Érző lélek és precíz dokumentátor

Emlékkonferencia Sántáné-Tóth Edit tiszteletére

A Neumann Társaság Informatikatörténeti Fórum szakosztálya számos konferenciát rendezett már az elmúlt közel másfél évtizedben, jobbára nagy informatikai műhelyekről, intézményekről. Elhunyt kolléga kapcsán 2013-ban Kovács Győzőről tartottunk emlékkonferenciát  - s most, április 29-én Sántáné-Tóth Editről. Az élete utolsó pillanatáig tevékeny informatikus Informatikatörténeti Adattárunk kiemelkedően aktív és lelkiismeretes szerkesztője volt, ezért is hagyott óriási űrt maga után. A konferencia bepillantást engedett életébe – és fordulatos pályája állomásaiba is.

ITF konferencia

Egy ilyen emlékkonferencia a „gyászmunka” része is. Amikor búcsúzunk valakitől, magunkat is sajnáljuk, hogy többé nem találkozhatunk vele. Az informatika történetével foglalkozók pedig joggal érezhetik úgy, hogy a dokumentálást mielőbb meg kell kezdeniük: a személyes emlékek feldolgozásával is.

Ez a folyamat tart, hamarosan az előadások videóit is elérhetővé tesszük. Addig egy gyors összefoglaló: a nagyszámú tisztelő előtt megtartott konferencián Molnár András az Óbudai Egyetem rektorhelyettesének megnyitó szavai után Havass Miklós Sántáné-Tóth Edit egyetemi éveit mutatta be, a tőle megszokott módon egy szélesebb kontextusban. Edit Kalmár László tanítványai között az első hazai informatikusok közé tartozott Szegeden. Merényi Pálnak köszönhetően megismerhettük munkakezdését, első dolgos éveit, amikor férjével, Lóránttal Dunaújvárosba sodorta a sors. Az előadás korfestő is volt, az első informatikusok éveiről, amikor még alig állt rendelkezésre eszközpark a fontos projektek megvalósítására, s e hiány új szakmai kapcsolatok, hálók kialakítására sarkalt.

Farkas Zsuzsa a zenére, művészetekre is fogékony programozó kollégát mutatta be, míg Szeredi Péter a Prolog programozási nyelvvel kapcsolatos közös munkáikat ismertette. Jávor András orvos az egészségügyi szakértői rendszerek fejlesztésében betöltött szerepéről beszélt: mindkettő az MI felé mutató, fontos mérföldkő volt, melyben Sántáné-Tóth Edit mindenki által kiemelt precizitása, embersége minden munkaközösség számára centrum figurává emelte egyébként szerény, közösségi személyiségét. Képes Gábor Editet, mint az MI kutatás, történet nagy dokumentálóját mutatta be, nemrég hozzáférhetővé tett MI Idővonalunk alapján szemezgetve azokból a könyvtártudományos igényességgel készült összeállításokból, amelyeket Sántáné Edit készített a hőskorban (vö. a Neumann Társaság MI Szakosztálya is 1976 óta létezik).

Kozma Lászlónak és beszélgetőtársainak (Havas Iván, Kotsis Domokos, Vámossy Zoltán valamint Kovács Csaba István) köszönhetően az oktatói portré is bemutatásra került: a felsőoktatás lelkes, diákbarát szereplője – és ismét a ’dokumentátor’, hiszen elsősorban Sántáné-Tóth Edit munkájának köszönhető, hogy most az informatikai felsőoktatás kezdeteiről egy átfogó történeti kötet is hozzáférhető.

ITF konferencia

Az Informatikatörténeti Adattár csapata részéről Megyery Károly és Kertészné Gérecz Eszter  Editnek az elmúlt cca. egy évtizedben kifejtett munkájáról beszéltek: a számokban is kifejezhető, mérhető adattári munka, a Személyek rovat szerkesztése egyben egy színes, jól összekovácsolódott szerkesztői csapatban való kollektív tevékenység szépségeiről is árulkodott.  Bohus Mihály egy meglepetést hozott: egy lírai kisfilmet, amely egy békéstarhosi diáktárs szavait örökítette meg. Itt került bemutatásra Vajkai Álló Géza személyes hangú emlékezése is.

ITF konferencia

A szakmai – bár erősen személyes és sokszor megindító – előadásokat az Arthritis Psoriaticás Betegek Egyesületéről szóló videoüzenet egészítette ki, ahol Sánta Edit krónikus betegek segítésével kapcsolatos szolidáris szervező munkáját ismerhettük meg , továbbá Sánta Ábel és Sánta Balázs szóltak a család részéről. Az emlékkonferencia résztvevői a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Az alkotó ember sorozatának portréfilmjét is megnézhették, amely ékes példája annak, hogy miként mutatható be egy kortárs női példakép, aki sokakat inspirált az informatikusok, MI-kutatók családjában.

A konferenciáért köszönet illeti Dömölki Bálint levezető elnököt, aki több mint 60 éves barátság és szakmai kapcsolat okán is hiteles szervezője volt az eseménynek.

További információk hamarosan:

Nyitóoldal - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum