MIről és rólunk a Galaxis Kalauzban

Mesterséges intelligencia és robotika – ennél aktuálisabb és fontosabb témát nem is választhatott volna a Klubrádió Galaxis Kalauz című műsora. Az október 14-én, 15 órakor sugárzott adásban Lay Viki és Timár Ágnes Alföldi Istvánnal, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) ügyvezető igazgatójával és Képes Gáborral, a Társaság főmunkatársával beszélgetett.

Alföldi István a Klubrádió műsorában a mesterséges intelligencia megjelenési formáiról, a közelgő szingularitásról, a tudósok és politikai döntéshozók felelősségéről is beszélt.

Hangsúlyozta, hogy rajtunk múlik, hogy a valódi előnyeivel vagy a science-fiction félelmeivel kell-e majd szembesülnünk a jövőben.

Szerencsés módon az interjú felvétele alig néhány nappal a Mesterséges Intelligencia Koalíció megalakítása után történt. Az ügyvezető igazgató a hazai MI koncepció és fejlesztés kialakításában való proaktivitás örömmel remélt lehetősége miatt kiemelte a koalíció fontosságát.

A műsorban szó volt még filmbéli és való robotokról is. Az NJSZT részéről Képes Gábor mesélt a robotika történetéről, művészet és tudomány kapcsolatáról, valamint a kibernetikáról.

A szakember a múlt évben rendezte meg az első magyar robotikatörténeti múzeumi kiállítást, a MI és a robotot az NJSZT Informatika Történeti Kiállítás időszaki tárlataként – a leghíresebb magyar állatmodell, a Katicabogár pedig máig a Jövő múltja címet viselő állandó kiállítás egyik éke

Az NJSZT robotika és mesterséges intelligencia tananyagfejlesztéssel, a robotika versenyek támogatásával, a kockázatokat és mellékhatásokat sem elkendőző konferenciák szervezésével is fel kívánja hívni a civil társadalom figyelmét a robotika szemünk előtt zajló forradalmának kihívásaira.

Címke