NJSZT 2018

NJSZT logóKedves Barátunk!

Közeledik a Karácsony, az év vége, mindenki készül a pihenésre, a családdal töltött időre. A tartalmas téli napokhoz mi is szeretnénk hozzájárulni.

Idén ünnepeltük az NJSZT fél évszázados jubileumát. A programsorozat nagyon sikeres volt, ahogy arról reméljük személyesen vagy legalább a Hírlevelünkben és a Facebookon követve minket mindenki meggyőződhetett.

Karácsonyi ajándékként most összes exkluzív anyagunkat hozzáférhetővé tesszük, hogy otthon is lehessen böngészni jubileumi összeállításainkat.

•    NJSZT50 – kiállításunk minden tablója elolvasható, erre a linkre kattintva.
•    Győző győzött – kalandozás egykori főtitkárunk, Kovács Győző életművében, ide kattintva
•    Az informatikus Aranycsapat, akiket nem felejtünkSzabó Imre rendező filmsorozata a legkiemelkedőbb magyar informatikusokról, Alföldi István bevezetésével. Az Aranycsapatot bemutatja: Képes Gábor. A filmek megtekinthetők, ide kattintva.

A tablók megfelelő méretben való megtekintését Explorerben mentéssel, Firefoxban és Chrome-ban új lapon megnyitással és nagyítással lehet megoldani. A kiállítások eredeti méretben is megtekinthetők: az NJSZT50 jelenleg Kiskőrösön, a Győző győzött Túrkevén.

Lentebb mindenkivel megosztom jubileumi évünk naptárát. Mint látható, a (pirossal jelölt) jubileumi események mellett is rengeteg mindennel foglalkoztunk. Érdemes pontról pontra végignézni!

Természetesen bízunk benne, hogy egy ilyen sikeres és tartalmas év után mindenki megújítja a tagságát. Az erre vonatkozó szokásos, részletes információkat szerdai hírlevelünkben közöljük.
Jó pihenést, békés, áldott Karácsonyt és sikeres, egészséges 2019-et kívánok!

Üdvözlettel:

Alföldi István,
ügyvezető igazgató

Az NJSZT50 jubileumi év eseményei

(messze nem teljességre törekvő válogatás) 

Február 8. – Az NJSZT és a BMSZC Neumann János Számítástechnikai Szakgimnázium koszorúzása Neumann János emléktáblájánál. Emlékbeszédet tartott: Alföldi István ügyvezető igazgató.

Február 19. Győző győzött.

Az NJSZT kamarakiállítást nyitott legendás egykori főtitkára, Kovács Győző emlékére a budapesti Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában. A kiállításon eddig nem látható tárgyakat Kovács Győző özvegye és családja bocsátotta a Társaság rendelkezésére. Rendező: Képes Gábor.

Február 23. – Magyar Ifjúsági Robot Kupa. Az NJSZT fő támogatásával rendezett rangos robotika verseny a RoboCup Junior 12. minősítő versenye. Nyíregyházán, majd március 17-én Budapesten is sor került a versenyre. A „világjáró robotguruk” Olaszországban és Simon Béláné tanárnő vezetésével Kanadában is bemutatkoztak az év folyamán.

Február 24-25. – Magyar diáksiker Oroszország high-tech városában. Az innopolisi verseny on-site fordulóján kilenc magyar indult, akik közül négy az NJSZT támogatásával utazhatott ki az eseményre. A legjobb öt magyar helyezett közül négyen közülük kerültek ki.

Február 26. – Elismerés a tehetséggondozásnak. A diákolimpikonok, a felkészítőik és az NJSZT is oklevelet kapott Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől.

Március 9. – Ötvenéves az ESZR. A keleti országok Egységes Számítógép Rendszeréről tartott rendkívül izgalmas konferenciát az eredeti szemtanúk és alkotók megszólításával az NJSZT Informatikatörténeti Fóruma. Téma annyi volt, hogy az ITF később „afterparty-t” is rendezett. Az ITF az év folyamán még több izgalmas előadást szervezett.

Március 21-22. – IX. Magyar Számítógépes Grafika és Geometria Konferencia az MTA SZTAKI-ban, az NJSZT GRAFGEO szakosztálya, a BME és az MTA SZTAKI közös szervezésében.

Március 22-23. – 14. Neumann Nemzetközi Tehetségkutató Programtermék Verseny Kovács Győző szellemében. A szekszárdi I. Béla Gimnáziumban rendezett döntőn Magyarországról és a határon túlról is egy sor tehetséges diák kápráztatta el műveivel a zsűrit.

Március 28. – Emléktáblát kapott az őskibernetikus, Nemes Tihamér. Békéscsabán, a BSZC Nemes Tihamér Gépészeti, Informatikai és Rendészeti Szakgimnáziuma és Kollégiuma épülete előtt beszédet mondott Zsakó László, az NJSZT tehetséggondozásért felelős alelnöke.

