AZ NJSZT BLOGJA A LEGFEJLETTEBB INFOKOM TECHNOLÓGIÁKRÓL

Jelenből a jövőbe blog

 

 • 2022. 05. 24.

  A virtuálisvalóság-játékok lassan maguk mögött hagyják kezdeti darabosságukat, esetlenségüket – bumfordiságukat –, de ennek ellenére még mindig bántón sok a hiányosság. A közegben történő teljes alámerülés (immerzió) megvalósítása elsősorban egy alapelem, az érintés érzetének gyakori hiánya miatt akadozik.

  A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem (CMU) kutatói által fejlesztett, virtuális környezetekben szájunkat, fogainkat és nyelvünket érzékelésre serkentő új eszköz lehet a megoldás.…

 • 2022. 05. 23.

  A 38 éves, teljesen átlagos Akihiko Kondo még 2018-ban vette feleségül a nerdek körében népszerű Hatsune Miku virtuális sztárt. Most viszont egy szoftverhiba miatt el kellett válniuk egymástól.

  Japán lapok januárban beszámoltak a házassággal kapcsolatos problémákról, de a részletek csak nemrég derültek ki: a fejlesztő startup „korlátozott gyártási modellt” fejlesztett Kondo feleségéből, és kifutott a szériából.

  Ez az egyik gond. A másik, hogy az 1300 dolláros Gatebox…

 • 2022. 05. 19.

  A mesterségesintelligencia-fejlesztések egyik élharcosa, a részben Elon Musk által alapított – a Tesla-vezér azóta távozott a cégtől –, sokáig nonprofit, egy ideje viszont üzleti alapon működő OpenAI körülbelül olyan fontos szerepet játszik a szakterületen, mint a Google által néhány esztendeje felvásárolt londoni DeepMind.

  A két vállalat fejlesztései évről évre döbbentik meg az érdeklődőket. Ezek a fejlesztések egyrészt nagyon látványosak, másrészt, ha nem is a sokak által elvárt…

 • 2022. 05. 18.

  A Covid-19 pandémia világszerte rámutatott, hogy az egészségügyi dolgozók mennyire túlhajszoltak és alulfizetettek. Automatizált eszközökkel korlátozott idejüket és erőforrásaikat jobban ki tudják használni, és ezek a rendszerek komoly segítséget nyújtanak kockázatos esetek kezelésében.

  Az Egyesült Államok kórházai mesterségesintelligencia-megoldásokra támaszkodnak betegek biztonságos gyógyításához. Az orvosok változatos gépitanulás-technikákkal becsülik fel a komplikációk…

 • 2022. 05. 17.

  Pekinget húszmilliónál többen lakják, közlekedése, mint a Kínai Népköztársaságban szinte minden, viszonylag jól szabályozott. Az önvezető autók nyilván megváltoztatják a rendszert, és ha ezek a járművek megkapják a tényleg szükséges engedélyeket, megsokszorozódnak a piaci lehetőségek. Márpedig ez óriási pénzt jelent Kínában.

  Ha nem kell valakinek a vezetői székben üldögélnie, és mindent figyelnie, nagyon sok jüan takarítható meg. De itt többről van szó: ha a robottaxik képesek…

 • 2022. 05. 16.

  Az Ebola, a HIV, a sertésinfluenza, minden bizonnyal a Covid-19 és emberek tömegeit ágynak döntő sok más betegség állatokban fejlődött ki. A legújabb kutatásokban mesterségesintelligencia-megoldásokat is használnak a minden valószínűség szerint fajok között, azaz speciális határokat átjáró vírusok azonosítására. Az MI adatokat szolgáltat tudósoknak, hogy mire érdemes odafigyelniük, milyen lesz a következő világjárvány.

  A kutatásokra alapozva, egészségügyi szakemberek még időben…

 • 2022. 05. 13.

  A trillió paraméteres nyelvi modellek kialakulóban lévő új generációjának gyakoroltatásához jelentős mennyiségű számítás szükséges. Ez a mennyiség komoly növekedés a néhány évvel korábbihoz képest, és az energiahasználat szintén szignifikáns mértékben nő.

