Magyar Ifjúsági Robot Kupa - Budapesti Ligák - eredmények

Március 8-án tartottuk a Magyar Ifjúsági Robot Kupa budapesti versenyét, a "menekítő" kategóriákban, hivatalosabban a Rescue Line Entry, Rescue Line, Rescue Beginner, Rescue Maze Entry és Rescue Maze ligákban. Idén a Neumann 120 emlékév keretei között, ünnepélyes emlékelőadással kiegészítve került sor a megmérettetésre a VIK Vendéglátó, Turisztikai, Szépészeti Baptista Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban. Az eredményeket e cikkben közzétesszük.

Verseny közben

A Neumann Társaság szakmai támogatásával szervezett robotikai versenyt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakosztályunk vezetője, Simon Béláné dr. Balogh Ágnes tanárnő alapította 2007-ben. A Magyar Robot Kupa Alapítvány által szervezett verseny most már évek óta két helyszínen, Budapesten és Nyíregyházán zajlik, reméljük, hogy így több régióból tudnak bekapcsolódni a diákok.

Megnyitó
Simon Béláné megnyitó beszéde

A MIRK a RoboCupJunior nemzetközi versenyközösség hazai válogatóversenye (idén az European RoboCup Junior 2023 /Horvátország/ Európa-bajnokság és a RoboCup Junior 2023 /Franciaország/ világbajnokság kvalifikációs versenye), így a robotika szakkörök, versenycsapatok legjobbjai számos ligában nemzetközi (európai- és világ)versenyeken való részvételre is esélyesek - és már több inspiráló példa van a világszínvonalú helytállásra. A legfőbb cél mégis minden évben a tanulás, a tapasztalatszerzés, a közös élmény a diákoknak - egy jó példát, irányt mutatva arra, hogy a robotika játékos elsajátításából, a robotok (egyre profibb, egyre több "műhelytitkot" tartalmazó) közös építéséből, a csapatmunkából hasznos, szép közös tevékenység származik, amely alapvető élmény a tanulóknak a pályaorientációhoz. 

Kezdő versenyzők és a robot
Kezdő versenyzők és a kis robot

Menekítő robotok derítik fel a labirintusokat. Ennek a játéknak tétje van. A Baptista Szeretetszolgálat és más nemes szervezetek is segítették a török és szír földrengés túlélőit - a jövőben egyre nagyobb szerepe lehet a mentésben a robotoknak - emelte ki Simon Béláné tanárnő, a MIRK alapítója a megnyitón.

Képes Gábor kollégánk az ünnepélyes megnyitó részeként Neumann János életéről, pályájáról tartott előadást a versenyzőknek, kedvet csinálva az NJSZT új kötetéhez, az Idézhető Neumann Jánoshoz és a Neumann 120 év eseményeihez, melyekhez még javában lehet csatlakozni. A fő cél azonban Neumann inspiráló egyéniségének és sokszínű pályájának bemutatása volt - egy örök példaképet bemutatva a mai utódoknak, akik már beleszülettek a digitális korba (sőt! a legkisebb jelenlévők már robotikai bennszülöttek, azaz az Alfa korosztályhoz tartoznak!).

Képes Gábor előadása a Neumann 120 alkalmából
Képes Gábor előadása a Neumann 120 jubileum tiszteletére

Az előadás után az egymás mellett összeállított pályákon került sor a különböző ligák versenyeire, a diákok, kísérőtanárok, érdeklődők élvezettel állták körül az épp aktuális bemutatókat - de a kvalifikációs ligákban induló robotok felépítése már egyre inkább titoknak számít, hiszen nagy a nemzetközi nyomás is, hogy új megoldások szülessenek. A pályák is egyre bonyolultabbak, de az akadályok (nem szó szerint értve) "megugorhatónak" bizonyultak.

Megnyitó

Idén is a szervezői feladatokat is ellátó Abán Csaba tanár úr (a Baptista Szeretetszolgálat robotika oktatója, az NJSZT Robotika Szakosztály alelnöke) tanítványai folytatták sikerszériájukat, erről a tanár úr cikkét ajánljuk: 

Baptista Szeretetszolgálat (baptistasegely.hu)

Úgy látjuk, hogy felkészültségük elég komoly mércét állít a többi csapatnak, de több más szakkör, műhely is esélyesen, egyre ügyesebben indul neki a versenynek. Március 31-én Nyíregyházán a további ligákban, köztük a népszerű Robotszínházban folytatjuk, ismét Neumann 120 emlékezéssel!

Gratulálunk a budapesti ligák nyerteseinek!

Magyar Ifjúsági Robot Kupa 2023 Budapest

 

RCJ világversenyre minősített magyar bajnok csapat

Rescue Line kategória: Lightning (Baptista Szeretetszolgálat)

EURCJ Európa- bajnokságra minősített magyar bajnok csapatok

Rescue Line Entry kategória: Sensor (Baptista Szeretetszolgálat)

Rescue Maze Entry kategória: Lightning_E (Baptista Szeretetszolgálat)

Rescue Line kategória: Lightning (Baptista Szeretetszolgálat)

RCJ2023 és EURCJ2023 minősített magyar bajnok rescue csapatok
RCJ2023 és EURCJ2023 minősített magyar bajnok rescue csapatok, középen Abán Csaba tanár úr

További helyezések

Rescue Line kategória: AGORA ROBOTICS II. helyezés (Agóra Tudományos Élményközpont, Debrecen)

Nemzetközi versenyre nem minősítő Rescue Beginner kategória eredmények

DériMiksa aranyérmes teljesítmény (Szegedi SzC Déri Miksa Műszaki Technikum)

LegoManók ezüstérmes teljesítmény (Nagykun Baptista Oktatási Központ)

RoboDóczy bronzérmes teljesítmény (Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma)