 27.

  Stephen Thaler, a St. Louis-i (Missouri állam) Imagination Engines alapító-főmérnöke, ismert számítástudományi szakember január tizedikén Washington D.C.-ben, egy szövetségi bíróságon kérelmezte, hogy mesterségesintelligencia-rendszerét illessék meg az általa készített művészi alkotásokért járó szerzői jogok.

  Egy tavaly júniusban megindított perben, tárgyalás előtti győzelem reményében, a fővárosi bíróságtól el szeretné érni az Egyesült Államok Szerzői Jogi Hivatala döntésének…

 • 2023. 01. 26.

  Az ENSZ javasolta már a teljesen autonóm fegyverek betiltását. Egy autonóm hajó természetesen nemcsak katonai, hanem sokkal békésebb, értékesebb célokat szolgál: oceanográfiai kutatásokat, keresési és mentési műveleteket, teherszállítást stb.

  Ne legyenek illúzióink, előbb-utóbb megjelennek a fegyverrel felszerelt autonóm vízi járművek. A haditengerészet számára a működtetésük olcsóbb, mintha legénység van rajtuk, nem kell gondoskodni a személyzet ellátásáról, ha pedig elsüllyed,…

 • 2023. 01. 25.

  II. Ramszesz fáraó Krisztus előtt 1279 és 1213 között, az ókori Egyiptomban második leghosszabb ideig uralkodott. Egyes vélemények szerint ő késztette menekvésre Mózest és népét az Exodusban. Múmiáját 1881-ben, Luxorban fedezték fel.

  A liverpooli John Moores Egyetem Arclaboratóriumában szoftverekkel és az „öregedés-visszafejtés” számítógépes módszerrel rekonstruálták az uralkodó arcát, hogy hogyan nézhetett ki fénykorában (1. kép). A folyamatnál a halott arcából indulnak ki, a…

 • 2023. 01. 24.

  A kódgeneráló eszközökre gyakran a programozók számára időt megtakarító és alapfeladatokat automatizáló módszerként tekintünk. A hatékonyságnak azonban ára van, mert az ezeket az eszközöket használó kódolónak jobban oda kell figyelnie a hibákra, megszüntetésükre és a biztonságra.

  A Stanford Egyetem kutatói ugyanis megállapították, hogy az OpenAI számítógépes kódot generáló Codex modelljét használó programozók nagyobb valószínűséggel készítenek hibás szoftvert, mint a „semmiből”…

 • 2023. 01. 23.

  December végén a Google megkongatta a belső vészharangokat, mert a vezetőség érzékelte, hogy a nagy nyelvmodellek (large language models, LLM), mint az OpenAI ChatGPT-je veszélyesek lehetnek a vállalat üzleti tevékenységére, a keresőmotor businessre.

  Hogy miért? Mert megoldandó technikai és üzleti problémáik ellenére megváltoztathatják az információhoz való hozzáférés módját. Webes kutakodás helyett megkérdezhetünk egy LLM-et, és honlap helyett szöveges választ kapunk.

 • 2023. 01. 20.

  A 2020-ban alakított Madison Square Garden (MSG) Entertainment szórakoztatóipari holding az Egyesült Államok több városában működtet létesítményeket. A cég mostanában arcfelismerő technológiával igyekszik megakadályozni vélt ellenségeinek bejutását a Madison Square Gardenbe és a Radio City Music Hallba.

  A technológiát legalább két alkalommal használták a cég elleni bírósági eljárásokban résztvevő ügyvédi irodáknál dolgozó jogászok kiutasítására.

  November 22-én a…

 • 2023. 01. 19.

  A Cambridge Egyetem kutatói a széndioxidot és a műanyaghulladékot is fenntartható üzemanyaggá és más értékes anyagokká átalakító, kizárólag napenergiával működő gépet fejlesztettek.

  Fejlesztői szerint a gép több szempontból is egyedi: nem csak azért, mert a bolygónkat elpusztító melléktermékeket hasznos anyagokká változtatja, hanem azért is, mert több anyaggal tud egyszerre dolgozni.

  A kutatás legfőbb célja a hulladék valóban hasznos termékké alakítása napenergia segítségével…

 • 2023. 01. 18.

  Január nyolcadikán Brazíliaváros legfontosabb közhivatalait, köztük a nemzeti kongresszus, a legfelsőbb bíróság épületét és az elnöki palotát az októberi elnökválasztási eredményeket, a baloldali Lula győzelmét megkérdőjelező, (bizonyítékok nélküli) csalást kiáltó Bolsonaro-hívek rohamozták meg, és foglalták el.

  A „puccs” nem tartott sokáig, a hatóságok hamar véget vetettek a randalírozásnak, majd néhány órával később új Instagram-fiók, a Contragolpe Brasil (Brazil Ellenpuccs) jelent…

 • 2023. 01. 17.

  Mi történik a jövőben a mesterséges intelligencia egyik leggyorsabban fejlődő területével, a nagy nyelvmodellekkel (large language models, LLM), a felhasználók csak kevés cég csúcstechnológiái, vagy sokkal több fejlesztő szintén hatékony modelljei közül válogathatnak? – teszi fel a kérdést Andrew Ng, a gépi tanulás egyik abszolút szaktekintélye.

  Azonnal meg is válaszolja: ugyan az LLM-fejlesztések kezdeti szakaszában járunk, de a felhasználók sok vállalat modelljeihez hozzáférhetnek…

 • 2023. 01. 16.

