Jelentősen bővült az IT Evolúció kiállítás az Óbudai Egyetemen

Tizenkét, újonnan elkészült vitrinnel – és ami ennél fontosabb: sok száz újabb érdekes, szemléletes tárggyal egészült ki a Kutor László gyűjteményére alapuló kiállítás az Óbudai Egyetem Neumann Karán, melyet bárki szabadon látogathat – és QR-kódok segítségével „továbbvándorolhat” a digitális tudás felé.

Kutor-vitrinek

A tárlat eddig is bőséges anyaggal mutatta be az információtechnológia fejlődését –  az 52-ből eddig 40 volt berendezve -, olyan témakörök evolúcióját, fejlődési állomásait és elágazásait reprezentálva, mint az elektronika fejlődése, a számolóeszközök, számológépek és számítástechnikai eszközök kialakulása és az okostelefonhoz vezető technológiai konvergencia tárgyi kultúrájának egyes elemei. Az újabb tizenkét vitrin deklaráltan az emberi kultúra fejlődését leginkább meghatározó infokommunikációs találmányokat rendszerezi. Ezek az emberi kiteljesedést szolgáló mérföldkövek:

  • emberi nyelv és beszéd
  • írás
  • könyvnyomtatás
  • kép- hang- és mozgókép rögzítse
  • elektromos távközlés
  • digitális, elektronikus számítógépek
  • mikroprocesszor és személyi számítógépek
  • számítógéphálózatok és internet
  • mobil internet és „okos” informatika

Kutor László törekedett rá, hogy ne csak a tárgyak, hanem a mögöttük rejlő történetek is kibontakozzanak: ha már látványosan és adatgazdag körítéssel láthatjuk az Intel 4004-et és utódait, a mikroprocesszorokat, tudjunk meg valamit a fejlesztőiről, Vadász Lászlóról és munkatársairól. Ha már látunk távközlési és hangrögzítési eszközöket, fedezzünk fel olyan magyar feltalálókat, akik talán kevésbé közismertek: például a forgókondenzátor és a sztereó rádiózás „atyjait”. Az emberi nyelv és beszéd kapcsán egy hazai sikertörténet tárgyi emlékei szemlélhetőek meg a vitrinben: a Morphologic cégé…

A „nagy történetek” mellett mikrotörténetek is szerepet kapnak, az írás kapcsán például családi relikviák mutatják be a kézírás jelentőségét, egy huszadik századi sorsot, melyben a naplóírás, a napi teendők és az időjárás „körmölése” a személyi integritás megőrzésének része volt.

A tárlatot Kutor László, a Neumann Társaság Informatikatörténeti Fórumának korábbi elnöke állította össze, a helyszín az iTF konferenciáiról is jól ismert ÓE NIK, azaz a Bécsi út 96/B épület. Hétköznap, munkaidőben 8-tól 20 óráig bárki kötetlenül megtekintheti a számolókavicstól az okostelefonig tartó vitrines időutazást. Az épület portáján szükség szerint útbaigazítás kérhető.

Tárlatvezetésen várhatóan csak 2022-től vehetünk részt, viszont bőséges háttéranyagot szolgáltatnak a vitrinekben elhelyezett QR-kódok. A tárlat így összeköttetést biztosít Informatikatörténeti Adattárunkkal, digitális múzeumi felületünkkel is.

Teljes számítógépkonfigurációkat bemutató, szegedi Informatikatörténeti Kiállításunk mellett ezt a – klasszikus, felsőoktatási szemléltetés hagyományait is őrző – kiállítást is jó szívvel ajánljuk.

A megnyitón elhangzott Kutor-tárlatvezetés: Tárlatvezetés az IT Evolúció 2.0 kiállítás megnyitóján - YouTube