AZ NJSZT BLOGJA A LEGFEJLETTEBB INFOKOM TECHNOLÓGIÁKRÓL

Jelenből a jövőbe blog

 

 • 2022. 08. 05.

  Brit, francia és svájci felsőoktatási intézmények, kutatási szervezetek közös csapata a kvantumkriptográfia való világban működő eszközök biztonságos kommunikációját garantáló, eddigi legfejlettebb módszerét dolgozták ki.

  A titkosításkulcsokat a két kommunikáló fél közötti kvantumkulcs-elosztáson (quantum key distribution, QKD) alapuló módszerrel az üzenetek titkosíthatók és visszafejthetők. Hagyományos kriptográfiával ez nem érhető el.

  A titkosítás komplex matematikai…

 • 2022. 08. 04.

  A gépi tanulást egyre több sportágban használják a teljesítmény növelésére.

  A Mustard videók alapján elemzi baseball-játékosok formáját, a Zone7 az atléták által viselt szenzorokkal gyűjt adatokat egészségügyi állapotukról. A rendszer ismeri a kórlapjukat, így a szenzorikus infók és az előzmények alapján előrejelzi jövőbeli sérülések kockázatát.

  A Sportlogiq jéghoki-, foci és amerikaifoci-meccsek közvetítéseit elemezve, tehetséges sportolók azonosításával segít csapatokat,…

 • 2022. 08. 03.

  A General Motors lehetőséget ad márkakereskedéseinek a tel-avivi UVeye vizuális ellenőrzőrendszerének installálására. A Volvo idén márciusban kötött hasonló szerződést az izraeli céggel.

  De mit jelent ez a gyakorlatban?

  Az UVeye-jal egy jármű ellenőrzési ideje percekről, esetleg órákról másodpercekre csökkenthető. A cég összességében három rendszert kínál telepítésre. Ez egy szolgáltató-központ telephelyén – általában benzinkúton – történik, az előfizetési díj nem…

 • 2022. 08. 02.

  Autonóm fegyverek mellett, katonai használatra vannak más, taktikai és stratégiai előnyöket adó MI-alkalmazások is. Ukrajna orosz inváziója során mindkét fél használ MI-t: ellenséges katonákat azonosítanak, a propaganda ellen harcolnak, a másik fél kommunikációját zavarják meg vele.

  Eközben a NATO bejelentette, hogy egymilliárd dollár kockázati tőkével támogat technológiákat, elsősorban az MI-t. Az Innovációs Alap védelemre összpontosító startupokat és más vállalkozásokat segít.…

 • 2022. 08. 01.

  Szinte semmi nem veszélyezteti annyira a mai társadalmak stabilitását, mint a pandémia méretűvé vált dezinformáció. Az érzelmileg telített és drasztikus mennyiségű kamuhírek miatt személyek élete forog veszélyben. A hamis tartalmak észlelésünket manipulálják, valótlanságokkal mérgezik a társadalmi légkört, okozhatnak kaotikus állapotokat tőzsdéken, anarchiát a világban.

  A dezinformáció-dömping motorjai a legfejlettebb csúcstechnológiák, például mesterségesintelligencia-alapú…

 • 2022. 07. 29.

  A Hongkongi Baptista Egyetem (HKBU) szimfonikus zenekarának július 14-i gálakoncertjén különleges eseménnyel szórakoztatták a közönséget: 320 tagú mesterségesintelligencia-kórus és több MI-táncos kísérte a humán muzsikusokat. Míg zenéltek, MI-k pörögtek a nagy kivetítőn.

  Az egybegyűltek akkor láthatták először a virtuális táncosokat, hallották szintén első alkalommal a gépi énekeseket.

  Az MI-k egyetemi projekt részei. A projekt izgalmas problémát igyekszik megoldani…

 • 2022. 07. 28.

  Egy robot figyelte, ahogy a pittsburghi CMU (Carnegie Mellon Egyetem) egyik kutatója, Shikhar Bahl kinyitotta a jégszekrényt. Minden mozdulatot és pozíciót elemezve, igyekezett utánozni a látottakat. Először, másodszor, harmadszor nem sikerült neki, de néhány óra gyakorlás után már igen.

