Itt a Kutatók Éjszakája

Budapesten és Szegeden is érdekes programok

Érdekli az informatikatörténet? Szegeden és Budapesten is számos izgalmas program közül választhat a Kutatók Éjszakáján!

Kutatók Éjszakája 2019

Szeged

2019. szeptember 27-én a Neumann Társaság csatlakozik a Szent-Györgyi Albert Agora Kutatók Éjszakája programjához. Robotokkal és videójátékokkal várjuk a látogatókat! Az esemény alatt a Jövő múltja állandó kiállításunkat is megtekintheti!

Főbb programok:

17:00, 17:30, 18:00  A World Robot Olympiad Open ElementaryDánia  verseny győztes csapata bemutatja a vakvezető robotkutyát. A csapat tagjai: az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola 3. osztályos diákjai. Felkészítőjük: Özvegy Judit. A WRO felkészülési pontjának a Neumann Társaság múzeuma ad helyet.

Előadások:

19:15 A Szegedi Robotember gyermekei – érdekességek a robotika történetéből. Dr. Muszka Dániel alkotásaitól a robotporszívóig és a sebészrobotig. A sci-fi filmek droidjai és a valóság. A robotika témakörei.

21:00 A Pong diadalútja. Fél évszázad videójátékai. Az amőbázó kibernetikai játéktól a számítóközpontban játszott űrháborún keresztül a számítógépes sakkozásig.

Az előadásokat tartja: Képes Gábor, a Neumann Társaság főmunkatársa.

Érdemes aznap felkeresni Szegedet, mert a Neumann Társaság programjai mellett a múzeumunknak helyet adó Szent-Györgyi Albert Agora is még sok más, színes programmal várja az érdeklődőket. A részletes program itt tekinthető meg.

Budapest

Budapesten, az Óbudai Egyetem Neumann Karán Kutor László szemezget az informatikatörténet mulatságos eseteiből. Kutor professzor az érdeklődők számára az előadás előtt többször tárlatvezetésen mutatja be az általa létrehozott IT Evolúció kiállítás érdekes tárgyait, valamint a tárgyak történetét is megismerhetjük.
További információk az NJSZT ITF oldalán.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában Kenczler Mihály Kempelen Farkas Beszélőgépéről tart előadást, míg Dr. Balázsfi Diána, Dr. Németh Krisztián és Vid Gábor Kozma László Műegyetemi Számológépe (MESz-1), az első magyar elektromechanikus számítógép "visszafejtése" kapcsán csábít időutazásra. Az intézmény programjában Dr. Piros Attila a japán zsebszámítógépek világába enged betekintést. Részletes program itt.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők Szegeden és Budapesten is!