Neumann Professzori címet kapott Sztipanovits János

„Neumann János” Professzori címet kapott a BME májusi szenátusi ülésén Sztipanovits János villamosmérnök, a Vanderbilt Egyetem professzora Jakab László, a BME VIK dékánja előterjesztését követően.

A kitüntető címet a BME és az NJSZT együtt hozta létre azon kimagasló, nemzetközi szinten is ismert és elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanárok elismerésére, akiknek tudományterülete, tevékenysége kapcsolódik a Neumann János által elért tudományos eredményekhez, és tevékenysége kötődik az egyetemhez. A kitüntetést a rektor és Friedler Ferenc, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság elnöke közösen adták át.

"Sztipanovits János professzor 1983 óta dolgozik az Egyesült Államokban, ahol a BME-n szerzett alapos elméleti felkészültség és K+F szervezési képesség birtokában rövid idő alatt az alkalmazott informatikai kutatások meghatározó szereplőjévé vált. Eredményei felkeltették az amerikai repülőgépgyártók és a légierő, de számos más terület informatikus kutatóinak figyelmét. A “modell-integrált” és “kiber-fizikai” rendszerek elméleti megalapozásával korszak- és paradigmaváltó eredményeket ért el a valós-idejű, és biztonságkritikus alkalmazói rendszerek informatikája területén. Munkásságának sikerét alkalmazói projektek és szakértői megbízások sokasága hitelesíti. Szakmai tevékenységének kisugárzása inspiráló szakterületének hazai műhelyei számára is" – állt a laudációban.

GRATULÁLUNK! 

Sztipanovits János
Forrás: BME