  „Az utánzás nagyszerű mód a tanulásra. Egyelőre nem oldottuk meg az emberek közvetlen figyeléséből tanuló robotok problémáját, de jelenlegi kutatásaink komoly lépésnek számítanak ebben az irányban…

 • 2022. 07. 27.

  A gépi tanuláshoz és a gyakorláshoz használt adatsorok energiafogyasztása egyre több problémát vet fel.

  Egy, a mélytanulás széndioxid-lábnyomáról szóló 2019-es tanulmány szerzői kimutatták, hogy egyetlen nagy nyelvi modell begyakoroltatásának károsanyag-kibocsátása annyi, mint egy átlagautóé öt év alatt. A negatív folyamatot megállítandó, tavaly az ML Commons gépitanulás-konzorcium nemzetközi energia-hatékonysági tesztet vezetett be. Szintén tavaly tanulmány jelent meg a nagy…

 • 2022. 07. 26.

  Járművekben egyre gyakoribbak az automatizált biztonsági megoldások. Ezekben az autókban, tehergépkocsikban stb. ember ül a volán mögött, és igyekszik kontrollálni is azt. Egyes funkciók automatizálása viszont nagyon sokat segíthet.

  Az Egyesült Államokban 2020 negyedik negyedévében értékesített új járművek 30 százaléka magától tud gyorsítani, lassítani és kormányozni.

  Az Európai Parlament tervei szerint modellenként évi 1500 teljesen autonóm jármű eladását engedélyezi. A…

 • 2022. 07. 25.

  Egyre népszerűbbek a mesterségesintelligencia-kutatásokkal és -fejlesztésekkel kapcsolatos állások. A jelenséget ékesen szemlélteti, hogy például a LinkedIn közösségimédia-oldalon 2017 januárja és 2021 júliusa között a gépitanulás-mérnök volt a negyedik leggyorsabban népszerűsödő amerikai munkakör. Más MI-állások szintén topkategóriás posztnak számítanak.

  A zürichi Foorilla tanácsadócég által üzemeltetett Ai-jobs.net weboldal összesíti a legkeresettebb MI-munkaköröket, nemrég pedig…

 • 2022. 07. 22.

  A gépi tanulás fejlődése alkalmat ad arra is, hogy újféle szórakozási módokat próbáljunk ki, például képzeletbeli pizzákról generáljunk képeket, vagy akcióhősök szájmozgását hozzuk összhangba slágerekkel. Egyes eszközök lehetővé teszik, hogy az „internet népe” a populáris kultúra elemeit korábban soha nem látott formában „remixelje”, kreatív módon engedje el a fantáziáját.

  Most éppen az OpenAI DALL-E nyelvi modelljének „házilag” újraalkotott változata a legújabb online szenzáció.…

 • 2022. 07. 21.

  Kriptovaluta-bányászok nem sokszor döntenek környezettudatosan, ezért szenzációszámba ment, hogy a múlt héten mégis „zöld módon” viselkedtek – Texas szövetségi államban annyira meleg volt, hogy időszakosan ők is felhagytak tevékenységükkel. Az ok egyszerű, nem akarták túlterhelni a helyi elektromos hálózatot.

  Július 11-én, hétfőn a Texasi Elektromos Megbízhatósági Tanács (ERCOT) az energiafogyasztás visszafogására, csökkentésére kérte a szövetségi állam lakosságát, hogy…

 • 2022. 07. 20.

  Hirdetésektől a pénzügyekig és az egészségügyig, személyes adatainkat egyre több alkalmazásban használják fel. E jelenség miatt a szenzitív információ megvédése a számítási architektúrák egyik legfontosabb elemévé vált.

  Az ilyen jellegű alkalmazásoknak meg kell bízniuk a rendszerben, amin futnak, a rendszerszoftverek viszont annyira komplexek, hogy gyakran sebezhetők. A sebezhetőség kockáztatja az adatok titkosságát és integritását.

  A Columbia Egyetem kutatói az elmúlt két…

 • 2022. 07. 19.