Április – GDPR. Társaságunk körültekintően, neves ügyvédi iroda bevonásával áttekintette adatkezelési elveit és május 25. napjától érvényes, új adatkezelési tájékoztatót és szabályzatot adott ki. Az NJSZT felületei a GDPR elveinek maximálisan megfelelnek.

Április 9-13. – Digitális Témahét az ITK-ban. Tartalmas programok (ECDL bemutató órák, LEGO robotika, Creativ IT előadások és játékok) várták hét iskola félezer diákját az NJSZT ITK-ban.

Április 13. – Búcsú a Robotostól. A sok örömteli esemény között egy nagyon szomorú találkozóra is sor került: az idén elhunyt Muszka Dánielt, a magyar kibernetika egyik klasszikusát, az informatikatörténeti örökségvédelem úttörőjét búcsúztatták tisztelői az NJSZT ITK-ban.

Április 19. országos fórumukat tartották meg az ECDL vizsgaközpontok: az ECDL hazai licenctulajdonosaként a digitális írástudás terjesztésének vezető szervezetének számító Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) április 19-ére hívta össze a jelenlegi 229 vizsgaközpontban dolgozó tanárokat, szakembereket az ország minden részéről.

Május – MAKASZ. A Társaság által nyújtott szakmai szolgáltatások mellett a kártyával elérhető MAKASZ kedvezményrendszerrel tovább növekedtek a tagsággal járó kedvezmények. Tagkártyánk országszerte, az élet minden területén kedvezményeket biztosít. Részletes tájékoztató, az elfogadóhelyek felsorolásával:
https://www.makasz.hu/njszt-kartya
A név és a kártyaszám megadása után pontos információk nyerhetők az elfogadóhelyekről. A honlapon megadott e-mail címmel érhető el a hírlevél a frissített kedvezményekről.

Május 2. – Győző győzött.

A kiállítás következő helyszíne az NJSZT világszínvonalú Informatika Történeti Kiállítása, Szegeden.

Május 4. – Megőrizve megújulni.

Az IT Business a jubileum tiszteletére interjút jelentetett meg Alföldi Istvánnal, az NJSZT ügyvezető igazgatójával.

Május 7. – Topon a digitális írástudás - A digitális kompetenciák világában Magyarország világraszóló eredményt ért el: két jelentős nemzetközi díjat is magyar pályázat vitt el a több mint 100 országot felsorakoztató mezőnyben. Best Practice (Legjobb Gyakorlat)-díjat kapott az IKT pedagógusoknak és az IT biztonság modul – mindkettő a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) által fejlesztett, komplex oktatási anyag, amely a társadalom számára nélkülözhetetlen digitális készségeket fejleszt.

Május 10. – Nemes Tihamér és Logo versenyeink díjátadója az ELTE Informatikai Karán. Magyarország digitalizációja és így versenyképessége szempontjából döntő jelentőségű a tehetséggondozás. Az NJSZT tehetséggondozási rendszerében eddig 300000 magyar diák vett részt. A csillogó tekintetek, a sikerélmény minden erőfeszítést megérnek!

Május 31 – Június 2. – Multimédia az Oktatásban konferencia az NJSZT MMO szakosztály szervezésében. Életműdíjat kapott: Alföldi István.

Június 23. – Múzeumok Éjszakája. Speciális Kalandfüzettel és Képes Gábor a Győző győzött című kiállításhoz kapcsolódó rendhagyó tárlatvezetésével várta a látogatókat az NJSZT ITK.

Június – Lovász László, az MTA elnöke az NJSZT50 emlékév fővédnöke

Július-augusztus – Kedvcsináló a jövőhöz. Az NJSZT robotika pályaorientációs kedvcsináló táborokat szervezett Debrecenben és Pécsett, EFOP-pályázat keretében. Minden elismerésem, hogy itt ültök – és nem a vízparton süttetitek a hasatokat! – szólította meg őket Miltényi Gábor, az NJSZT ügyvezetőigazgató-helyettese. Ki programozott korábban? – kérdezte tőlük és alig egy-két kéz emelkedett a magasba. És most ki akar foglalkozni vele? – erre az egész terem nyújtogatta a karját.

Július – Kockakör tábor az NJSZT ITK-ban. A világ egyik legkiemelkedőbb informatikai gyűjteményének tárgyai között, az NJSZT Informatika Történeti Kiállításában táborozó gyerekek megismerkedtek nemcsak a múlttal, de a jelennel és jövővel is: 3D-nyomtatás, LEGO-robotika és az NJSZT CreativIT közösségének bemutatói.

