Karikó Katalin előadása a Műegyetemen az mRNS terápia kifejlesztéséről

Hely

BME Q épület, Simonyi Károly előadóterem

Dátum

2023.06.02.

Személyesen tart előadást Karikó Katalin a BME-n 2023. június 2-án. A közönség megismerheti az mRNS alapú terápia kifejlesztésének fontosabb lépéseit. Karikó Katalin másnap, június 3-án, a BME Ünnepi Szenátus eseményén a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint a Műegyetem közös kitüntetését, a Neumann Professzori címet veszi át! Nagy örömmel várjuk az eseményt - és a tagjainknak is ajánljuk a regisztrációt a Professzor Asszony előadására!

Karikó Katalin 2023. június 2. (péntek) 14:00 órakor a BME Q épületének Simonyi Károly előadótermében kezdődő előadására a BME regisztrációs felületén lehet jelentkezni május 30-ig.

Karikó Katalin
Karikó Katalin. fotó: MTI/Balogh Zoltán

Karikó Katalin és kutatótársainak munkája megnyitotta az utat az mRNS készítmények mellékhatásmentes és magas hatásfokú alkalmazása előtt. Eredményei közvetlenül hozzájárultak a hatékony SARS-CoV2 elleni vakcina kifejlesztéséhez, valamint az mRNS tumorellenes és géncserés terápiában történő felhasználásához. Ennek a tudományos kutatási és fejlesztési folyamatnak a részleteit ismerteti Karikó Katalin a június 2-i előadásában.

Karikó Katalin munkássága ékes példa a biokémia és a modern biotechnológia gyakorlati alkalmazására, és jól mutatja e területek kiemelt fontosságát. A Műegyetem is szorosan kapcsolódik ezekhez a tudományterületekhez, hiszen színvonalas biomérnök és biotechnológus képzéssel várja a hallgatókat, valamint jelenleg is számos biokémiai és biotechnológiai kutatási projekt zajlik az intézményben.

A „Neumann János” professzori címet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a Neumann János Számítógép-tudományi Társasággal együtt alapította azon kimagasló, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanárok és kutatók elismerésére, akiknek tudományos munkája kapcsolódik a Neumann János által elért eredményekhez, és kötődik a BME-hez. A cím korábbi kitüntetettjei többek között: Lovász LászlóSzemerédi Endre Abel-díjas, illetve Székelyhidi László Leibnitz-díjas matematikusok, valamint Dan Schechtman Nobel-díjas vegyész és Konsztantyin Novoszelov Nobel-díjas fizikus.

47.473307667222, 19.059858739853