Topon a digitális írástudás - rangos nemzetközi díjak Magyarországnak

ECDL Best Practice Award 2018
ECDL Best Practice Award 2018

A digitális kompetenciák világában Magyarország világraszóló eredményt ért el: két jelentős nemzetközi díjat is magyar pályázat vitt el a több mint 100 országot felsorakoztató mezőnyben.

Best Practice (Legjobb Gyakorlat)-díjat kapott az IKT pedagógusoknak és az IT biztonság modul – mindkettő a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) által fejlesztett, komplex oktatási anyag, amely a társadalom számára nélkülözhetetlen digitális készségeket fejleszt.

A nonprofit tudományos egyesület által kifejlesztett IKT pedagógusoknak modul a nem informatika szakos pedagógusok számára ad olyan módszertani tudást, amely a digitális bennszülöttek között, a modern oktatásban kulcsfontosságú: ezáltal Interaktívan, Kreatívan Taníthatnak (IKT) az oktatók. Az NJSZT a társadalom iránti elkötelezettség jegyében ingyenes tananyagot biztosít, amely bárki számára hozzáférhető. Az IKT pedagógusoknak modult a világon elsőként hazánkban vezették be – de ma már nemzetközi mintaként szolgál.

Az IT biztonság modul – melyhez szintén akár a modul elvégzésétől függetlenül is hasznos, ingyenes tankönyvet jelentetett meg az NJSZT a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel közösen – olyan problémákra irányítja rá a figyelmet, mint az internetes zaklatás és az adatlopások, ezzel pedig a felhasználói tudatosság növelését segíti radikális módon az évenként frissíteni kívánt tananyag. A téma fontosságát jelzi, hogy a modulhoz megjelent tankönyvet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is ajánlott munkaként hasznosítja.

A Best Practice-díjakat négy kategóriában adta ki a nemzetközi ICDL közösség – melyben az európai, azaz ECDL-országokon túl az összes földrész országai benne foglaltatnak, összesen több mint 100 nemzet képviselteti magát benne. Magyarország volt az egyetlen ország, amely két kategóriában is Best Practice-díjat nyert: az ITK pedagógusoknak az oktatás-, míg az IT biztonság a társadalmi felelősség kategóriájában.

„Szerintünk nagyon fontos kérdésekre sikerült olyan megoldásokat kínálni, amelyek egy világversenyben is az abszolút élmezőnybe kerültek” – kommentálta a hírt Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója. Elmondása szerint a hagyományosan E-vel rövidített (ECDL) jogosítvány már sok éve a világ minden táján elérhető (ICDL), tehát világszabvány lett, amely egyre sikeresebb tényező a digitális írástudás terjesztésében.

Az idén 50 éves NJSZT több mint két évtizede a digitális írástudás vezető szervezete Magyarországon – a hazánkban általa bevezetett ECDL (Európai Számítógép-használói Jogosítvány) rendszerében eddig több mint félmillió magyar állampolgár vett részt.

„Mindent megteszünk, hogy a Digitális Jólét Program – DJP -, azon belül a Digitális Oktatási Stratégia – DOS – célkitűzéseivel 110 %-ban összhangban lévő programunk versenyelőnyhöz segítse Magyarországot” – összegezte Alföldi István.

Az oktatásban és a társadalmi felelősség kérdésében immár nemzetközi díjat nyert NJSZT kész az ezzel kapcsolatos tapasztalatait minden olyan fórummal megosztani, amely a magyar lakosság digitális jól-létét szolgálja.

ECDL Best Practice Award 2018 NJSZT50

Nagyon örülünk a Magyarország versenyképessége szempontjából is fontos digitális írástudás terén elért sikernek.

Sajtóközleményünk eddig az alábbi felületeken jelent meg:

Országos híroldalak

Hirado.hu

Origo

Index

Magyar Demokrata

Magyar Hírlap

Magyar Idők

Magyar Idők (második megjelenés)

ATV

Webradio

Kozszolgalat.hu

Mínuszos.hu

Profession.hu
 

Informatikai szaklapok:

Prim

ComputerWorld

IT Café

Infotér

IT Business, nyomtatott kiadás: 2018. június 5., p59.
 

Megyei és városi lapok:

Bama.hu

Mohácsi Újság

Zaol.hu

Beol.hu

Teol.hu

Veol.hu

iSzolnok

Kemma.hu

Duol.hu

sajomente.hu

tiszanews.hu

Pécsi Újság

Szoljon.hu

Nool.hu