A mesétől az űrkutatásig

Multimédia az oktatásban - új irányok, nemzetközi kapcsolatok

 

XXVIII. Multimédia az oktatásban nemzetközi konferencia 

Josip Strossmayer Egyetem Bölcsésztudományi Kar

Eszék, Horvátország

2022. július 6-7. 

2022-ben XXVIII. alkalommal került megrendezésre a Multimédia az oktatásban nemzetközi konferencia, az eszéki Josip Strossmayer Egyetem Bölcsésztudományi Karával, valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Multimédia az Oktatásban Szakosztály közös szervezésében. 

Multimédia az Oktatásban Eszéken
Kép forrása és további fotók:
Multimédia az oktatásban: kétnapos nemzetközi konferencia Eszéken - Képes Újság (kepesujsag.com)

A szakmai rendezvény célja, hogy elősegítse az oktatás, valamint a kutatás és fejlesztés különböző területein dolgozó, oktató hazai és külföldi szakemberek, PhD és felsőoktatási hallgatók találkozóját, a közoktatás szereplőinek tapasztalatcseréjét, egyes szakterületekhez kapcsolódó kreditek gyűjtését.

A rendezvény két napja alatt elhangzott plenáris előadások, valamint a két párhuzamosan futó szekció első alkalommal került teljes mértékben hibrid, azaz online és személyes jelenléttel meghirdetett formában megrendezésre. A multimédia az oktatásban tárgykörét széleskörűen és magas színvonalon, több mint 50 szerző részéről bemutatott közel 40 előadás hangzott el, amely témakörök a mese világától, a nyelvészeten át az űrkutatásig érintette a multimédia oktatási kihívásait és vívmányait.

Az előadók és résztvevők Horvátországból, az USA-ból és Magyarországról kapcsolódtak be a hibrid konferencia eseményeibe.

A színvonalas előadások nemzetközi minősítésre és publikálásra kerültek. 

A konferencia ünnepélyes díjkiosztóján az MMO szakosztály által odaítélt kiemelkedő díjak is átadásra kerültek.

A "Multimédia az oktatásban gyűrű" életmű díjat Dr. Szelezsán János kapta, mint aki a legtöbbet tette a pedagógiailag illetve andragógiailag megalapozott multimédia-felhasználás módszereinek, felfogásának, pedagógiai illetve andragógiai szemléletének népszerűsítése és elismertetése érdekében.

A "Multimédia az oktatásban gyűrű" tananyag díjat Szabó Norbert kapta a módszertanilag legjobbnak ítélt, pedagógiailag illetve andragógiailag megalapozott multimédiás tananyag szerzőjének elismeréséül.

A "Multimédia az oktatásban gyűrű" képzés díjat Ana Lehicki-Samardžić kapta a módszertanilag legjobbnak ítélt, pedagógiailag illetve andragógiailag megalapozott multimédia-felhasználást segítő képzés szakmai (módszertani) létrehozójának elismeréséül. 

A “Multimédia az oktatásban gyűrű” örökös tag díjat Sulyok Tamás kapta, aki a legtöbbet tette a „Multimédia az oktatásban” konferenciasorozat létrehozása, működtetése és szakmai támogatása terén" elismeréséül.

Az NJSZT MultiMédia az Oktatásban szakosztály 2007. április 19-én alakult (jogelődje: 1999. május 28-án). Jelenleg több mint 100 fő tagja a szakosztályunknak, melynek irányítását egy 11 fős elnökség látja el. Továbbá a szakmai munkát egy 9 fős Szakmai Irányító Testület, valamint az Erdélyi és Újvidéki Tagozat is segíti.

A szakosztály fennálása óta az éves konferenciáin összesen közel 1400 előadás hangzott el, mintegy 1800 szerző bevonásával. A teljes konferenciasorozaton eddig több mint 3250 érdeklődő vett részt. 

A 2011. évi XVII. „Multimédia az oktatásban” konferencia először került határon túlra, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége valamint szakosztályunk szervezésében. Ezáltal szervezetünk további célkitűzése valósulhatott meg a Kárpát-medence multimédiával foglalkozó oktatói, kutatói és szakembereinek helybeni megszólításával.