Beszámoló az „Exploring the Frontiers of Sciences” konferenciáról (Philadelphia)

Nagy örömmel adunk hírt a Külügyminisztérium szervezésében a 2024. március 14-én - Pi napon, Albert Einstein születésnapján, Stephen Hawking halálának évfordulóján - Philadelphiában megrendezett „Exploring the Frontiers of Sciences - Learning from the Past, Sharing for the Future” konferenciáról. 

Ezzel egy magyar vonatkozású, rendkívül jelentős tudományos konferenciát sikerült megrendezni egy fontos egyetemen, Neumann János tudományos hírnevéből kiindulva, melynek lebonyolításához a Temple Egyetem vezetésének teljes szakmai és anyagi támogatását sikerült megszerezni.
 

Karikó
A rendezvényen előadást tartott a Nobel-díjas Karikó Katalin és Drew Weissman

Az alábbiakban Novák Tamás, a New Yorki főkonzulátus Tudományos és Innovációs szakdiplomatája részletes beszámolójából idézünk a rendezvényről. Egyszersmind büszkék vagyunk, hogy Neumann életéről és munkásságáról szóló, a Neumann 120 évre készített tablóinkkal a Neumann Társaság és a SZTAKI közreműködött a nívós rendezvény megvalósításában. 

A tavaly novemberi Neumann 120 konferencia nagy sikerére építve egy hosszú távú, a magyar kiemelkedő tudományos eredményekből kiinduló, egyre több amerikai tudóst bevonó rendezvénysorozat indult el, melynek a Philadelphiai Temple Egyetemen volt az első állomása.

Az esemény célja több rétű volt: 

  1. A tudomány határait feszegető témákkal kapcsolatos előadások tartása élvonalbeli tudósok tolmácsolásában.
  2. Az amerikai tudományos közösség eddigieknél erőteljesebb bevonása magyar vonatkozású tudományos rendezvényekbe.
  3. A philadelphiai magyar tudósok közötti kapcsolatok erősítése, a hazai kutatási ökoszisztémával történő erőteljesebb összekötése.
  4. Az oktatók és kutatók mellett az egyetemi diákok megszólítása.
  5. A résztvevők motiválása a Nobel díjas tudósokkal való személyes találkozás révén.
  6. Magyar innovatív termékek bemutatkozásának elősegítése.

A konferencia előadói ide kattintva tekinthetők meg.

A konferencia részletes beszámolója az alább letölthető.