Megyék mozaikja - Területi szervezeteink munkái

Megyék mozaikja

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság szerte az országban működtet területi szervezeteket, melyek – az országos jelentőségű szakmai közösségeink mellett – nagyon fontos alkotóelemei Társaságunknak. Közvetítik az NJSZT által képviselt értékeket – és új, élő, helyi közösségeket hoznak létre. Cikkünkben múlt évi munkáikból és néhány idei tevékenységükből szemezgetünk, hangsúlyozzuk, hogy a teljesség igénye nélkül!

A Baranya megyei szervezet 2016 júniusában alakult meg, de máris értékes programokkal gazdagította a megye kulturális életét.  A helyi informatikai cégeknek rendezett I. Pécsi IT Meetup szakmai találkozón a Mutációs tesztelésről és a Big Data világáról tartottak előadást, a Kutatók éjszakán pedig az etikus hekkerekről beszélt Gyurák Gábor, a megyei szervezet titkára a nagyszámú érdeklődőnek. Az év végén még egy újabb Meetup és decemberben az NJSZT PROGRACE programozói verseny jelezte a pécsiek aktivitását. Terveik szerint idén is folytatják a szakmai találkozók és versenyek sorát.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az oktatáson és a pályaorientáción volt a hangsúly: október végén Sárospatakon rendeztek Mobileszközök alkalmazása iskolai környezetben konferenciát, míg Miskolcon Mi a pálya? címmel műszaki pályaválasztó fesztiválban vettek részt, ahol mintegy 2000 fő előtt népszerűsítették az informatikusok hivatását. Szintén Miskolcon rendezték novemberben a Dusza Árpád Programozói Versenyt, melyet idén is meg kíván rendezni a helyi szervezet. Örömmel látjuk azt is, hogy az oktatásra fókuszáló konferenciákban is kamatoztatják tapasztalataikat idén is.

A Csongrád megyei szervezet tevékenysége a Gábor Dénes Informatikai Verseny, valamint a Nemes Tihamér- és a Logo országos versenyek megyei helyezettjeinek támogatására fókuszált, de a szervezet munkatársai folyamatos értékmentő munkát végeznek az NJSZT jelentős szerepvállalásával működő informatikatörténeti közérdekű muzeális gyűjteményben, és számos meghatározó helyi szervezettel, köztük a megyei kereskedelmi- és iparkamarával is együttműködnek. Szakmai rendezvényeikkel idén is a megye meghatározó szereplőivé kívánnak válni.

Győr-Moson-Sopron megyében sem tétlenkedtek kollégáink: cikkek bírálatában, folyóirat-szerkesztésben vettek részt, nemzetközi kapcsolatokat építettek. Hallgatói konferenciát rendeztek Győrben és együttműködtek az OGIK konferencia szervezésében Dunaújvárosban, miközben Sopronban Big Data és Clouds szakmai előadást tartott szervezésükben Jaroslav Pokorny. Megyei szervezetünk tagjai a tudomány mellett a művészet iránt is fogékonyak, melyet a Magyarósi Péter által szervezett, hazánk legszebb tájait bemutató fotókiállítás bizonyított, a tagok képeiből. A nemzetközi kapcsolatok erősítése, a tehetséggondozás, a fiatalok bevonása továbbra is fontos célkitűzésük.

A Hajdú-Bihar Megyei Területi Szervezet a nívós szakmai előadások szervezésében jeleskedett: a digitális írástudatlanság, a Debrecen Digitális Írástudás Program, az intelligens közlekedés és az Okos Város Magyarországonvíziók vs. valóság témák kerültek terítékre, ezzel az NJSZT egésze számára is fontos területekkel célozták meg a szakmai nyilvánosságot. Ismeretterjesztő tevékenységük mellett a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Regionális Programozói Verseny támogatásával is hozzájárultak a tehetséggondozáshoz. E munkáikat folytatva idén várhatóan a biztonságos internet és az informatika területével kapcsolatos jogi kérdések is szakmai előadásaik fókuszába kerülnek.

