AZ NJSZT BLOGJA A LEGFEJLETTEBB INFOKOM TECHNOLÓGIÁKRÓL

Jelenből a jövőbe blog

 

 • 2024. 02. 29.

  A nyelvi korlátokon átívelő szerelem hol sikeres, hol nem. Egy, mesterséges intelligencián keresztül kommunikáló amerikai-mexikói pár esetében viszont úgy tűnik, hibátlanul működik.

  Közös barát közvetítésével, vakrandin ismerkedtek meg egymással. Az amerikai-mexikói határ két oldalán laknak, és négy hónapig a legváltozatosabb MI-eszközöket használták, hogy feloldják az angol és a spanyol közötti különbségeket.

  Az első személyes találkozóra Mexicaliban került sor,…

 • 2024. 02. 28.

  A Bank of England vezetője, a bankári munkakör előtt gazdaságtörténészként dolgozó Andrew Bailey szerint nem indokolt a mesterséges intelligencia miatti tömeges munkavesztéstől való félelem.

  A gazdaság, a munka mindig alkalmazkodik a megváltozott viszonyokhoz, az ember pedig megtanulja, hogyan alkalmazkodjon hozzájuk. Bailey úgy véli, hogy az ember-gép együttműködés eredménye jobb, mintha a gépek ember nélkül dolgoznának.

  Az Egyesült Királyság vállalatai egyre nagyobb…

 • 2024. 02. 27.

  Az egyik vezető globális szoftverfejlesztő platform, a GitHub adatai alapján Banglades a leggyorsabban fejlődő programozási csomópont. A fejlesztői fiókokat országonként követő jelentés feltárja a dél-ázsiai ország figyelemre méltó növekedését: 2022 harmadik negyedévével összevetve, 2023 harmadik negyedévében 66,5 százalékkal nőtt a fiókok száma.

  Ebben a három hónapban 945696 bangladesi fejlesztő volt a GitHubon, egy évvel korábban pedig „csak” 568145. Egy év leforgása alatt közel…

 • 2024. 02. 26.

  Az LMSYS Chatbot Aréna Ranglistájának megállapításánál névtelenül állnak egymással szemben a modellek, és „prompt-készítők” döntik el, melyik adott jobb választ. Legutóbb a Google Bard Gemini Pro feljött a harmadik helyre, közel is került az OpenAI GPT-4 legújabb változatához. (A második a GPT-4 egy korábbi verziója.)

  A nyílt forrású francia Mixtral-8x7b-Instruct a tizenegyedik helyezett GPT-3.5-Turboval versenyképes, ami nagyon jó hír az open source AI-nak, ráadásul egyre több…

 • 2024. 02. 23.

  A megszűnő sajtótermékek, az elbocsátások, a változó technológiai környezet, a Big Tech nyomulása, a hírek igazságtartalmába vetett, fokozatosan csökkenő bizalom, a dezinformáció drasztikus térnyerése, a mesterséges intelligencia generatív forradalma miatt az újságírás jövője most bizonytalanabb, mint volt valaha.

  Jim Albrecht 2023-ig a Google hírökoszisztéma-termékek igazgatójaként dolgozott, tehát belülről ismeri a területet. Egy nemrégi cikkében írta, hogy a generatív MI…

 • 2024. 02. 22.

  A hongkongi rendőrség közleménye alapján csalók kétszázmillió hongkongi dollárt (25,6 millió USD) fizettettek ki egy multinacionális vállalat pénzügyi alkalmazottjával. Mélyhamisítvány (deepfake) technológiát használva, több-résztvevős videókonferencia-híváson a cég pénzügyi igazgatója utasította az illetőt az összeg tizenöt számlára történő utalására.

  Az alkalmazott meg volt győződve, hogy a vezetőséggel találkozik az online térben, csakhogy mindegyik digitális másolat volt. Először…

 • 2024. 02. 21.

  Csecsemők velük született adottságaik miatt értik a világunkat irányító fizikát, új fogalmakat és a nyelvet akkor is gyorsan megtanulják, ha korlátozott információ áll rendelkezésükre.

