A digitális jövőről beszélt dr. Beck György a jótékonysági online konferencián

A Neumann Társaság elnöke, dr. Beck György is résztvevője volt a Menedzserek Országos Szövetsége által szervezett, jótékonysági célú, Menedzserek a Társadalomért - Fókuszban a Jövő című konferenciának. A digitális jövőről rendezett, Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója által moderált panelbeszélgetésen Czimbalmos Levente, a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - Modern Vállalkozások Programjának szakmai vezetője, illetve Dr. Solymár Károly Balázs - Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára vett részt.

A menedzserszövetség facebookos videóján (az interjú 3:02:40-től indul) visszanézhető kerekasztal-beszélgetésen Beck György szót ejtett a koronavírus-vészhelyzet nyomán felgyorsult digitális transzformációról, és kiemelte, hogy a most rohamtempóban elért eredmények láttán nem szabad megállnunk, hanem tovább kell folytatnunk a munkát.

Beck György arról is beszélt, hogy ha valakit ma megkérdeznek, mit érdemes majd tanulnia 2038-ban egy iskolásnak, a C++ programozási nyelv, és a kínai nyelv mellett voksol. Ugyanakkor 2038-ban, amikor egy ma megszülető gyerek érettségizni fog, esélyes, hogy a programkódok zömét már algoritmusok írják majd, a nyelvi korlátokat pedig a mesterséges intelligencián alapuló fordítóprogramok hidalják majd át. 

Beck György véleménye szerint ma és talán 2038-ban is a legjobb javaslat a 4K, azaz a Kritikus gondolkodás, Kommunikáció, Kooperáció és Kreativitás - ezeket kell fejlesztenie a jövő munkavállalóinak, ebben az irányban kell fejlődni a felsőoktatásban is. 

Az általános iskolákban az írás, olvasás, számolás mellett pedig a digitális írástudás is elengedhetetlen. Szerencsére a digitális oktatás elterjedésével a jó minőségű oktatási szolgáltatások is szélesebb körben válnak elérhetővé, mint manapság. Ez utóbbi pedig azért fontos, mert az iparágak gyors átalakulása miatt a munkavállalóknak gyakrabban át kell képezniük magukat ahhoz, hogy feladataikat elláthassák, mint manapság.

Beck György kiemelte, hogy a Neumann Társaság lehetőségei és feladatai is jelentősen megváltoztak az elmúlt fél évszázadban. Míg 50 éve, az informatikusok szakmai szervezeteként egy szűk szakértői bázis számára terjesztette az informatika főbb értékeit, eredményeit, mára a digitális világ GPS-eként segíti a teljes társadalmat a digitalizációs felkészülésben, ezért helyez különös hangsúlyt a tehetséggondozásra - és a pandémia idején is ennek szellemében tette közzé a társaság lakosságot segítő tartalmait.