Heves megyében folyamatos pezsgés jellemezte a 2016-os évet: különböző szintű versenyek lebonyolítása, a Neumann Középiskolában szervezett Neumann napok, ORACLE tanfolyam, a Tudósok Éjszakáján és a Tudomány Napján tartott rendezvény – csak kiragadott példák. A versenyek, tanfolyamok, előadások sora idén is folytatódik, sőt! programozói szakkör indítása és tehetséggondozó tábor szervezése is jelzi a csapat elkötelezettségét a tehetséggondozás iránt.

Paks városi szervezete az Atomerőmű újságban közölt rendszeresen IT-cikkeket, beszámolókat, e mellett szakmai kirándulást szervezett a CeBIT-re.

A Piliscsaba-Esztergom Területe Szervezet mindkét városban Robo Szakkört tart a tehetséggondozás jegyében, valamint különböző piliscsabai rendezvényeken, többek között a Madarak és Fák Napján népszerűsítette tevékenységeit, digitális fotóklubbal és LEGO robotok építésével, működtetésével. A 2013-ban várossá lett Piliscsabán 2008 óta működő – és immár Esztergomban is alkotó szervezet munkájáról korábban is beszámoltunk. Várhatóan idén sem tétlenkednek – és az eddigi témáik mellett a Digitális írástudás és az ECDL népszerűsítésére is vállalkoznak.

Szabolcs-Szatmár-Beteg megye sok év munkájával a robotikai tehetséggondozás egyik zászlóvivőjeként lett ismert. A Magyar Ifjúsági Robot Kupa évek óta a robotika fontos oktatási eseménye, az NJSZT támogatásával. Az NJSZT által felkarolt tehetségek külföldön is – 2016-ban az angliai CoSpace versenyen és a lipcsei RoboCupJunioron – számot adhatnak tudásukról.

A "világlátott robotok" kalandjairól, azaz a lipcsei versenyről mi is beszámoltunk. Örömteli, hogy Nyíregyháza szakemberei a tehetséggondozás mellett – a robotika tanulása iránti igény felkeltésére – olyan eseményeken is részt vesznek, mint a Kutatók Éjszakája és a Múzeumok Éjszakája programok.

Vas megyében a Nemes Tihamér Verseny és a megyei OKTV támogatása mellett a Savaria Egyetemi Központot is gazdagították, még pedig egy LEGO Mindstorms készlettel. Újabb készletek vásárlásával is hozzá kívánnak járulni, hogy a Központ Technika és Alkalmazott Informatika Intézeti Tanszéke egy regionális robottervező- és programozó központtá váljék Szombathelyen. Elképzelésük szerint az alapfokú oktatástól a felsőoktatásig és az érdeklődő felnőttek bevonásáig is alkalmas fejlesztőközpontot hoznak létre az évek során.

Zala megyében a Neumann János Tehetséggondozó Program keretében regionális szakkört, tanártovábbképzést tartanak, támogatják az ELTE IK-n rendezett országos szakkörön való részvételt is. Nagy hangsúlyt fektetnek a HÓDítsd meg a biteket! informatikai verseny népszerűsítésére. Idén a Digitális témahéten mutatják be az IT-piac szereplőit az iskolákban; a Legyél Te is informatikus! program keretében és az Izsák Imre Gyula komplex természettudományi versenyen is előadásokkal nyerik meg az új nemzedékeket, sőt! a Robotcsámborgás című programmal az óvodásokat és az alsó tagozatos általános iskolásokat szólítják meg.

A digitális kompetenciafejlesztés lehetőségeinek iskolai népszerűsítése keretében a Hour of Code-ra és az EUCodeWeekre való figyelemfelhívásról sem feledkeznek el.

Ebben a rövid cikkben csak felvillantani tudtuk területi szervezeteink munkáját. A rendszeres találkozások öröme, a közös munka sikere remélhetőleg továbbra is nagy vonzerőt jelent tagjainknak és jövendő tagjainknak.

KG