Neumann János-nap Szombathelyen

December 5-ét, a zord időjárással dacolva, Neumann János emlékezetének szentelte Szombathely városa, egy nagyon összetett, emlékezetes programmal.

Az emléknap délelőtt 11 órakor a Neumann János Általános Iskola falán elhelyezett emléktábla avatásával indult, a róla elnevezett parkban, mely az iskola előtt található.

1
Neumann életéről szóló tablókiállításunk december 15-ig tekinthető meg

Büszkék vagyunk rá, hogy társaságunk Vas megyei szakosztályának elnöke, dr. Nemes József kezdeményezte a közterület Neumannról való elnevezését, melyet a város közgyűlése hagyott jóvá, a tudós szellemi hagyatékával kapcsolatos tisztelete elismeréséül. Tehát mostantól a tudós nevét viseli az iskola előtt közpark, ahol egyébként a mellszobra is áll.

jóska
dr. Nemes József, a rendezvény főszervezőjének előadása

A megjelenteket dr. Nemény András polgármester köszöntötte, aki beszédében osztotta Neumann János ugyancsak aktuális „Túléljük-e a technikát?” kérdéssel kapcsolatos véleményét, miszerint ahhoz türelemre, rugalmasságra és intelligenciára van szükség. Az közterület elnevezését az ünnepélyes emléktábla-avatással tették hivatalossá, melyet polgármester úr, Bokányi Adrienn városi tanácsnok és dr. Nemes József közösen leplezett le. A Vas vármegyei hírportál képes beszámolója az emléktábla avatásáról

2
A Magyar Elektrográfiai Társaság kiállításmegnyitója, HAász Ágnes és Spitzer Fruzsina

A nap további programjai 13.00 órától az AGORA Művelődési és Sportházban folytatódtak, Neumannról szóló előadásokkal és két kiállításmegnyitóval tisztelegve a 120 éve született géniusz életműve előtt: egyrészt a Képes Gábor és Szalay Imre által írt, Neumann életét bemutató vándorkiállítás tablóival, másrészt a Neumann Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság együttműködéséből született Hommage à Neumann című kiállítás-sorozat megnyitójával. A rendezvény nagyszerű szervezéssel valósult meg, több középiskolás osztály is megjelent, a hallgatóság létszáma 70+ fő volt.

A délutáni program Bokányi Adrienn köszöntőjével indult, melyet a Neumann János Általános Iskola oktatóinak és növendékeinek műsora követett. A rendezvényre átmenetileg Neumann mellszobra is átkerült az ELTE Savaria Egyetemi Központ Fizika tanszékéről.

Ezután dr. Nemes József egyetemi docens ismertette előadásában a Neumann Társaság 1980-ban alakult Vas megyei területi szervezetének történetét, felidézve a szervezet korábbi főbb tisztségviselőit és érdemeiket. Őt Prof. Dr. Kovács László, főiskolai tanár nyugalmazott tanszékvezető követte, „Neumann János magyar gyökerei és amerikai sikerei” címmel megtartott előadásával.

kovács
Dr. Kovács László előadása

1Az előadóknak dr. Nemes József az NJSZT Vas megyei területi szervezete Neumann 120 emlékplakettjét adományozta.

Ezt követően a rendezvény házigazdája a megjelenteket az AGORA Galériájába invitálta, ahol a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) alkotóinak Neumann emlékezetére készített computer art kiállítását tekinthették meg. Haász Ágnes, a MET elnök asszonya köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte Spitzer Fruzsinát, a MET alelnökét, hogy tárlatvezetéssel egybekötve nyissa meg a kiállítást. A megnyitó kötetlen beszélgetéssel folytatódott egész koraestig, melyen a művészek és az érdeklődők Neumann születésnapját binárisan is dekódolták.

A kiállítás november 15-ig tekinthető meg!

(Fotók: MET, Neumann Társaság)