  Megoldás lehet, ha a hálózatnak csak egy része aktív. Az elhasznált kapacitás drasztikusan csökken, rendkívüli eredmények viszont még így is elérhetők – vonták le a következtetést a Google kutatói.

  Generalizált – trillió…

 • 2022. 05. 12.

  A londoni DeepMind AlphaGo rendszere legendává vált mára, mert évekkel ezelőtt annyira dominálta a go világát. A francia NukkAI startup új rendszere, a NooK hasonló képességeket csillogtat a bridzsben: a közelmúltban nyolc világbajnoknál teljesített jobban. Fontos különbség, hogy míg a go résztvevői minden pillanatban jól láthatják a játék állását, addig a bridzsben a létfontosságú infók titkosak.

  A bridzset négyen egy pakli francia kártyával játsszák, jokerek nélkül. Ketten alkotnak…

 • 2022. 05. 11.

  A Melbourne-i Acusensus rendszere, a Heads-Up (Fel a fejjel) figyelmezteti a rendőrséget, ha az autóvezetők kockázatos tevékenységet végeznek, például telefonon beszélgetnek, nem kapcsolták be a biztonsági övet, vagy túl gyorsan hajtanak.

  A szenzorokkal dolgozó rendszert az út fölé, felüljárókra, táblákra vagy mozgatható szerkezetekre szerelik. Az infravörös flashkamera a szélvédőn keresztül, rossz időben és éjszakai sötétségben is felvesz képeket. A jármű sebességét radar méri.…

 • 2022. 05. 10.

  Az algoritmusok által beárazott házeladások az amerikai ingatlanpiac kicsi, de növekvő szegmense. Az iBuyers néven ismert, az adás-vételhez algoritmikus árazómodelleket használó vállalatok vásárolták meg 2021-ben az értékesített otthonok egy százalékát az országban. Az ingatlanadatokkal foglalkozó Core Logic szerint 2019-hez képest megduplázódott a szám.

  A közelben lévő hasonló ingatlanok értéke alapján árazó klasszikus ingatlanügynökökkel szemben, az iBuyers különféle tényezők (…

 • 2022. 05. 09.

  A Twitter körül zajló események, az Elon Musk általi felvásárlás több kérdést vet fel a közösségi médiumokkal és általában az internettel kapcsolatban.

  Sokan máris a szólásszabadságot ünneplik, mások viszont féltik a platform jövőjét. Vajon a Twitter alapszabályai Musk elképzelései szerint változnak meg, és akkor rossz esetben még az is elképzelhető, hogy a közösségi médiumot az eddiginél sokkal nagyobb mértékben elárasztják a trollok, orrvérzésig zaklatnak majd személyeket, terjed a…

 • 2022. 05. 06.

  Az OpenAI DALL.E rendszere szöveges leírásokból készít képeket. Legújabb frissítése sokat javított rajta, lényegében az alapoktól kezdve újraírták az egészet. A leírások megjelenítéséhez a korábbi CLIP képosztályozót, képgeneráláshoz egy nemrég ismertetett módszert használnak.

  A GLIDE modell a szöveges inputra reagálva alkot és szerkeszt képeket. Gyakorlás közben a generatív modell „zajos” képekkel dolgozik, és megtanulja eltávolítani a zajt. Következtetésnél szintén tiszta zajjal…

 • 2022. 05. 05.

  Egy új megközelítés sokat segíthet szövegeket generáló mesterséges intelligenciáknak, hogy ne az oly gyakran jellemző nonszensz baromságokat hozzanak létre.

  Az AI21 Labs Jurassic-X természetesnyelv-feldolgozó rendszere az ideghálók és a szabályalapú programok kombinációja. Nagyméretű nyelvi modellt alkot naprakész tényeket szolgáltató, matematikai problémákat megoldó, speciális inputokat is feldolgozó modulokkal.

  A rendszer a különféle programokat tartalmazó…

 • 2022. 05. 04.

