Diákok, robotok és az NJSZT50 ünnepe Kiskőrösön

Idei utolsó, de a területi szervezeteink közötti vándorlásban első helyszínén, Bács-Kiskun megyében, Kiskőrösön nyitott újra NJSZT50 kiállításunk december 14-én. A legnagyobb magyar írástudó, Petőfi Sándor szülőházától pár lépésnyire, a Petőfi Művelődési Központban találkozhatnak a digitális írástudás, az informatikai kultúra legrégebbi magyar tudományos egyesületének világával az érdeklődők.

Kiskőrös kis körei – jut eszünkbe a szójáték, de itt valójában a lehető legnagyobb körről van szó. Rekordszámú, mintegy 300 látogató jött el a megnyitóra, köszönhetően elsősorban a Wattay Szakképző Iskolának. Ez az intézmény nagyon fontosnak érezte a diákoknak is kedvet csinálni a „digitális világ GPS-eként” működő Társaság munkájához.

NJSZT50 Kiskőrös

A megjelenteket Domonyi László polgármester köszöntötte, aki az idén 300 éves település nevében köszöntötte az 50 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaságot.

NJSZT50 Kiskőrös
A képen: Domonyi László polgármester és Sályi Géza

Sályi Géza László, az NJSZT Bács-Kiskun megyei területi szervezetének elnöke a névadó, Neumann János életét és munkásságát mutatta be egy rövid videóval – és jelezte azt is, hogy idővel szeretné átadni a stafétát: várja az új tagokat, akár a középiskolás korosztályt is, a Társaságba. Megköszönte a kiállítás szervezésében az NJSZT Térinformatikai Szakosztálya együttműködését és Papp András, a szakosztály alelnöke munkáját.

NJSZT50 Kiskőrös
Sályi Géza

Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója is kedvcsinálóval készült. A Társaságot 22 éve irányító igazgató rutinos előadó, de 300 diák előtt neki is ritkán adatik meg megszólalni – árulta el a hallgatóságnak. Sikerült közös hangot találnia a srácokkal, akik már a 21. században születtek, igazi digitális bennszülöttek.

NJSZT50 Kiskőrös
Alföldi István

A jövő az övék: a mesterséges intelligencia és a robotika áldásait ők fogják élvezni, kockázatait elszenvedni. Hogy ne elszenvedői, hanem cselekvő, alkotó részesei legyenek a folyamatoknak, ahhoz „rugalmasság, türelem, intelligencia” kell, ahogy azt már Neumann János is előrefejezte az 1950-es években.

Alföldi István néhány dia erejéig bemutatta a Társaság első ötven évét, majd megvilágította a mesterséges intelligencia és a közelgő szingularitás kihívásait. A diákok megismerhették az NJSZT jelenlegi tevékenységeit, a múlt értékeinek megőrzésétől a digitális esélyegyenlőség mozgalmán és a digitális kompetenciák terjesztésén át a tehetséggondozásig és a robotikai tananyagfejlesztésig.

Alföldi István diákoknak és pedagógusoknak egyaránt kedvet csinált a digitális kompetenciák európai keretrendszerének maximálisan megfelelő ECDL-hez és a legfrissebb modulokhoz (IKT pedagógusoknak, IT biztonság). E modulokat a 150 országot számláló nemzetközi ECDL-közösség rangos nemzetközi díjakkal ismerte el, melyek most Kiskőrösön, a kiállításon tekinthetőek meg. Ötvenperces előadását vastaps zárta.

Franczia László, a Wattay Szakképző iskola igazgatója egész biztosan kedvet kapott az ECDL-hez, arról pedig meggyőző áttekintést tartott, hogy az általa vezetett intézmény milyen sokoldalúan képzi a magyar ipar- és informatika jövendő szereplőit.

NJSZT50 Kiskőrös
Franczia László

Beszédét a diákok LEGO robotbemutatója zárta: „Itt a piros, hol a piros” játékot játszó robotot, robotdarut, rajzoló robotot és mindenféle más csodát láthattak a megjelentek.

NJSZT50 Kiskőrös

A kiállítás megnyitásában is segédkezett két robot, de valóságos kobotként, azaz kollaborálva az emberrel: mert a nemzeti színű szalagot azért Alföldi István és Franczia László vágták át.

NJSZT50 Kiskőrös

A megnyitón Képes Gábor, az NJSZT főmunkatársa, a tárlat rendezője tartott rövid tárlatvezetést, de ő is úgy gondolta: a 300 diák legjobb, ha maga veszi birtokba a kiállítást.

A tárlat, amely ez alkalommal a Bács-Kiskun megyei szervezet néhány informatikatörténeti relikviájával is kiegészült, január 9-ig, ingyenesen látogatható a Petőfi Művelődési Központban. A jövő év folyamán várhatóan még több településen fölbukkan az NJSZT50, figyeljék honlapunkat!