Neumann 120 megemlékezések az USA-ban

Novák Tamás, a New Yorki főkonzulátus Tudományos és Innovációs szakdiplomatája részletes beszámolóját közöljük a Neumann megemlékezésekről.

A 2023-as év egyik legfontosabb programjaként került megrendezésre a magyarországi Neumann 120 ünnepségekhez kapcsolódóan a több elemből álló Neumann eseménysorozat New Yorkban. Az apropót Neumann János születésének 120. évfordulója adta, a neves tudós Princetonban dolgozott és sírja is ott található.

Az eseménysorozat négy elemből tevődött össze.

 1. Ünnepi rendezvény és fogadás a New York-i főkonzulátuson
 2. Egész napos multidiszciplináris konferencia a New York University Langone Health Science épületében Manhattanben
 3. Díszvacsora a National Museum of Mathematics kiállítótermében
 4. Látogatás Princetonban, az Institute of Advanced Study megtekintése

A program példátlan magyarországi és helyi összefogással valósult meg.

 1. November 8.: Fogadás és indító rendezvény a New York-i főkonzulátuson

Az esemény (és a teljes rendezvénysorozat) házigadája/műsorvezetője Novák Tamás TéT attasé és Kántor Viola Fulbright kutató, korábbi tévébemondó volt.

2

A megnyitókat követően az esemény résztvevőit videóüzenetben köszöntötte Marina von Neumann Whittman, a Michigani Egyetem emerita professzora, John von Neumann lánya. Ezt követően sok évtizedes munkásságáért, és különösen John von Neumann tudományos örökségének megőrzéséért a Köztársasági Elnök döntése alapján a Magyar Érdemrend Parancsnoki Keresztje a Csillaggal kitüntetés került átadásra az Abel díjas Lax Péter Dávid professzornak, aki korábban Los Alamosban dolgozott a Manhattan Projektben John von Neumann irányítása alatt és az American Mathematical Society igazgatója volt. A kitüntetést Lax Péter helyett fia, James D. Lax vette át. James D. Lax személyes hangvételű beszédben köszönte meg a kitüntetést, és hangsúlyozta, hogy 97 éves édesapja számára milyen fontos Neumann örökségének ápolása.

A kitüntetés átadását az 1966-ban az American Mathematical Society által készített egyórás John von Neumann című film levetítése követte, amelyben Neumann tudóstársai beszéltek tudományos teljesítményéről. A fizikai eredményeiről a Nobel díjas Eugene Wigner és Hans Bethe valamint Edward Teller, a matematikáról Paul Halmos és Stanislaw Ulam, a játékelméleti eredményeiről Neumann szerzőtársa, Oscar Morgenstein.

A rendezvényen 120 vendég vett részt, köztük olyan tudósok, mint pl. Russel Calflish, az NYU Courant Institute of Mathematics igazgatója; Cindy Lawrence, a National Museum of Mathematics ügyvezető igazgatója, Ingrid Daubechies, a 2023-as Wolf díjas matematikus, Ananyo Bhattacharya, a „The Man from the Future: The Visionary Life of John Von Neumann” szerzője; vagy éppen Donald Goldfarb (Columbia University), a 2017-es INFORMS John von Neumann Theory Prize nyertese.

 1. November 9.: Egész napos konferencia John von Neumann – The Greatest Integrator of Pure and Applied Sciences címmel

November 9-én a New York University Langone Health Science épületében került sorra a Neumann János tudományos eredményeiből kiinduló multidiszciplináris konferenciára. A panelbeszélgetések és előadások átfogták a mesterséges intelligencia jövőbeni fejlődésével kapcsolatos kérdéseket, a mesterséges intelligencia orvoslásban betöltött szerepének lehetőségeit, a fizikai tudományokat, a közgazdaságtant, a társadalomtudományokat. Emellett külön bemutatásra került a Fulbright John von Neumann Award in STEM, valamint a Rajk Szakkollégium egzakt társadalomtudósokat díjazó Neumann díja (amelyet eddig 8 Nobel díjas közgazdász is megkapott). Külön szekciót szenteltünk a legfiatalabb generációnak, ezért egy egyetemi hallgatók részvételével zajló beszélgetésre is sor került.