  A mesterséges intelligencia változatlanul „forró topik” a startup-világban. Annyira az, hogy a kezdő vállalatok sokkal többet akarnak belőle. Ezt támasztja alá az a tény, hogy soha nem fektettek még be akkora összegeket mesterségesintelligencia-fejlesztésekbe, mint most. A 2021-es 93 milliárd dollár több mint a duplája a 2019-es 42 milliárdnak.

  A befektetők azonban válogatósabbak lettek, nagyon meggondolják, mibe teszik a pénzüket. Az eredmény: világviszonylatban, a 2018-as 1200-ról…

 • 2022. 05. 03.

  A genetikai kód tervezését forradalmasító módszer, a CRISPR génszerkesztő egyik feltalálója Jennifer Doudna (2. kép) szerint a technikával az emberiség legnagyobb problémái közül néhányra, például az éghajlatváltozásra is találhatunk megoldást.

  Az MIT Technology Review-nak adott interjúban elmondta, hogy a CRISPR segíthet mikrobiális közösségeket a vízben és a talajban lévő szénhez való hozzáférésben.

  A futurisztikus gondolat, ha megvalósul, nagyon komoly hatással…

 • 2022. 05. 02.

  Az infokom világ egyik szenzációja, hogy Elon Musk múlt héten csilliárdokért felvásárolta a népszerű közösségimédia-oldalt, a Twittert. A felvásárlásban a szabad véleménynyilvánítás megőrzése is motiválta. Az évek során a vállalat bevett gyakorlatává vált ugyanis egyes tweetek promótálása, mások eltemetése. De hogyan akar ezen változtatni Musk?

  A létező legegyszerűbb módon, a cég rangsoroló algoritmusának (ranking algorithm, lásd 2. ábra) nyilvánossá tételével. Egy ilyen algoritmus,…

 • 2022. 04. 29.

  Marketingesek mesterséges intelligencia által generált arcképekkel felturbózott, kamu közösségimédia-személyeket használnak termékeik szélesebb körű, költségvetésüket viszont nem növelő értékesítésére – állapította meg a Stanford Internet Observatory két kutatója, miután a LinkedInt tanulmányozva ezernél több, valószínűleg generatív ellenséges ideghálókkal (GAN) készített kamuprofilt fedeztek fel.

  Cégek független marketingeseket vesznek fel üzleti körük bővítésére. Ezek a…

 • 2022. 04. 28.

  A különösen az Egyesült Államokban népszerű, sőt, kultikus, versenyzőknek komoly bevételeket generáló bowling egy bábusport, a teke rokona, egyes felosztások szerint a „tekecsalád” tagja.

  Kívülállók számára mind egyforma, pedig vannak köztük bőven különbségek. Az aszfaltpályás tekézés „a” tekesport, a föld- vagy agyagpályán is játszott az itthon legnépszerűbb, a kugli, aztán volt még a mára elhalt, üdülőhelyeken űzött lengőteke, és az amerikaiak örömére, persze van a bowling is.…

 • 2022. 04. 27.

  Ukrajna orosz inváziója a világtörténelem egyik legadatgazdagabb fegyveres konfliktusa. Rengeteg fénykép, videó, műholdas és más légifelvétel készül róla, nagyon sok a közösségimédia-anyag. Az információ-cunamiban való tájékozódásban, komplexebb kép kialakításában sokat segítenek a  mesterségesintelligencia-technikák.

  Sokféle adattípust elemeznek MI-vel. A PrimerAI például természetesnyelv-modellt gyakoroltatott be az orosz argó és a katonai szleng felismerésére, és a rendszer el is…

 • 2022. 04. 26.

  Röntgenképek olvasata meglehetősen szubjektív, több tényezőtől függ, hogy a radiológus mit vesz észre rajtuk, hogyan értékeli őket. Értelemszerűen, minél fáradtabb, annál könnyebben hibázhat.

  Az Európai Unió most hagyott jóvá egy, a radiológusok munkáját segítő mesterségesintelligencia-rendszert, amely felismeri a mellkasról készült, rendellenességmentes röntgenképeket.

  A litván Oxipit startup által fejlesztett ChestLink az európai hatóságok részéről orvosi használatra…