Robotok és lókötők a könyvek templomában

Idén is remek hangulatú, sikeres robotika tábor zajlott az NJSZT támogatásával és szervezésében Pécsett, különleges helyszínen, a Tudásközpont épületében, amely együttműködő partnerünknek, a Csorba Győző Könyvtárnak is otthona.

Tudásközpont

A könyvek temploma egyben jól felszerelt, modern informatikai terekkel is büszkélkedhet, itt rendeztük meg július 22. és 28. között térítésmentes táborunkat, amely maximális létszámmal – és úgy láttuk, maximális jókedvvel – telítette meg a számítógéptermet a nyári napokon.

Széchenyi 2020

Amikor felkerestük a 18 fős, felső tagozatos általános iskolásokból álló csapatot, épp Schlepp Péter tanár úr vezényletével programozták Lego Mindstorms EV3 készleteiket. Speciális versenyszőnyegeken mutatták be – főleg egymásnak –, hogy a robotok mennyire „kezesek”, valóban azt a feladatot hajtják-e végre, amit kiadtak nekik. Ha nem, akkor rendszerint a hiba nem a robotban van, hanem a programban, ennek javítását Schlepp tanár úr nagy lelkesedéssel – és bámulatos multitasking üzemmódban – segítette.

A csapatot Miltényi Gábor, a Neumann Társaság ügyvezetőigazgató-helyettese köszöntötte. Informatikushiány van hazánkban – ismerjétek meg a legmodernebb informatikát és tanuljatok hozzá nyelveket! – tanácsolta az igazgatóhelyettes. Rövid kis kedvcsinálót tartott az NJSZT tehetséggondozási programjáról, programozói versenyeiről és a diákolimpiai mozgalomról.

Miltényi Gábor, az NJSZT igazgatóhelyettese
Miltényi Gábor

Érdekes egybeesés, de amíg mi a pécsi robotprogramozókat látogattuk meg, az NJSZT tehetséggondozási rendszerében részt vevő magyar diákolimpiai csapat már Pozsonyban versenyzett a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián – és azóta tudjuk, hogy 1994 óta példátlan módon magyar abszolút első helyezettel és még három bronzéremmel zárta a megmérettetést.

Ki tudja, hamarosan a pécsi táborozók is ilyen versenyeken mérettetik majd meg magukat? Az NJSZT-nek ez is a célja a kezdeményezéssel. A táborok mellett szakköröket is tartunk Schlepp Péter vezetésével, így minden esély megvan rá, hogy mind a robotika, mind a programozás területén elindulhassanak pályájukon a tehetségek.

Tanterem a Tudásközpontban

Nagyon várjuk, hogy a diákok a szakkörökbe is bekapcsolódjanak. Miltényi Gábor felhívta a figyelmet a novemberi WRO-ra (Robotika Világolimpia), amelyet idén rendeznek meg először Európában, Győrött – ez nagy siker Magyarországnak. A WRO mozgalmába is szabad az út – ezt Schlepp Péter is megerősítette, aki Szocsiban, 2014-ben már képviselte Magyarországot a világversenyen.

A tábort látogatva diákokkal és a táborvezetőkkel is beszélgettem. Erdősi Dávid például hetedik osztályba készül – de meglepően érett gondolkodású fiatalember. Ő olyan szempontból a szerencsések közé tartozik, hogy villamosmérnök édesapjától sem áll távol a robotika. Ennek megfelelően már van otthon porszívó robotjuk – és pár napja egy saját Lego robotika készletet is kapott. Ez a legtöbb gyerekről nem mondható el, ők csak a táborban tudnak gyakorolni.

Erdősi Dávid
Erdősi Dávid

Dávid egy Romonya nevű, mintegy félezer fő lakta faluban él. A nyári tábor óriási élmény számára, két sráccal máris barátságot kötött. Tervei szerint a nyár további részében is „robotolni” fog, „projekteken fog dolgozni” és meglévő legóival „felturbózza” a robotokat. Dávid igazi rajongó, a robotos filmekért is bolondul – a Vasököl című a kedvence – és WRO-ra is szeretne jelentkezni.