  Az Egyesült Államokban és a világ más térségeiben is egyre többet foglalkoznak a mesterséges intelligencia szabályozásával, nő a félelem, hogy a gépi rendszerek kárt okoznak, miközben az MI markánsan jelen van a hétköznapokban. Írtak már sokszáz fejlesztési irányelvet, dicséretesek az erőfeszítések, a leírtak viszont ritkán valósíthatók meg a gyakorlatban.

  A Microsoft felülvizsgálta 2019-ben kidolgozott Felelős MI Szabványát, igyekszik proaktívan hozzáállni a témakörhöz.

  Az…

 • 2022. 07. 18.

  A General Motors leányvállalata, a Cruise június másodikán kapott engedélyt arra, hogy San Franciscói robottaxi szolgáltatásáért pénzt kérhessen az utasoktól. Az engedély önvezető autók fizetős taxiként történő használatát tette lehetővé este tíz és reggel hat között. A megengedett maximális sebesség tiszta időben 30 mérföld/óra (kb. 48 km/h).

  Az önvezető autók elterjedése sokkal lassabban megy, mint prognosztizálták évekkel ezelőtt. Ezért számított mérföldkőnek a Cruise engedélye.…

 • 2022. 07. 15.

  Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) kutatói új gyártótechnológiával a testhez szorosan illeszkedő, ezért viselője testtartását és mozgását is érzékelő intelligens textíliákat dolgoztak ki.

  Speciális műanyag fonalat hővel enyhén megolvasztottak – az eljárás neve hőformázás (thermoforming) –, amellyel jelentősen javítottak a többrétegű kötött textíliákba (3DKnITS) szőtt nyomásérzékelők pontosságán. Ezzel a folyamattal hoztak létre „okos” cipőt és szőnyeget, majd a…

 • 2022. 07. 14.

  Hagyományos komputerek amikor felmelegednek, általában lelassulnak, kvantumszámítógépeknél pedig jóval nagyobb a kockázat. Ugyanis, ha nagyon felmelegednek, nemcsak lelassulhatnak, hanem, rosszabb esetben, teljesen le is állhatnak.

  A hagyományos gépeket jellemzően ventillátorok hűtik, kvantumszámítógépek esetében komolyabb a kihívás: mivel az izolált qubiteket (kvantumbiteket) hidegen kell tartani, számítások közben viszont mindig felmelegszenek, hatékony hűtőtechnika kell több…

 • 2022. 07. 13.

  A joghoz kapcsolódó IT-megoldásokkal foglalkozó Everlaw ügyvédek bizonyítékgyűjtő munkáját segítő, akár 25 millió dokumentumot automatikusan rendszerező, klaszterező szoftverét bírósági eljárásoknál is felhasználják.

  Az algoritmus felügyelet nélküli, előfordulási gyakoriság alapú klaszterezéssel elemez szöveges dokumentumokat, és készít vizuális térképet szófelhőkről. Minimum 35 dokumentum kell egy klaszterhez, amelyekben a szöveg mellett e-mailes metaadatokat is vizsgál: tárgy, cím…

 • 2022. 07. 12.

  Az IBM és a nonprofit ProMare tengerkutató szervezet által épített ember nélküli Mayflower Autonóm Hajó 400 (MAS 400) két korábbi sikertelen „nekifutás” után, június utolsó hetében az angliai Plymouthból az új-angliai Plymouthba (Massachusetts állam) ért.

  Az autonóm navigáló hajó működése az IBM Operációs Döntéskezelőjén, gépi tanulással és más forrásokból gyűjtött adatokat integráló szabályalapú rendszeren alapul, az segíti a tengeri navigáció szabályainak betartásában. Ember nincs…

 • 2022. 07. 11.

  A gépi látás egyik nagy kihívása a műholdas képalkotás javítása, ezeknek a képeknek a helyes értelmezése. Több kutatócsoport e felvételekre támaszkodva követi a klímaváltozás hatásait, jelez előre vulkánkitöréseket, vagy figyeli Kína covid utáni gazdasági felépülését. A műholdas képek hírszerző ügynökségek számára is kulcsfontosságú anyagok.

  A földfelszínen bekövetkező változások lefényképezése mindent megváltoztathat az erre szakosodott technológiai területeken, változatos…