Kutatók Éjszakája az Óbudai Egyetemen

Hely

Óbudai Egyetem, 1034 Budapest, Bécsi út 96/B

Dátum

2023.09.29.

#NEUMANN120 : TISZTELGÉS NEUMANN JÁNOS ELŐTT A NEUMANN TÁRSASÁGGAL

Kutatók Éjszakája

Az Óbudai Egyetem Neumann Karán filmvetítéssel, könyvbemutatóval, beszélgetésekkel - no meg retro játékokkal és kvízzel várja a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) a tudománytörténetre, informatikatörténetre és egy nagy magyar tudós világára nyitott érdeklődőket.

Az Egyetem aulájában: Commodore és más retro játékok és Neumann-kvíz Hajagos Szilárddal és Képes Gáborral.

Az Egyetem által biztosított előadóterekben:

18.00 Filmvetítés: Neumann János

Dénes Gábor és Wisinger István 40 éve készített riportfilmje, melyben többek közt az USA-ban élő Teller Ede, Wigner Jenő, Isaac Asimov és velük párhuzamosan Magyarországon élő tudósok és szakemberek, úgymint Szentágothai János, Vámos Tibor, Huszár Tibor méltatják Neumann életművét és jelentőségét. A filmet két időpontban is vetítjük, közte pedig az alkotókkal beszélget Képes Gábor.

19.00 Beszélgetés a film alkotóival, Dénes Gábor rendezővel és Wisinger István riporterrel a film keletkezéséről és a riportalanyokról szerzett benyomásokról. Nem elhanyagolható körülmények: a 80-as évek korszelleme, pártállami finanszírozás, a hidegháború korszaka.

Moderál: Képes Gábor, Neumann Társaság

20.00 Neumann János és az informatika forradalma - Szelezsán János az ország első programozója és Ropolyi László tudományfilozófus beszélgetése Neumann János szerepéről a modern számítógépek létrejöttében, a Typotex Kiadónál frissen megjelent Neumann János Válogatott írásai című kötet kapcsán.

További információk a könyvről:

https://www.typotex.hu/book/13360/neumann_janos_valogatott_irasai

47.533519773454, 19.034975476017