Egy Tehetség Nagykövet gondolatai

„Egy Tehetség Nagykövet gondolatai” címmel a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége sorozatot közöl társaságunk tiszteletbeli elnöke, egyszersmind az ország Tehetség Nagykövete, Havass Miklós tollából.

„Tegyünk meg minden erőfeszítést, hogy adottságainkat kibontakoztassuk. Repüljünk fel szabadon az égbe, mint a sárkány. Örüljünk sikereinknek, legyünk büszkék eredményeinkre. Tervezzük meg életutunkat, s készüljünk fel rá. De soha ne feledjük, hogy életlehetőségeink tőlünk függetlenül megváltozhatnak.  Egy kis baleset mindent felboríthat. Így az élet-felkészülés során arra is törekedni kell, hogy megszerezzük azokat a tartalékokat, amelyek szükség esetén új energiákat, új célokat adhatnak, hogy elkerüljük a magány, reménytelenség, kétségbeesés nagy kihívását? (Mi történik egy rúdugróval, ha lábát, veszti, egy hegedűművésszel, aki ujjait csonkolni kell? Neumann János a világ egyik legtehetségesebb és befutott matematikusa volt. Mindent meghatározó életeleme a gondolkodás volt. Fejben tudott szorozni sokjegyű számokat, és oldott meg gyorsan mások által átláthatatlan feladatokat. És 53 éves korában azzal kellett szembesülnie, hogy elveszti élete értelmét adó gondolkodás képességét. Lánya tanította betegágyán újra számolni, és örülni tudott annak, ha egy egyszerű szorzást megoldott.”

Havass Miklós

A fenti mondatokat a sorozat negyedik részéből idéztük, ahonnan a korábbi részek is elérhetők. A személyes hangvételű írásokat nagy szeretettel ajánljuk olvasóink figyelmébe.