Július 26. – augusztus 1. – eJOI – European Junior Olympiad in Informatics, Innopolis. Tehetséggondozási programunknak köszönhetően évente több ezer magyar diák vesz részt informatikai versenyeken, felkészítő szakkörökön – és a legtehetségesebb tanulók számára a diákolimpiák is elérhetőek. Egy magyar versenyző szerzett bronzérmet, Görömbey László.

Augusztus 13-18. – 25. Közép-Európai Informatikai Diákolimpia, Varsó. Három magyar bronzérem, Magyarország az ötödik a CEOI-n. A magyar olimpiai csapatot Horváth Gyula és Nikházy László vezették. Az NJSZT minden eszközt megragad, hogy a diákolimpiai felkészítést támogassa.

Augusztus 28. – IT biztonság közérthetően. Jelentős mértékben megújult az NJSZT ingyenes IT biztonság könyve, melyet egy hét alatt több mint 10000 érdeklődő töltött le. Itt megtekinthető: /webform/it-biztonsag-kozerthetoen

Szeptember 1-8. Nemzetközi Informatikai Diákolimpia Japánban. Egy ezüst és három bronzérem – 87 ország 335 versenyzője között.  Külön örülünk, hogy Janzer Orsolya Lili (bronzérmes) már nem először bizonyítja, hogy a programozás az előítéletekkel ellentétben nem „férfimunka” – egyébként a világ legelső programozója, Ada Lovelace is nő volt. Büszkén állapíthatjuk meg, hogy Társaságunk tehetséggondozási programja nemzeti küldetést vállal és hiánypótlónak tekinthető.

Szeptember 10. – Mentsük, ami menthető. Nagy Károly magángyűjtő és az NJSZT közös kiállítása az adattárolás történetéről. A tárlatot szeptember 21-ig több száz diák és más érdeklődő tekintette meg ingyenesen az Újpesti Ifjúsági Házban. A tárlatot Nagy Károly és Képes Gábor rendezte, megnyitotta: Alföldi István. Ingyenes kísérőkiadvány a tárlathoz:
http://www.ajovomultja.hu/sites/default/files/attachments/mentsuk_ami_mentheto_fuzet.pdf

Szeptember 12. – Wisinger István: Egy elme az örökkévalóságnak. Az NJSZT intenzív szakmai támogatásával regényes életrajzot jelentetett meg Neumann Jánosról az Athenaeum kiadó. A kötetet december 6-án az NJSZT ITF is bemutatta az Óbudai Egyetemen.

Szeptember 17. – NJSZT50 kiállítás.

Az először az NJSZT ITK-ban (Szeged) megnyitott tárlat az NJSZT missziójának megfelelően a „múlt értékeinek megőrzése”, a „jelenhez való alkalmazkodás” és a „jövő befolyásolása” témakörök legfontosabb mérföldköveit mutatja be. Rendező: Képes Gábor.

Szeptember 28. – Győző győzött.

A kiállítás következő helyszíne Túrkeve, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítóterme. A tárlatot Alföldi István nyitotta meg, a megjelenteket Kapás János Zsolt, a Finta Múzeum igazgatója köszöntötte. A tárlat egészen jövő március elejéig látogatható.

Október – Jubileumi interjú jelent meg Alföldi Istvánnal,

az NJSZT ügyvezető igazgatójával az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy 2018. októberi számában.

Október 1. – NJSZT50 az Adattárban.

Az Informatikatörténeti Fórum honlapja új menüsorozattal bővült. Az összeállítás tartalmazza a Társaság 50 évének tisztségviselőit, kitüntetéseit, elismertjeit és a Társaság legfontosabb eseményeit bemutató Képeskönyvet.
Innen elérhető: http://itf2.njszt.hu/az-njszt-50-eves

Október 9. – Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció. a több mint 70 magyar és nemzetközi céget, egyetemet, tudományos műhelyt, szakmai- és közigazgatási szervezetet - köztük a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságot is - magába foglaló tömörülés célja, hogy Magyarország Európa élvonalába kerüljön, fontos tagjává válva a nemzetközi mesterséges intelligencia közösségnek. Az alakuló ülésen Alföldi István képviselte a Társaságot. November 29-én a MI Koalíció tudományért felelős elnökségi tagja Dr. Charaf Hassan, Társaságunk alelnöke lett.

Kép az alakuló ülésről:

Mesterséges Intelligencia Koalíció alapítótagok csoportkép

Október 12. – Az Ericsson Magyarország első negyedszázada. Az NJSZT ITF, a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) és az Ericsson Magyarország sikeres rendezvénye az Ericsson Házban.

Október 17. – MIt hoz a következő 50 év?

– az NJSZT ünnepi tudományos ülése méltó helyszínen, a Magyar Tudományos Akadémián. Előadók: Lovász László, Szász Domokos, Charaf Hassan, Kroó Norbert. Friedler Ferenc elnök Jubileumi díjat adott át Alföldi Istvánnak. Részlet vetítése Dénes Gábor Neumann Jánosról szóló filmjéből. A konferenciát részletesen ismerteti Tószegi Zsuzsanna a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás című folyóiratban.

