Öt alkalommal lehet megnézni a Neumann-család relikviáit a publikumnak a Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében

A Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő #neumann120 jubileumi év keretében a digitális számítógépek működési elveit kidolgozó tudós szülői és nagyszülői házának képzőművészeti és iparművészeti értékkel bíró műtárgyait mutatjuk be a Neumann-miliő emlékkiállításon.

A számos unikális ritkaságot rejtő kollekciót 2023. április végéig öt alkalommal tekintheti meg a nagyközönség, méghozzá Neumann egykori alma materében, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. A tárlaton festmények, grafikák, fotók, bútorok, tárgyak egymással összefüggő rendszere mutatja be a századforduló nagypolgári családjának művészetpártoló szellemiségét - az enteriőrt a Neumann Társaság friss tablósora egészíti ki a világhírű tudós pályájáról.

Méltó helyen, Neumann János egykori iskolájában, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban nyílt meg március 27-én a Neumann Társaság által rendezett kiállítás, amelynek célja megmutatni azt a művészettel és kultúrával átitatott szellemi közeget, amelyből elindult a „20. század legnagyobb matematikusa”, és megvilágítani, hogy a rekonstruált tárgyi és szellemi környezet hogyan járulhatott hozzá a zsenialitás kiteljesedéséhez. Az ünnepélyes megnyitón Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester és Kroó Norbert akadémikus is köszöntötte a résztvevőket.

Niedermüller Péter erzsébervárosi polgármester köszöntője a Neumann Társaság Neumann-miliő kiállításán, Fasori Evangélikus Gimnázium. Fotó: Sárai Judit, Óbudai Egyetem
Niedermüller Péter erzsébervárosi polgármester köszöntője a Neumann Társaság Neumann-miliő kiállításán, Fasori Evangélikus Gimnázium. Fotó: Sárai Judit, Óbudai Egyetem

Kroó Norbert számos személyes emlékkel idézte meg Neumann hatását tudós ismerőseire.

Kroó Norbert akadémikus megnyitja a Neumann Társaság kiállítását a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban. Fotó: Sárai Judit, Óbudai Egyetem
Kroó Norbert akadémikus megnyitja a Neumann Társaság kiállítását a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban.
Fotó: Sárai Judit, Óbudai Egyetem

A megnyitón a Neumann Társaság és Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium vezetése mellett a kecskeméti Neumann Egyetem, az Óbudai Egyetem Neumann Kar és a SERCO Informatika Zrt. vezetése is megerősítette elkötelezettségét Neumann János örökségének ápolása mellett.

Hajdó Ákos és a gimnázium tanulói a megnyitón
Hajdó Ákos, a Budapest-Fasori Gimnázium igazgatója és az iskola tehetséges diákjai a megnyitón, melyet egy drámarészlet színesített Dénes Gábor művéből. A háttérben Selmeczi György festménye Neumann Jánosról.
Fotó: Sárai Judit, Óbudai Egyetem

A festmények és relikviák Selmeczi György belsőépítész gyűjteményéből származnak, az ő kutatásai alapján ismerhetjük meg a művészetpártoló Neumann-család világát.

Selmeczi György belsőépítész a Neumann János nagyapjáról készült festményről mesél a Neumann-miliő kiállítás megnyitóján, Fasori Evangélikus Gimnázium
Selmeczi György belsőépítész a Neumann János nagyapjáról készült festményről mesél a Neumann-miliő kiállítás megnyitóján, Fasori Evangélikus Gimnázium.
Fotó: Sárai Judit, Óbudai Egyetem

A gimnázium dísztermében elhelyezett tárlókban Neumann János szülői és nagyszülői házából származó, iparművészeti értékű, eredeti relikviák mellett a Neumann Társaság szegedi informatikatörténeti kiállításán szereplő dokumentumok nemesmásolatai is megtekinthetők.

A Neumann-miliő kiállítás és a Neumann Társaság pályakép-tablói, amelyek vándorútra indulnak az országban. Fotó: Sárai Judit, Óbudai Egyetem
A Neumann-miliő kiállítás és a Neumann Társaság pályakép-tablói, amelyek vándorútra indulnak az országban. Fotó: Sárai Judit, Óbudai Egyetem

Az enteriőr-kiállításmegnyitó mellett az emlékév vándorkiállítása is debütál: a résztvevők elsőként tekinthetik meg a Neumann János életét és életművét bemutató tablósorozatot, mielőtt az országjáró útjára indul.

A kiállításon első alkalommal kerülhet Kunwald Cézár festőművész Rátz tanár úr portréja Neumann nagyszüleinek ugyancsak általa festett olajportréi mellé. Ez az együttállás azért különleges, mert a kor egyik legkiválóbb tanintézetének számító Fasori Gimnáziumban tanító, a matematika hazai oktatásának megreformálását kidolgozó Rátz László (1863-1930) hívta fel a Neumann szülők figyelmét János különleges matematikai képességére, és rendszeresen különórákat is adott az ifjú diáknak. A tárlat másik érdekessége Neumann János nagynénje, Kann Lilyke gyermekkori portréjának restaurált változata: a nagyméretű ülő portré Tornai Gyula festőművész egyik kiemelkedően szép alkotása, amelyet egy pazar rokokó keret tesz egységes kompozícióvá.

Neumann-miliő enteriőr a Neumann Társaság kiállításán a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. Fotó: Sárai Judit, Óbudai Egyetem
Neumann-miliő enteriőr a Neumann Társaság kiállításán a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. Baloldalt Tornai Gyula festménye Kann Lilykéről. Fotó: Sárai Judit, Óbudai Egyetem

A Neumann-miliő emlékkiállítás látogatói a festmények mellett a Neumann-család személyes tárgyaiból, bútoraiból fennmaradt tárgyakat, köztük egy, a Bajcsy-Zsilinszky úti szülői házból származó vitrinasztalt is megtekinthetnek.

A Neumann-miliő emlékkiállítást összesen öt alkalommal lehet nyilvánosan megtekinteni  a gimnázium titkárságán (titkarsag@fasori.hu) történő előzetes regisztrációt követően: 

  • 2023. március 31-én, 8:00 és 15:00 óra között
  • 2023. április 14-én, 8:00 és 15:00 óra között
  • 2023. április 15-én, 8:00 és 12:00 óra között
  • 2023. április 21-én, 8:00 és 15:00 óra között
  • 2023. április 22-én, 8:00 és 12:00 óra között

A Neumann-életművet bemutató tablósorozat vándorútján ezt követően a budapesti BSZMC Neumann Technikumban lesz megtekinthető, majd a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozat keretében az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karán. Az év folyamán több vidéki városban is látható lesz, úgymint Tatabánya, Balassagyarmat, Szombathely, Eger, Veszprém - Neumann nevét viselő iskolákban és egyéb oktatási, művelődési intézményekben.

Az idei Neumann 120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.