Elképzelt találkozás Neumann Jánossal

A Budapest 150 rendezvénysorozat keretében tegnap bemutatták Dénes Gábor Elképzelt találkozás Neumann Jánossal című multimédiás színdarabját az UP Rendezvénytérben, Újpesten.

Neumann szerepében a nagyszerű Fodor Tamást, a riporterében Dénes Gábor rendezőt láthattuk, akik egy íróasztal körül beszélgettek, Neumann életének alakulásáról. Benyomást szerezhettünk a századforduló ötletgazdag és sikeres tudósa életének alakulásáról, Neumann Jancsitól John von Neumannig, a nagypolgári értelmiségi miliő által adott lehetőségekről, a kor oktatásáról, a korabeli tehetséggondozásról, a pályaválasztás nehézségeiről, majd egy szerteágazó tudományos pálya és kacskaringós életút fontos állomásairól, Berlintől Princetonon át Los Alamosig, a rokonok és pályatársak megidézésével. A darab a Klubrádióban több alkalommal elhangzott Elképzelt beszélgetés Neumann Jánossal hangjáték színpadi átirata, melyet multimédiás megoldásokkal, mesterséges intelligenciát is felhasználva dramatizált a Neumann irányában jóértelemben elfogult rendező, aki Wisinger István közreműködésével 1983-ban filmet készített Neumannról.

1

A sajátos színpadképet az átellenes oldalon, egy áttetsző falon megjelenő és eltűnő felvételek és díszletek hozták létre, melyek az éppen folyó dialógust illusztrálták. Az AI-nak köszönhetően a bejátszott felvételeken megjelenő rokonok és pályatársak olykor meg is szólaltak. 

A darab debütálása egy újabb memento a 120 éve született nagyhatású gondolkodónak, társaságunk névadójának. Egy olyan tudós pályájának, akit elsősorban az innovációk gyakorlati jelentősége foglalkoztatta.
Bízunk benne, hogy az előadást más helyszínek is örömmel fogadják be.

Címke