Diáknak, köztisztviselőnek és a 92 évesnek is: ECDL!

Tanuljunk azoktól, akiktől tanulni érdemes! Az elmúlt hetekben Szolnokra, Beregszászra, Debrecenbe, Szegedre és Győrbe kalandoztunk, hogy az ECDL-vizsgaközpontok legjobb gyakorlataiból felvillanthassunk néhányat. Sorozatunk utolsó állomása Budapest, azon belül is Óbuda, ahol a Költségvetési Szerveket Kiszolgáló Intézmény működtet – immár 15 éve – sikeres vizsgaközpontot.

Munkájukat Kálmán Zoltán, az intézmény informatikai oktatási csoportvezetője mutatta be idei vizsgaközponti fórumunkon. A „310-es vizsgaközpontot” nem profitorientált cég és nem is egy iskola üzemelteti, hanem egy speciális költségvetési intézmény.

Már a 90-es évek második felében belátták a kerületben, hogy a modern közigazgatás segítésére számítógépes hálózatra van szükség: ez ma már 400 gépből áll. De azt is a kezdetektől vallották, hogy csak olyan munkatárshoz telepítenek gépet, aki azt kezelni is megtanulta.

Szikora Pál és Kálmán Zoltán épp húsz éve, 1998-ban kezdték meg a munkát. A rendszer beüzemelése mellett tehát nagyon hamar az oktatás nélkülözhetetlenségét is megérezték: hiszen az infrastruktúra önmagában semmi, ha a használatához nincs igény és ismeret.

Olyannyira sikeres pedagógusnak bizonyultak, hogy egy művészi vénával is megáldott tanítványuk még mókás „szoborban” is megörökítette őket.

KSZKI  KSZKI

Az ezredfordulón már látni lehetett, hogy a digitális írástudás legjobb, nemzetközileg elfogadott rendszere az ECDL: a csatlakozásuk után pedig felpörögtek az események. Először az adminisztratív dolgozókat, majd a kerületi pedagógusokat kezdték képezni és vizsgáztatni, pedagógus továbbképzés keretében. A kerületi intézményvezetők és köztisztviselők mellett számos „külsős” tanítványhoz is eljutott a vizsgaközpont híre.

Példaszerű, hogy 2009-től a kerületi diákoknak is – önkormányzati támogatással, nem kötelező módon – ECDL Start bizonyítvány lehetőséget biztosítanak. De Pomázról, Csolnokról, Budakalászról is jönnek vizsgázni. Az e-Írástudásért Alapítványnak köszönhetően 2011-2013 között a legjobb harminc gyerek visszakapta a vizsgákra fordított összeget, ez sokakat ösztönzött a tanulásra.

KSZKI

S messze nem csak diákokkal és köztisztviselőkkel vannak kapcsolatban: 2015-től, önkormányzati támogatással, meghirdették az Első lépések tanfolyamot. Valóban élethosszig tanulunk – és az idősek számára is szükséges a teljes, boldog élethez a digitális írástudás.

Költségvetési Szerveket Kiszolgáló Intézmény legidősebb hallgatójam aki 92 évesen vágott bele az ECDL-be

A legidősebb hallgatójuk 92 éves – ő barátnője biztatására vágott bele a tanulásba, ma már boldogan skypeol, facebookozik. Az idős ember számára is kinyílik a világ és lecsökkennek a távolságok a számítógép mellett – a gép használata pedig sok örömet ad.

Szokásunkhoz híven főmunkatársunkat, Rákosi Szilviát is megkértük, hogy saját szavaival jellemezze a vizsgaközpont munkáját: „A KSZKI egy különleges csapat, egyrészt  a helyzetükből fakadóan, mert egy önkormányzathoz tartoznak, másrészt szakmai szempontból is. Ezen kívül amiatt is, mert az egyetlen olyan vizsgaközpont, ahol a helyi önkormányzat már régóta, egy egyedi rendszert kialakítva támogatja az ECDL vizsgákat a kerületben tanuló diákok számára. Ez persze önmagában nézve még nem lenne garancia a kiváló működésre. És itt „jön be” az emberi tényező, vagyis az, hogy a kollégák együttműködnek, mindig csapatként lehet rájuk tekinteni. Szívügyüknek tekintik az informatikai oktatást, legyen szó idősekről vagy kicsikről, és igényesen vizsgáztatnak.

Kálmán Zoltán előadása a 2018-as ECDL fórumon
Kálmán Zoltán az ECDL vizsgaközponti fórumon.

KG

Címke