Ez mindenkinek jó! Ahol az ECDL magától értetődő

Május elején számoltunk be arról, hogy az NJSZT által bevezetett két modul is Best Practice (Legjobb Gyakorlat)-díjat nyert a 100 országot felsorakoztató nemzetközi ECDL-mezőnyben. Magyarország tehát példát mutat legjobb gyakorlatokból.

A kiváló megoldásokat mi is figyeljük, s különösen érdekesek a – szigorú minőségbiztosítási követelményeinknek megfelelő és még azon túl is a legjobbat nyújtó – vizsgaközpontok. Tanuljunk azoktól, akiktől tanulni érdemes!

Az NJSZT – az ECDL hazai vezető szervezeteként – Magyarországon 229 vizsgaközponttal áll napi kapcsolatban. A vizsgaközpontok jubileumi, 20. fórumát áprilisban tartottuk, ott is lehetőséget adtunk a hazai legjobb gyakorlatok bemutatására. Sorozatunkban Szolnokra, Beregszászra (Kárpátalja) és Debrecenbe kalandoztunk, ez alkalommal pedig Szeged a célállomás.

A Szeged és Térsége Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola vizsgaközpontja tíz évvel ezelőtt, 2008. április 21-én tartotta első vizsgáját. Egy évtized alatt 6040 vizsgázó bizonyíthatta digitális írástudását az intézménynél, az utóbbi években évi 7-800 tanuló. A sikeres működést az ezen időszakban kiadott másfélezer vizsgakártya is bizonyítja.

A vizsgaközpont példamutatóan jó kapcsolatot épített ki a szegedi és a környező településeken működő általános iskolákkal, középiskolákkal és kollégiumokkal, sőt a nyelviskolákkal is. A központban négy állandó vizsgáztató dolgozik, akik hétköznap bármelyik nap rendelkezésre állnak – erényük a rugalmasság, minden héten vizsgáztatnak, akár tíz modulból is. A vizsgákról e-mailben adnak visszajelzést, az előforduló hibák megadásával.

Az iskola vonzóvá és elérhetővé tette az ECDL-t saját tanulóinak is: az informatika tantárgy helyi tantervébe beépítették az ECDL vizsgakövetelményeket. Az általános iskolában a 4 modulos, a gimnáziumban a 7 modulos bizonyítványok megszerzéséhez biztosítanak ingyenes felkészítéseket – tanórán és délutáni foglalkozások keretében is.

Ez mindenkinek jó: a tanulók és a szülők körében is köztudott, hogy az ECDL biztos alapot ad a digitális írástudáshoz – és az egész világon elfogadott és vonzó a munkaerőpiacon is az ECDL-bizonyítvány. Nem is csoda, hogy beiskolázási tájékoztatóikon is hangsúlyozzák az ECDL-vizsgák lehetőségét.

Szokásunkhoz híven főmunkatársunkat, Rákosi Szilviát is megkérdeztük a vizsgaközpontnál folyó munkáról:
A vizsgaközpont egy szegedi lakótelep közepén fekszik, vagyis talán átlagosnak mondható körülmények között átlagon felüli a tevékenységük, amiért minden elismerést megérdemelnek. Igyekeznek minden olyan kezdeményezést felkarolni, ami a kollégák, gyerekek érdekét szolgálja, továbbképzéseket tartanak, új oktatási módszereket vezetnek be.”

Czibuláné Arany Szabó Ágnes – aki fórumunkon bemutatta az iskolát – a kezdetek óta nagyon aktív ECDL-kapcsolattartó, ő a Szeged és Térsége Eötvös Józseg Gimnázium, Általános Iskola főigazgató-helyettese. Nagyon progresszív hozzáállást tükröz, hogy a pedagógusok ECDL-képzését is igen fontosnak tartják, az ECDL-képzés és vizsgáztatás pedig magától értetődő módon épül be a mindennapokba.

Az ECDL-bizonyítványokat ünnepélyes keretek között nyújtják át a tanévzárón a diákoknak, a digitális írástudóvá válás mindenkinek öröm.

Czibuláné Arany Szabó Ágnes

Czibuláné Arany Szabó Ágnes

Az iskola honlapja: http://www.ejg-szeged.sulinet.hu/

ECDL-aloldal: http://www.ejg-szeged.sulinet.hu/ecdl