Négy éve hunyt el Pompéry Béla

„Addig élsz, amíg emlékeznek Rád”

Pompéry BélaMa négy éve halt meg – és most is ugyanúgy hiányzik jellegzetes orgánuma, stílusa, ahogy felhív minket, hogy gondolataival, kritikáival segítse munkánk. Hiányzik személyisége a konferenciáinkról, ahogy felesége oldalán belép, leül közénk, lankadatlan érdeklődéssel hallgatja az előadásokat. Hiányzik, hogy odafigyel a Társaságunkra. És hiányozni is fog.

Korelnökünk volt. 1918-ban született. 1970-től haláláig az NJSZT aktív tagja, éveken át a Felügyelőbizottság elnökeként mutatott példát, hogy milyen a lelkiismeretes, alapos, a közösség érdekében végzett munka. Neumann-díj és Életműdíj jelezte az informatikus szakma és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság megbecsülését iránta. 

Élete alkonyán az NJSZT Informatikatörténeti Fórumában tevékenykedett, s az ITF tiszteletbeli elnökévé választotta. 
Nemcsak elkötelezett és rendkívül magas színvonalú munkái, az informatikában és azon belül az ún. orgware területen betöltött szerepe, precíz könyvvizsgálói hozzáállása miatt tiszteltük és szerettük. Lényeglátó személyisége, humora is hiányzik. És egészséges, tevékeny lénye, vízicserkész múltjából adódó szenvedélye a testmozgás, a sport iránt – ez is példamutató.
Múlt évben, születése centenáriumán, az özvegye és barátai által rendezett ünnepségen ügyvezető igazgatónk, Alföldi István emlékezett Rá a régi barátként és munkatársként. Ritkán látjuk Istvánt ilyen megilletődöttnek... Arról beszélt, hogy az NJSZT érdekében végzett munkakapcsolat erősödött barátsággá köztük, a generációs különbséget is áthidalva. 

Az NJSZT50 vándorkiállításunkon pedig most is bemutatunk egy jubileumi NJSZT-kitűzőt, amit Béla büszkén viselt az öltönyén. Mert hozzánk tartozott – és mi tartozunk Neki a megemlékezéssel.

Pompéry Béla egyéniségét az NJSZT megbízásából, 2011-ben készült portréfilmmel idézzük fel:
https://www.youtube.com/watch?v=KFpe2cvbPlo