Egy másik csoporttársával is beszélgettem, Méhes Katalinnal. Ő most lesz nyolcadikos, érdeklődő, jókedvű kamaszlány. Sajnos most mindössze két lány van a csapatban, de tudja „kezelni a fiúkat” – mondja magabiztosan. És persze a robotokat is.

Méhes Katalin
Méhes Katalin

Azt tőlem tudja meg, hogy már az első programozó is nő volt – Ada Lovelace. Robotokkal először a Csillagok háborúja filmekben találkozott – kedvence a Sith-ek bosszúja című epizód -, azóta nagyon érdekli ez a világ. Péternek már egy korábbi, kétnapos foglalkozásán is részt vett. Egyébként orvos szeretne lenni, főleg a természettudományokat és az idegen nyelveket szereti. Kedvtelve beszélgettünk Da Vinciről, a sebészrobotról.

Öröm ezekkel a lókötőkkel együtt lenni” – ezt már Nagy Károly, a tábor szervezője mondta nekem. A rugalmas, emberközeli környezetet, a könyvtári miliőt is dicséri. Véleménye szerint a csapat egyik fele elhivatott, a másik felének csupán „jó buli” ez a tábor, de ők is pályaorientáló élményt szerezhetnek.

Nagy Károly a táborozókkal
Nagy Károly a diákokkal

Nagy Károly elmondása szerint Schlepp tanár úr türelemmel és empátiával terelgeti a „lókötőket”. A tábor tematikáját a szakköri foglalkozások „zanzásításával” tervezték meg, így minden témakörből kapnak ízelítőt. Négyféle pályán gyakorolhatnak a gyerekek, s e mellett saját kreativitásukat is „kiélhetik”. Kata például egy olyan robotot tervezget, amelyik kijön a teremből, körülnéz, majd visszaballag. A robotika foglalkozások mellett bőséges étkezésekre és pihenőre is van idő, főleg szellemi játékokkal, vetélkedőkkel, de sportolásra is van lehetőség.

A beszélgetés végén Schlepp Péter tanár urat kértem meg, hogy foglalja össze tapasztalatait. Ő nyolc éve tart robotika foglalkozásokat. A múlt évben megrendezett táborunkhoz hasonló összetételű a csapat. Jellemző rájuk, hogy gyorsan szeretnének haladni, ugrásszerű eredményt elérni, a gyakoroltatásukra oda kell külön figyelni.

Schlepp Péter és egy táborozó a robottal.
Schlepp Péter, egy táborozó és a robot

A tanár úr nagyon fontosnak tartja a tábort – és azt különösen, hogy a tehetséges diákok szakköröken folytathatják a játékos munkát, ott mélyíthetik el tudásukat. A szakkörökkel együtt két év alatt mintegy 200 gyereket lehet elérni a robotika ügyének. Ez már egy olyan bázist csinál, amelyből közösség építhető a versenymozgalom számára is. Jó alap, egy fogékony kis közösség formálódik a szemünk előtt: a jövő robotversenyzői. Azt pedig, hogy a robotika rendkívül fontos lesz ezeknek a gyerekeknek a felnőtt életében, aligha kell magyarázni. Ezért is igyekszünk segíteni: ez a tábor a jövőjükről szól.

 

Széchenyi 2020A nyári tábor az EFOP-3.4.4-16-2017-00004 - Az MTMI szakokra való bekerülést elősegítő innovatív programok megvalósítása a Pécsi Tudományegyetem vonzáskörzetében pályázat keretében valósulhatott meg.

Kedvcsináló videónkban Nagy Károly (Günthi produkció) beszélgetett a táborozó gyerekekkel: