Magyar Informatika napja 2022

Ünnepeljük együtt a magyar informatikát! 63 év telt el az első „mag” elültetésétől: 1959. január 21-én, az MTA Kibernetikai Kutatócsoportnak köszönhetően kezdett el működni az első magyar elektronikus számítógép, az M-3. Az informatikai értékek megőrzését és átörökítését vállaló Neumann Társaság egy online konferencián követi végig azokat a személyes tudásokat és objektív tendenciákat, amelyeknek köszönhetően a magyar IT mára egy terebélyes „fa” lett – és beszélünk a „gyümölcsökről”, a mai eredményekről a tudomány, a kormányzat, a gazdaság területén.

PROGRAM

  • Gyülekezés – kisfilm a szegedi Informatika Történeti Kiállításról (3 perc)
  • Miért ünneplünk ma (5 perc) – Moderátor: Képes Gábor, NJSZT
  • Megnyitó – dr. Solymár Károly Balázs, digitalizációért felelős helyettes államtitkár, Innovációs és Technológiai Minisztérium
  • A hazai informatika idővonala, tendenciái, hullámai az elmúlt 60 évben – Havass Miklós, NJSZT Informatika Történeti Fórum  (20 perc) 
  • Személyiségek a hazai informatikában – milyen tulajdonságok, tudások emelnek ki informatikusokat (Kalmártól, Kozma Lászlón, ifj. Simonyin át Bojárig, Kürtig, Reszlerig) vagy számítógép tudósokat (Neumanntól Lovászig) – dr. Kutor László, címzetes egyetemi tanár, az IT Evolúció Kiállítás gazdája (20 perc) 
  • Szünet – Álmok Álmodói kisfilm (5 perc)
  • Az informatika projektek a kormányzatban, kormányzati programok a társadalom digitális életének és kompetenciájának fejlesztésére – dr. Kelemen Csaba főosztályvezető, Innovációs és Technológiai Minisztérium (15 perc) 
  • Napjaink hazai eredményei a digitalizáció terén – Boa László, a MI Koalíció szakmai vezetője, DJ NKft. (15 perc) 
  • A Neumann Társaság szerepe a digitális világ építésében  - informatikai tehetséggondozás, pezsgő szakmai élet, digitális kompetencia fejlesztés mindenkinek, Neumann120 – dr. Beck György, NJSZT elnök (10 perc)

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

REGISZTRÁCIÓ

Elérhetőség
Honnan hallott a konferenciáról?
Tagja már a Neumann Társaságnak?
Adatkezelési nyilatkozat
A megadott adatokat az adatvédelmi törvénynek megfelelően bizalmasan kezeljük, harmadik félnek nem adjuk át, és azokat csak saját céljainkra használjuk fel. Az adatkezeléssel kapcsolatos irányelvek: 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról. Adatkezelési tájékoztatónk itt olvasható.