Digitális oktatást segítő platformok

Az alábbiakban felsoroltunk néhány digitális oktatást és munkavégzést segítő webhelyet, programot, applikációt. A listát folyamatosan bővítjük.

Ingyenes változat: nincs
Leírás:
A Cisco Webex egy amerikai cég, amely webkonferencia és videokonferencia alkalmazásokat fejleszt és értékesít.
A résztvevőknek nem kell regisztrálni csak a szervezőnek.
A WebEx nem ingyenes platform.
Szolgáltatások:
csoportmunka, csoportos videohívás
Ingyenes változat: van
Leírás:
A FreeConferenceCall az egyik legnépszerűbb online konferenciahívás-szolgáltató.
Akár 1000 résztvevő csatlakozhat egy konferencia-beszélgetéshez. Akár 6 órás is lehet egy-egy online konferencia.
Szolgáltatások:
csoportos hanghívás, csoportos videohívás, képernyőmegosztás, szöveges üzenetküldés
Ingyenes változat: nincs
Leírás:
A Fuze egy felhő alapú kommunikációs és együttműködési szoftverplatform, amelyet vállalkozások számára terveztek. Szlogenjük, hogy "Out of Office Doesn’t Mean Out of Touch", azaz az irodán kívüliség nem jelent elérhetetlenséget.
Hang, videokonferencia, szöveg, azonnali üzenetküldés, tartalom megosztás és együttműködési alkalmazások egyetlen felhőszolgáltatás keretében használható.
Natív módon kifejlesztett platformon működik, és elsősorban a nagyvállalati és közepes piaci ügyfelekre koncentrál.
Szolgáltatások:
csoportmunka, csoportos hanghívás, csoportos videohívás, szöveges üzenetküldés, fájlok megosztása
Ingyenes változat: van
Leírás:
A Google Classroom egy ingyenes webszolgáltatás, amelyaz iskolák számára lett kifejlesztve, és amelynek célja a feladatok papír nélküli módon történő létrehozásának, terjesztésének és osztályozásának egyszerűsítése. Elsődleges célja a fájlok megosztásának folyamata a tanárok és a diákok között.
A Google Classroom egyesíti a Google Drive-ot feladatkészítéshez és -elosztáshoz, a Google Docs, Sheets and Slides alkalmazásokat dokumentumok, táblázatok, sprezentációk írásához, a Gmail levelezőrendszert a kommunikációhoz és a Google Callendar-t az események ütemezéséhez.
A hallgatókat meghívhatjuk egy osztályba való csatlakozásra egy privát kód segítségével, vagy automatikusan importálhatjuk az iskola domainjéből. Minden osztály számára külön mappa jön létre az adott felhasználó meghajtójában, ahol a hallgató beküldheti a tanár által osztályozandó munkát.
Az iOS és az Android eszközökhöz elérhető mobilalkalmazások segítségével a felhasználók fényképeket készíthetnek, amiket feladatokhoz csatolhatnak, megoszthatják a fájlokat más alkalmazásokból, és offline módon is hozzá tudnak férni ezekhez. A tanárok figyelemmel kísérhetik az egyes hallgatók fejlődését, és osztályozásuk után a tanárok visszatérhetnek a hozzá fűzött munkához.
A Google-termékek többféle médiumát, például a YouTube-videókat és a Google Drive-fájlokat is csatolhatunk a közleményekhez és a hozzászólásokhoz a tartalom megosztása céljából.
Szolgáltatások:
fájlok megosztása, csoportmunka
Hátrányok:
A Google alkalmazások és szolgáltatások erőteljes integrációja mellett erősen korlátozott a külső fájlok vagy szolgáltatások támogatása, az automatizált feladatválasztós feladatok és tesztek hiánya, és az olyan élő csevegések hiánya, amelyek segítenének a visszacsatolásban.
Ingyenes változat: van
Leírás:
A Google Hangouts egy vállalati kommunikációt célzó termék. Az új változatában két alkalmazássá szedik szét, egyik a Google Hangouts Meet, amely egy videokommunikációs eszköz, a másik pedig a Google Hangouts Chat, amely egy azonnali üzenetküldő szolgáltatás.
Szolgáltatások:
szöveges üzenetküldés, csoportos hanghívás, csoportos videohívás
Ingyenes változat: nincs
Leírás:
A GoToMeeting egy web-alapú szolgáltatás, amelyet a magyar alapítású LogMeIn hozott létre és forgalmazott. Ez egy online találkozó, asztali megosztás és videokonferencia szoftvercsomag, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy valós időben tudjon kapcsolatba lépni más számítógépes felhasználókkal, ügyfelekkel vagy kollégákkal az interneten keresztül.
