Sántáné-Tóth Edit (1938-2022)

Sajnálattal tudatjuk, hogy váratlanul elhunyt Sántáné-Tóth Edit kolléganőnk, az egyik első magyar programozónő, a Neumann Társaság Informatikatörténeti Fórum szakosztályának meghatározó tagja, az Informatikatörténeti Adattár Személyek rovatának vezető szerkesztője.

Sántáné-Tóth Edit

Sántáné-Tóth Edit Kalmár László professzor tanítványaként, a „szegedi iskola” második évfolyamán végzett. Az MTA Számítóközpont, a Dunai Vasmű, az Infelor, a SZÁMKI, az SZKI és az IQSOFT intézmények munkatársa volt.

Számos, a hazai eredményeket összegző dolgozatot, tanulmányt készített, elsősorban a mesterséges intelligencia témakörében. Nyugdíjasként, címzetes egyetemi docensként 23 évig oktatott MI-témákat, többek között az Óbudai Egyetemen. A Neumann Társaság Kalmár-díjjal (1984) és Életműdíjjal (2008) ismerte el munkáját.

Informatikatörténészként is meghatározó alakja lett az informatikusok közösségének: a számítástechnika felsőfokú oktatásának kezdeteiről úttörő munkát írt, amely nyomtatásban is megjelent.

Élete utolsó szakaszában elképesztő munkabírással és lelkiismeretességgel vezette az NJSZT ITF Informatikatörténeti Adattár Személyek rovatát, ennek keretében informatikusok százaival tartotta a kapcsolatot, minél pontosabb adatok, teljes életrajzok közlésével gazdagítva a magyar informatikatörténettel kapcsolatos tudásunkat.

Halála előtt néhány nappal még szerkesztette az adattárat, élénk levelezésben állt munkatársaival. Mindenkihez volt egy kedves szava, bámulatos precizitásánál csak embersége, figyelmessége volt nagyobb.

Az általa szerkesztett rovatban megjelent életrajzával búcsúzunk:

Sántáné-Tóth Edit - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

Videoportréja az Adattárban:

Sántáné-Tóth Edit videoportréja - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Az alkotó ember” sorozatában:

Az alkotó ember – Sántáné-Tóth Edit portré - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum

Nyugodjon békében!

 

Csatolmány Size
Gyászjelentés 113.5 KB