Összefogás a jövő informatikusaiért - Debrecenben is

A matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai szakok népszerűsítése és az egyetemi képzésekre jelentkezők számának növelése volt a célja a 2017-ben indult EFOP-projekteknek. A projekt Debreceni Egyetemhez kötődő ágának ünnepélyes zárása volt június végén. A 2017-ben indult programban nagy hangsúlyt kaptak a középiskolások pályaválasztását segítő rendezvények, a szakkörök, nyílt napok, és több online tananyagot is kidolgoztak.

A Széchenyi Terv 2020 egyik eleme az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP), amely európai uniós források segítségével olyan fejlesztéseket hajt végre, amelyek előmozdítják az ország gazdasági-társadalmi kohézióját és versenyképességét a humán tőke növelésével és a társadalmi környezet javításával.

A Debreceni Egyetem (DE) ebbe a programba a felsőoktatásba való bekerülés esélyeinek növelése, a hátrányos helyzetben élő fiatalok képzettségének javítása, az MTMI (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) szakjainak népszerűsítése célokkal kapcsolódott be szakmai partnereivel, köztük a Neumann Társasággal. Az MTMT-szakok képzik azt a munkaerőt, amely aztán a hazai innováció motorja lesz.

A mintegy 800 millió forint összterjedelmű, ötéves, az Észak-Alföld és Észak-Magyarország régiót megcélzó projektben országos szakmai szervezetként a Neumann Társaság kompetens módon tudott részt venni - Hajdú-Bihar megyei szakosztályunk pedig megteremtette az alapot a helyi értékek, szereplők összekötéséhez. Értelemszerűen az informatikai, digitális tudás népszerűsítésében, a kapcsolódó szakokra való figyelemfelhívásban kaptunk lehetőséget – és nemcsak a középiskolások körében, de az általános iskolás korcsoportban is, hogy a nyitottság a műszaki tudományok iránt meglegyen a legfiatalabb korosztályban is.

A Neumann Társaság által szervezett programok

  • Robotika szakköröket szerveztünk. 20 csoport számára tartottunk 8 alkalomból álló szakköröket, előre elkészített és elfogadott tanterv alapján.
  • Három éven keresztül nyári táborokat tartottunk, ezek elsősorban robotikai és programozási ismereteket adtak át, de lehetőséget adtak az informatikus szakmával való ismerkedésre is. A táborokból sok visszatérő volt a szakkörökre, így a tábori résztvevőkből, szakköri résztvevőkből már épül egy stabil érdeklődő kör, akiket a Debreceni Egyetem képzéseire lehet orientálni.
  • Kilenc ismeretterjesztő előadást tartottunk, ezek kb. 180 főt értek el.
  • Digitális tananyagot fejlesztettünk az IKT eszközök oktatásban történő, biztonságos használatának feltételeit ismertető tartalmakkal.
  • Figyeltünk a pedagógusok továbbképzésére is, hiszen hozzáértő, elhivatott pedagógusok nélkül elvesznek a potenciális tehetségek. A régióból évente 5-5 főnek biztosítottunk lehetőséget az INFO-ÉRA és INFODIDACT konferencián való részvételre. Ezen konferenciák az informatika oktatásáról és annak szakmódszertanáról szólnak, s kategóriájukban hazánkban a legnagyobb tanácskozások, melyek az egyéni fejlődésen túl a digitális kultúrát tanítók közösségépítését is szolgálták.

Hír a Debreceni Egyetem oldalán:

Összefogás a jövő mérnökeiért | DEBRECENI EGYETEM (unideb.hu)

Videó a projektzárásról, benne ügyvezetőnk, Szalay Imre nyilatkozata:

 Összefogás a jövő mérnökeiért - YouTube

Az EFOP-3.4.4-16-2017-00023 pályázat aloldala honlapunkon, a kapcsolódó tartalmak között két helyszíni beszámoló táborainkról:

EFOP-3.4.4-16-2017-00023 | Neumann János Számítógéptudományi Társaság (njszt.hu)

Tábori élmények, a gyerekek szavaival, YT-csatornánkon:

Tábori élmények az NJSZT robotprogramozási táborában, Debrecenben - YouTube

Debrecen

 

Széchenyi