A GoToMeeting célja, hogy a gazdagép asztali nézetét az interneten keresztül a gazdagéphez csatlakoztatott számítógépek csoportjánaktovábbítsa. Az átvitelt magas biztonságú titkosítás és opcionális jelszavak védik.
Szolgáltatások:
fájlok megosztása, csoportos hanghívás, csoportos videohívás
Ingyenes változat: van
Leírás:
Ingyenes és nyílt forrású, többplatformos hang-, videokonferencia és azonnali üzenetküldő alkalmazások gyűjteménye, amely Windows, Linux, Mac OS X és Android operációs rendszereken egyaránt elérhető. Létezik böngészőből elérhető változata is.
Szolgáltatások:
csoportos hanghívás, csoportos videohívás, szöveges üzenetküldés, képernyőmegosztás
Ingyenes változat: van
Leírás:
Az Microsoft Office 365 csoportmunkához készült platformja. Az egyik legnépszerűbb ilyen alkalmazás.
A Microsoft Teams egy egységes kommunikációs és együttműködési platform, amely képes folyamatos munkahelyi szöveges chat-elést, a video üzenetek küldését, a fájlok tárolását és megosztását (beleértve a fájlokkal való együttműködést) és az alkalmazások integrációját. Bár az Office 365 csomagjához tartozik, tartalmaz olyan bővítményeket is, amelyek integrálhatók nem Microsoft termékekkel.
A Microsoft Teams for Education lehetővé teszi a tanárok számára a feladatok kiosztását, biztosítja a visszacsatolást és osztályozást.
Szolgáltatások:
csoportmunka, csoportos hanghívás, csoportos videohívás, képernyőmegosztás, szöveges üzenetküldés, fájlok megosztása
Ingyenes változat: van
Leírás:
Számítógépek, mobil eszközök közötti videocsevegés és hanghívások biztosítására specializálódott. A Skype azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat is nyújt. A felhasználók szöveget, videót, hangüzenetet és képeket küldhetnek egymásnak, valamint videkonferencia-beszélgetésekben vehetnek részt.
Hívások későbbi áttekintések és jegyzetelés érdekében rögzíthetők, amelyek 30 napig visszanézhetők.
Létezik webes elérése, ehhez nem kell sem telepíteni, sem regisztrálni magunkat.
Szolgáltatások:
csoportos hanghívás, csoportos videohívás, képernyőmegosztás, szöveges üzenetküldés
Workplace from Facebook
https://www.workplace.com/
Ingyenes változat: van
Leírás:
A Facebook által kifejlesztett platform, amely olyan funkciókat valósít meg, mint például csoportok létrehozása, azonnali üzenetküldés vagy hírcsatorna. Videokonferenciák is szervezhetők, amelyen egy időben akár 50 ember is részt vehet.
Több előfizetési csomagja is létezik, viszont az Essential változata ingyenes.
Szolgáltatások:
szöveges üzenetküldés, csoportos hanghívás, csoportos videohívás, fájlok megosztása
Ingyenes változat: van
Leírás:
A Zoom egy online konferencia szervezését segítő alkalmazás, amely videokonferenciák, online találkozók, csevegést és mobil együttműködést biztosít. A Zoom ingyenes változata akár 100 résztvevő számára kínál videokonferenciákat , 40 perces határidővel. A fizetős változata ennél több résztvevő számára is lehetővé teszi, az időkorlát is hosszabb, valamint fejlettebb funkciókat biztosít, mint az ingyenes.
Szolgáltatások:
csoportmunka, csoportos hanghívás, csoportos hanghívás, szöveges üzenetküldés, fájlok megosztása
Hátrányok:
A Zoomot bírálták adatgyűjtési gyakorlata miatt, amely magában foglalja a "felhő felvételekben, azonnali üzenetekben, fájlokban, táblázatokban található tartalom gyűjtését és tárolását, valamint lehetővé teszi a munkaadók számára a munkavállalók távoli megfigyelését; valamint az adminisztrátorok bármikor csatlakozhatnak bármelyik híváshoz . A Zoom nélküli fiók regisztrációja során a Zoom megköveteli a felhasználóktól, hogy engedélyezze a felhasználók személyes adatainak azonosítását a Google-on, és felajánlja a Google névjegyek végleges törlését is.
Aggályos biztonsági szempontból, hogy a szervereken titkosítatlanul tárolódnak az adatok, és az is, hogy bizonyos adatok kínai szervereken tárolódnak, így az illetéktelen hozzáférés az adatokhoz, beszélgetésekhez egyáltalán nem szavatolt.