  Senki nem szereti az idejét azzal tölteni, hogy telefonon ügyfélszolgálattal beszélget. Szerencsére a mesterséges intelligencia idejétmúlttá teheti ezt a gyakorlatot. Emellett időt spórol meg, és valószínűleg valamilyen kártérítést is kibeszél nekünk.

  Joshua Browder, a DoNotPay (Ne fizess) fogyasztóvédelmi szervezet igazgatója a telefon menüjében önállóan navigáló, saját hangjának kamuváltozatát (deepfake) használva, ügyfélszolgálatosokkal beszélgető rendszert mutatott be. A cég…

 • 2023. 01. 13.

  A modellkártyák sokat segíthetnek a felelősségteljes mesterségesintelligencia-használatban. Százezrek dolgoznak MI-funkciókat, köztük beépített modelleket tartalmazó felhőszolgáltatásokkal, és jobb, ha eleve tudják, milyen céllal fejlesztették az adott modellt, mik a korlátai stb. Mindezek ismeretében hatékonyabban alkalmazzák, nagyobb valószínűséggel elkerülik a hibákat, az esetleges morális és jogi problémákat.

  Az Amazon Webszolgáltatások egyes általa kínált modellek használatát és…

 • 2023. 01. 12.

  A Robotor olasz startup robotja majdnem olyan jól farag carrarai márványból szobrokat, mint reneszánsz-kori elődei. Legalábbis a cégalapító Giacomo Massari úgy gondolja, hogy a gép által készített munkák szinte annyira míves darabok, mintha ember alkotta volna őket.

  „Szerintem, mondjuk kilencvenkilenc százalék. Viszont pont az emberi érintés az, ami miatt a különbség fennáll. A maradék egy százalék nagyon fontos” – jelentette ki Massari.

  Egy lépéssel tovább is ment.…

 • 2023. 01. 11.

  Sok dolgozó tart attól, hogy munkahelyét mesterséges intelligencia miatt veszítheti el. A félelem ugyan nem megalapozatlan, az utóbbi évek felmérései viszont pont az ellenkezőjét támasztják alá, azaz az MI inkább támogatja, semmint helyettesíti a humán munkaerőt.

  2008 és 2018 között az MI és az általa mozgatott automatizáció miatt fenyegetettnek vélt több területen, például gyorséttermekben, fordítói és pénzügyi tanácsadó munkakörökben növekedett az alkalmazottak száma.

 • 2023. 01. 10.

  A tipikus szövegből képet generáló mesterséges intelligenciák előállhatnak például egy macska, de nem a mi macskánk képével. Azért nem, mert a szöveges utasítást, a promptot nehéz olyan pontosan megadni, hogy a macskánkat a többi macskától megkülönböztető összes jegy benne legyen.

  Nvidia- és tel-avivi kutatók változtatni akarnak ezen, és egyedi objektumokat egyedi stílusban megörökítő – egyediségüket megragadó –, szövegből képet generáló módszeren dolgoznak.

  Módszerük alapján…

 • 2023. 01. 09.

  A big data korában eljuthatunk odáig, hogy a kínálat szintjén nem lesz annyi adat, mint amekkora a kereslet. A paradoxon oka egyszerű és logikus: egyre nehezebb kielégíteni az egyre „nagyobb étkű” gépitanulás-modellek szükségletét.

  Az Epoch AI kutatói szerint a szöveges adatokkal már idén bajok lehetnek, még ebben az évben jelentkezhet a hiány. A vizuális adatokkal minimum egy évtizeden belül várható hasonló helyzet.

  A kutatók a jövőbeli szükségleteket, a hozzáférést…

 • 2023. 01. 06.

  Képzeljük el, hogy egy chatbottal közöljük: nem kaptuk meg a csomagot, amit az őt foglalkoztató cég küldött. Mire a chatbot „el vagyok ragadtatva, hogy segíthetek”, vagy „boldog vagyok, hogy megoldhatom a problémát.” Aztán jön egy üzenet az interakcióra vonatkozó kérdéssel: mennyire voltunk elégedettek vele, ötös, tízes skálán hányasra értékeljük?

  2025-re a vállalatok 95 százaléka fog MI-alapú chatbotot alkalmazni, és ugyan a zömük nem lesz intelligens, viszont mindet lehet…

 • 2023. 01. 05.

  A virtuális valóság (Virtual Reality – VR) ugyan nem vált olyan mindennapos technológiává, mint lényegében folyamatosan prognosztizálják, viszont túl az elenyésző átlagfogyasztói felhasználáson (nem rohangászunk sisakban, headsettel az utcán), számos területen hasznosulásra kerül, oktatási és kutatótevékenységekben alkalmazzák.

  Legújabban például olyan VR-szoftver fejlesztettek, amely a rákellenes küzdelem fontos eszközévé válhat.

  Az angliai Cambridge Egyetem videojáték-…

 • 2023. 01. 04.

  A Stanford Egyetem friss tanulmánya szerint a kódgeneráló mesterségesintelligencia-rendszereket használó szoftvermérnökök nagyobb valószínűséggel okoznak biztonsági problémákat az általuk fejlesztett alkalmazásokban, mintha MI nélkül dolgoznának. A potenciális buktatókra pont akkor hívták fel a figyelmet, amikor egyes gyártók, például a GitHub gőzerővel kezdte marketingelni ezeket a rendszereket.

  Egyelőre nem helyettesíthetik a humán fejlesztőket – figyelmeztet a tanulmány. Az azokat…