  Még a mai legfejlettebb mesterségesintelligencia-rendszereknek sincsenek meg ezek a képességeik. A nyelvmodellek jól előrejelzik egy mondat következő szavát, de semmi közeli nincs bennük a csecsemők „józan eszéhez” (common sense).

  De mi lenne, ha úgy tanulnának, mint a csecsemők?…

 • 2024. 02. 20.

  A több európai és közép-keleti egyetemmel együttműködő barcelonai PAL Robotics nyolc robotból álló „gyűjteménye” sikeresen átment a betegekkel való első teszteken.

  SPRING nevük tavaszt is, rugót is jelent, ezúttal viszont a Socially Assistive Robots in Gerontological Healthcare (Szociálisan segítő robotok a gerontológiai egészségügyben) rövidítése. Rendeltetésük, hogy kényelemérzetet biztosítsanak idős pácienseknek, enyhítsék/megszüntessék a bennük dolgozó feszültséget, miközben az…

 • 2024. 02. 19.

  Egy friss IBM-felmérés alapján ötből négy vezető szerint a generatív MI megváltoztatja az alkalmazottak szerepét és készségeit. Minden dolgozó érezni fogja a hatásokat, de az alacsonyabb képzettségűeknél lesz a legnagyobb a váltás. HR-szakemberek 76 százaléka gondolja, hogy ha vállalatuk a következő 12-24 hónapban nem alkalmaz MI-megoldásokat, lemarad az azokat használókkal szemben.

  A számokból egyértelműen kiderül: vállalatoknak fontos feladat kitalálni, hogyan használják az MI-t…

 • 2024. 02. 16.

  A Maryland Egyetem kutatói amerikai álláshirdetéseket elemezve vizsgálták a mesterségesintelligencia-állások eloszlását. Nem meglepő módon Kaliforniában a legnagyobb a koncentráció, Washington D.C. és agglomerációja a második.

  Az MI-állásokat nem pontosított nagy nyelvmodellel azonosították, definíciójuk szerint az MI-ismereteket, -tudást feltételező munkakörök tartoznak ebbe a kategóriába. Mindegyik munkakört a neki helyet adó szövetségi állam szerint kategorizálták. Az MI-gazdaság…

 • 2024. 02. 15.

  A mesterséges intelligencia által irányított mezőgazdaság ígérete mindenhol vonzza a befektetőket. A Microsoft tavaly nyílt forrásúvá tett MI-eszközeivel ellenőriznek képeket és szenzorok adatait, hogy valósidőben állapítsák meg a talaj feltételeit, a következő napokra előrejelezzék a hőmérsékletet, csapadékot, a föld nedvességtartalmát.

  A dél-indiai Telangána szövetségi állam, a Digitális Zöld (Digital Green) mezőgazdasági szervezettel összefogva, MI-eszközöket bocsátott…

 • 2024. 02. 14.

  A legendás Motion Picture Magazine 1911-től 1977-ig működött, s számolt be a filmipar, főként Hollywood történéseiről. Kései utóda, a mai Motion Picture Magazine weboldal csomó mesterséges intelligenciával generált mélyhamisítvány, kamukép, cikk forrása. Az MPM anyagai, köztük hírességek megtrükközött képei előkelő helyen szerepelnek Google-képkeresések találati listáján, sok honlapon szembesülünk velük.

  A weboldalnak persze semmi köze az eredetihez, és úgy tűnik, hogy majdnem teljes…

 • 2024. 02. 13.

  Egy, siketnek született tizenegy éves amerikai kisfiú, Aissam Dam mutált génjét az eredeti, tehát a korrekt változattal helyettesítő, sikeres génterápiai kezelésnek köszönhetően életében először hallja a hangokat, és elmondta: nincs olyan, amelyiket ne szeretné, mindegyik tetszik neki.

  Siketségét az otoferlin fehérjét kódoló OTOF gén mutációja okozta. A gén által kódolt fehérje a hangot a belső fül és az agy között kapcsolja össze, mutáns változata viszont megakadályozza ezt a…

 • 2024. 02. 12.