1

A konferencián a nap folyamán összesen 147-en jelentek meg, minden információ elérhető a https://www.neumannconference2023.com/

 1. November 9. este: Díszvacsora a National Museum of Mathematicsban

A konferencia után ültetett díszvacsorára került sor a nagy presztízsű National Museum of Mathematics-ban. Az eseményen 105 vendég vett részt, akik kulturális műsort nézhettek meg (néptáncosok), magyar népzenei dallamokat élvezhettek. Emellett köszöntőkre és díszelőadásra is sor került, ez utóbbit Ananyo Bhattacharya, a „The Man from the Future: The Visionary Life of John Von Neumann” szerzője tartotta. Köszöntőt mondott Novák Tamás TéT attasé, valamint John Overdeck, a National Museum of Mathematics alapítója, aki egyben a princetoni Institute of Advanced Study Boardjának a vezetője is (e funkciót idén nyáron vette át Charles Simonyitól). Az esten megjelent David Nirenberg, az Institute of Advanced Study újonnan kinevezett igazgatója is.

 1. November 10.: Princeton

A Magyarországról érkezett konferenciarésztvevők közül többek számára november 10-én a TéT attasé látogatást szervezett Princetonban. Ennek során Neumann János és Wigner Jenő sírjához látogattak a résztvevők. Ezt követően tekinteték meg az Institute of Advanced Study épületeit. Itt a történelmi helyek megismerése mellett betekintést nyerhettek a Cristopher Nolan által rendezett Oppenheimer film forgatásának kulisszatitkaiba, és hosszabb időt tölthettek el Albert Einstein dolgozószobájában, valamint megtekintették a könyvtárban őrzött eredeti kiadású Neumann könyveket.

Támogatók köre

Az eseménysorozat megvalósításában egytucatnál több szervezet és személy nyújtott pénzben konkrétan kifejezhető támogatást. Ezek sorából kiemelkedik a magyar kultúra támogatása mellett elkötelezett TULIPÁN alapítvány. Nagyon jelentős volt Buzsáki György professzor szerepe, akinek köszönhetően a New York University 180 fős, legmodernebb technikával felszerelt konferenciatermét használhattuk. További, nagyon változatos formát öltő támogatást biztosított a Next Nemzeti Exportstratégia, a Fulbright Hungary, a Neumann János Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, az MCC, az ELI ALPS, a KTDF, a New York-i főkonzulátus, a Neumann János Számítógéptudományi Társaság, a New-York-i Magyar Tudományos Társaság, valamint a SZTAKI. Külön kiemelendő az önkéntesek részvétele, akik a lebonyolítás mellett elkészítették az eseménysorozat egységes brandjét biztosító grafikai anyagokat, valamint a konferencia honlapját. A tudományos színvonal biztosítása érdekében a TéT attasé egy tanácsadó testületet hozott létre, amelynek tagjai Bergou Janos (Hunter College); Buzsáki, György (NYU); Márka, Zsuzsa (Columbia University); Márka Szabolcs (Columbia University); Charles Vörösmarty (CUNY Graduate Center), valamint Marina von Neumann Whitman – tiszteletbeli tag.

Kiegészítő események

A fent bemutatott események a következőkkel egészültek ki.

 1. A konferencián részt vett a Junior Prima Díjas, Népi Iparművész címmel rendelkező, a Népművészet Ifjú Mestere, Fekete Ildikó informatikus tojásfestő, aki a geometria és tojásfestés összefüggéseiről beszélt és bemutatta alkotásait. A MoMath-tel történő együttműködésnek köszönhetően a művész 8 teltházas workshopot vezetett a matematikai múzeumba.
 1. Az eseménysorozat idejére érkezett New Yorkba a jelenleg készülő új Neumann fim rendezője és forgatócsoportja. A TéT attasé szervezésében, a főkonzulátus támogatásával számukra közel 10 interjút szerveztünk és nyújtottunk logisztikai támogatást.
 1. A konferencián részt vett két kutató (egyikük online előadással), akik 2022-23 során Fulbright John Von Neumann Distinguished Award in STEM to Hungary ösztöndíjjal a szegedi ELI- ALPS-ban folytattak kutatásokat. Ezért az ELI-ALPS-tól kapott anyagokkal színesítettük a rendezvénysorozatot, amit ezúton is köszönünk. A következő időszak kapcsolódó rendezvényein ezt a hangsúlyt tovább kívánjuk erősíteni.
Csatolmány Size
Neumann-beszámoló 318.42 KB

Címke