Október 25. – „fakenews fék!” – IT biztonság konferencia a nemzetközi kiberbiztonsági hónap keretében a Szent-Györgyi Albert Agorában, Szegeden. Kürti Sándor, Rajnai Zoltán, Solymos Ákos, Vereckei Béla, Kiss Tamás, Gyarmati Péter, Keleti Arthur előadásaival. A rendkívül sikeres program egyben IT biztonság közérthetően című könyvünkre is felhívta a megjelent egyetemisták és középiskolások figyelmét. A konferencia fő szervezője, a tematika kidolgozója és a moderátor Alföldi István volt.

November 5. – Tisztújító közgyűlést tartott az NJSZT, a megújult vezetés élén Dr. Beck György elnök.
Sajtóközleményünk a megújulásról!
/news/2018-11-05/megujult-neumann-tarsasag

November 5. - „Az NJSZT a digitális világ GPS-e.” (Beck György)

Díszvacsorát tartott a Gellért szállóban az NJSZT, a megjelenteket Alföldi István ügyvezető igazgató köszöntötte. Friedler Ferenc „átadta a stafétát” Beck Györgynek. Alföldi István ajándékokkal lepte meg a díszvacsora résztvevőit: Kiadványt adott át, amely az NJSZT50 kiállítás tablóit tartalmazza (a tablókat december 17-től publikusan hozzáférhetővé tesszük) és egy DVD-t a magyar informatika Aranycsapatáról (a videókat december 17-től Youtube-csatornánkon megtekinthetik).

Ötvenéves jubileum és megújulás az NJSZT-nél. Az IT Business beszámolója:
https://www.youtube.com/watch?v=MNe43mQhwnk

November 9-10. – 15. OGIK Országos Gazdaságinformatikai Konferencia. Az NJSZT GIKOF (Gazdaságinformatikai Kutatási és Oktatási Fórum) szakmai szervezet tizenötödik alkalommal szervezi meg az évente nagy érdeklődéssel kísért konferenciáját a Soproni Egyetemen.

November 13. – NJSZT50 kiállítás.

A tárlat új helyszíne Budapest, Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza.

November 24. – Szombati szakmai nap az NJSZT50 kiállításon

a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában. Képes Gábor, a tárlat rendezője szakmai tárlatvezetést tartott. Részlet vetítése Dénes Gábor Neumann Jánosról szóló filmjéből.

November 30. – XXXI. Neumann Kollokvium - A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Orvos-biológiai Szakosztálya és a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézete 2018-ban 31. alkalommal rendezi meg kongresszusát, a Neumann Kollokviumot Szegeden.

November 27. – A Mester és MI – Neumanntól a blokkláncig és tovább.

Teltházas konferencia a Danubius Hotel Gellértben. A Digitális Esélyegyenlőség konferencia 12. tagja. A konferencia megálmodója és szervezője ebben az évben is: Alföldi István. A nyitó előadást Wisinger István főiskolai tanár, újságíró, médiaszociológus tartotta Neumann János, a jövő mérnöke címmel. További előadók: Papp László, Z. Karvalics László, Krasznay Csaba, Bojár Gábor, Székely Iván, Sík Zoltán, Trinh Anh Tuan, Vágujhelyi Ferenc, Csepeli György.  Az NJSZT díjátadóján kerültek kiosztásra: Neumann-díj, Tarján-emlékérem, Kalmár-díj, Kemény János-díj, Életműdíj, Kovács Attila-díj. A jubileumi évben öten is Életműdíjat kaptak: Simonyi Endre (posztumusz), Bélády László, Simon Béláné dr., Simon Pál és Veress Gábor.

Akár az egész konferencia itt újranézhető:
/news/2018-12-05/12-digitalis-eselyegyenloseg-konferencia-videoi

December 7. eHód verseny ünnepélyes díjátadója. A nemzetközi bebras verseny magyar megvalósulása az NJSZT támogatásával november második hetében sikeresen lezárult. A magyar szervezőbizottság vezetője: Pluhár Zsuzsa, NJSZT Közoktatási Szakosztály. Izgalmas informatikai foglalkozások után került sor a díjkiosztóra, melyen Miltényi Gábor úgyvezetőigazgató-helyettes is beszélt.

December 14. – A Bács-Kiskun megyei területi szervezet NJSZT50 jubileumi ülése.

Ünnepi konferencia és kiállítás megnyitó. A 300 éves Kiskőrös város nevében Domonyi László polgármester köszöntötte a résztvevőket. Előadást tartott Alföldi István, Franczia László és Sályi Géza, tárlatvezetést Képes Gábor.