  A high-tech virtuálisvalóság-headsetekben utazó és a terület megújulását előrevetítő Oculus VR-t szűk egy évtizede vásárolta fel az akkor még Facebook néven futó Meta. Ma a Quest 2 a világ legnépszerűbb VR-sisakja, miközben a Quest 3 eladási mutatói is nagyszerűek, hamarosan a második helyre jön fel.

  Az Apple forradalminak szánt Vision Proja viszont minden szempontból jobb a magát pár éve metaverzum-vállalatként aposztrofáló Zuckerberg-cég csúcstermékeinél. A Meta ennek ellenére…

 • 2024. 02. 09.

  Amikor megkérdezték, hogy ki nyerte az idei tajvani elnökválasztást, a világ legfejlettebb kínai nyelvű chatbotja, a Baidu Ernie Botja megtévesztő választ adott. Először helyesen mondta, hogy Lai Ching-te, utána viszont rögtön hozzátette: teljesen mindegy, hogyan változik az ottani helyzet, a lényeg, hogy egyetlen Kína létezik csak.

  A szigetet vezető és a győztes elnököt adó, USA-barát Demokratikus Progresszív Párt vitatja a pekingi álláspontot, és a Kínai Népköztársaság meg is tett…

 • 2024. 02. 08.

  A kvantumkommunikációs átviteli sebességet hosszú ideje korlátozza a területen használt egyfotonos detektorokkal „járó” úgynevezett halott idő. Az LG Electronics kutatói Dél-Koreában kidolgoztak az átviteli sebességet és a biztonságot javító protokollt.

  Az egyfotonos detektorok a kvantumbiztos közvetlen kommunikáció (quantum secure direct communication, QSDC) fontos elemei, mert kvantumállapotuk megzavarása nélkül teszik lehetővé egyedi fotonok detektálását, garantálva a közvetlen és…

 • 2024. 02. 07.

  Január utolsóelőtti hetében online vírusként terjedtek az egyik legnagyobb popsztár, Taylor Swift szexuálisan explicit képei. Az X-en (korábbi Twitteren) sokmillióan látták a nonszensz mélyhamisítvány (deepfake) pornót. Elon Musk cége végül a Taylor Swiftre vonatkozó összes keresést blokkolta.

  A jelenség nem új, mélyhamisítványok évek óta jelen vannak. A generatív MI elterjedésével viszont könnyebb elkészíteni őket, aztán személyeket zsarolni, kellemetlenséget okozni nekik MI-vel…

 • 2024. 02. 06.

  Mark Zuckerberg január második felében Instagram-posztban jelentette be, hogy a Meta többszázezer MI feldolgozó chipet, egész pontosan 350 ezer Nvidia H100 grafikus kártyát fog vásárolni. A GPU-k (grafikus feldolgozó egységek) darabja kb. 30 ezer dollár, és ezek az egységek a legfejlettebb MI-modellek működtetésének az alapjai.

  A Meta-főnök azt is bejelentette, hogy nyílt forrású általános mesterséges intelligenciát (Artificial General Intelligence, AGI), az emberi szintet elérő vagy…

 • 2024. 02. 05.

  Minden felbukkanó és rivaldafénybe kerülő, meghatározó jelentőségű technológiánál hamar elkezdenek beszélni a körülötte kialakuló állásokról, találgatni új munkakörökről. Ez történik most a generatív mesterséges intelligenciával is, amelyben megvan a potenciál, hogy alapvetően új melókat teremtsen.

  Egyelőre szó sincs az ember helyettesítéséről, betöltésükhöz viszont képzett munkaerőre van szükség. Bernard Marr jövőkutató tizenkét ilyen állást szedett össze. 

  A…

 • 2024. 02. 02.

  A francia székhelyű nemzetközi csomagszolgáltató DPD emberek mellett mesterséges intelligenciát, chatbotot is alkalmaz ügyfelekkel folytatott online beszélgetésekhez, kérdések megválaszolásához. Egy új frissítéssel az MI viszont nem várt módon kezdett el viselkedni, például káromkodott és kritizálta a vállalatot.

  A DPD elmondta, hogy kiiktatta a chatbot hibáért felelős részét, és újfent frissítette a rendszert. Évekig sikeresen alkalmazták az MI-t, aztán jött a gikszer, amelyre…