Fuzzy-szafari

Tóthné dr. Laufer Edit beszámolója az NJSZT keretei között működő Magyar Fuzzy Társaság sikeres rendezvényéről

2019. 05. 20-án az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karának Mechatronikai és Járműtechnikai Intézete, valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság keretei között működő Magyar Fuzzy Társaság közös szervezésében első alkalommal került megrendezésre a Szimpózium a Fuzzy Alapú Mérnöki Rendszerekről (SzaFARi) nevet viselő hallgatói rendezvény, melynek célja a fuzzy megközelítés széles körű alkalmazási lehetőségeinek bemutatása volt, a hallgatók által megvalósított projektfeladatok által.

A fuzzy logika és a fuzzy halmazok alapötlete Lotfi A. Zadeh nevéhez fűződik, aki a 60-as években publikálta azt a módszert, ami korábban matematikailag leírhatatlan nyelvi változókat használ. A fuzzy halmazelmélet a hagyományos halmazelméletből vezethető le, annak fogalmait használja, a halmazok a hagyományos karakterisztikus függvény általánosítása által definiálhatók, bevezetve a részleges igazság fogalmát, a halmazhoz tartozás mértékét megadva. A fuzzy halmazok és logika következtetési rendszerekben történő alkalmazása lehetővé teszi a természetes emberi intelligenciát jobb hatásfokkal másoló, ugyanolyan közelítési pontosság mellett alacsonyabb számítási bonyolultságú modellek, algoritmusok alkalmazását. Ezekben a rendszerekben közelítő következtetést alkalmazunk.

A fenti tulajdonságokból adódóan a fuzzy alapú rendszerek méltán népszerűek a mérnöki feladatok megoldásában, hiszen képesek intelligens rendszert létrehozva hatékony megoldást nyújtani komplex, illetve optimalizálási problémák esetén. Képesek nehezen számszerűsíthető adatokkal dolgozni és kezelni az adatokban, valamint a kiértékelésben rejlő bizonytalanságot, pontatlanságot, szubjektivitást.

A résztvevő hallgatók fuzzy következtetési rendszerekhez kapcsolódó projektmunkáikat mutatták be. A rendezvényen 13 előadás hangzott el, BSc- és PhD-hallgatók részvételével. A témák sokszínűsége is jól mutatta a fuzzy megközelítés széles körű alkalmazhatóságát. A járműtechnikai alkalmazások mellett a képfeldolgozás, biztonságtechnika, páciens monitorozás, grafikus kártyák, oktatási rendszerek és online vásárlás témájával foglalkozó előadásokat is hallhattak az érdeklődők.  

A kapcsolódó publikációk a Bánki Közlemények különszámaként jelennek majd meg.

A konferencia résztvevői

A rendezvény hivatalos oldala:

http://old.bgk.uni-obuda.hu/mei/SzaFARi/index.php