A belváros közepén nyílt újabb Hommage kiállítás

Január 24-én megnyílt a FUGÁ-ban a Magyar Elektrográfiai Társaság Neumann 120 tárlatának nyolcadik rendezése, amit február 18-ig tudtok megnézni.

Nézzétek meg, ha arra jártok, biztosan nem fogjátok megbánni!

HAász Ágnes, a MET elnöke köszöntőjében háláját fejezte ki a Neumann Társasággal való szoros együttműködésért, elsősorban a jelenlévő Szalay Imrének, aki a Neumann 120 év közös pályázatának ötletével anno megkereste. Felidézte a művekből rendezett kiállítások sorát, melynek a jelenlegi már a nyolcadik állomása.

Ágnes beszédét követően Spitzer Fruzsina, a MET alelnöke nyitotta meg a kiállítást. 

Spitzer Fruzsina
Spitzer Fruzsina

A kiállítás rávilágít a művészet és a technológia metszéspontjaira, bemutatva, hogyan váltak a digitális eszközök a modern művészi mozgalmak szerves részévé. A digitális kultúra térnyerése alapvető szemléletváltáshoz vezetett a művészetben is. William J. Mitchell sem véletlenül állította, hogy a digitális fotó már egy új médiumnak tekinthető, amely megváltoztatta a képi kommunikáció módszereit. A technológia hatása napjainkban mindent átsző, ami az ember fizikai és kognitív képességeinek fejlesztését, kiterjesztését illeti. Ennek ellenére éles és elkeseredett viták folynak a gép szerepéről, megkérdőjelezik bevonását a művészi alkotófolyamatba is. […]

A gép támaszkodik az embertől tanult információra, de az alkotómunka több mint a képkészítési folyamatok összességének algoritmizálása.”

[részletek Spitzer Fruzsina megnyitójából]

Ezúttal a korábbiakhoz képest több új alkotást is felfedezhettek.

1
Papp Szilvia - Fonák Tamás: Szeparáció (interaktív videóinstalláció)

A megnyitót Dóra Attila zeneszerző élő elektronikus zenéje zárta.