Sophia próbavizsga tudnivalók vizsgázók számára

A sophia ECDL próbavizsga technikai követelményeiSophia logo

A próbavizsgát akár otthonról is ki lehet próbálni, mert a Sophia programot nem szükséges telepíteni. Azonban a gyakorlati feladatokhoz a kliens számítógépen található irodai programcsomagokat használja, ezek megléte szükséges a szoftver kipróbálásához.  A platform automatikusan felismeri az alábbi szoftvereket:

  • Windows: Vista, 7, 8, 8.1, 10.
  • Office: 2007, 2010, 2013, 2016, 2019.
  • Internet Explorer, Firefox, Chrome, Edge.

A fájl letöltésére csak egyszer, a legelső alkalommal van szükség. Ezt követően indítható el a vizsga a Sophia vizsgaszoftveren. A szoftver elindításakor ellenőrzi, hogy rendelkezésre áll-e friss verzió, és ha igen, akkor automatikusan el is végzi a frissítést. Alacsony sávszélesség elegendő a szerverrel való műveleteknél, és az internet megszakadása esetén is folytatható vizsga.

Sophia kliens (44 Mb): https://www.sophiatesting.com/download/Sophia.exe

 

A próbavizsga használata

A Sophia.exe letöltése és elindítása után a Beállítások... használatával kapcsoljuk be az Outlook használatát megkönnyítő Sophia Virtuális Levelezőfiókot (Sophia Virtual  Account). 

 Sophia demo vizsga képernyő beállítás 1

Sophia demo vizsga képernyő beállítás 2

Ezután válasszuk a Próbavizsga lehetőséget, majd adjuk meg a hozzáférés kódját. (A képen az ecdlhu21 csak példa. Minden vizsgázónak egyedi hozzáfárási kódja van, amelyet a rendszer automatikusan generál - ezt a vizsgáztatást végző vizsgaközpont bocsátja a vizsgázó rendelkezésére.)

Sophia demo vizsga képernyő 1

A felhasználói feltételek elfogadása és a szükséges adatok megadása után lehetőség van egy e-mail címet is megadni, ahová a próbavizsga eredménye PDF formátumban továbbításra kerül a vizsga után, de az eredmény a vizsga után le is tölthető PDF-ben a saját eszközre. 

 

 

A vizsga tényleges indulása előtt egy magyarázó képernyőt láthatunk a szoftver felületének használatáról.

Sophia demo vizsga képernyő 4

 

A próbavizsga tartalma

A próbavizsga feladatsorok minden ECDL modul esetében általában az alábbi típusú kérdésekből állnak:

  • gyakorlati műveletek elvégzése; például szövegfájl szerkesztése, diagram készítése, számítások függvényekkel. A gyakorlati feladatsorok elvégzéséhez a modul tartalmának megfelelő szoftvert (pl. Word, Excel) általában automatikusan nyitja meg a vizsgaszoftver.
  • elméleti feleletválasztós tesztek, amelyekben egy helyes választ kell megjelölni,

A feladatsor kérdései nem épülnek egymásra, ezért bármelyik kérdés átugorható és később is megválaszolható.