A hálózat csapdájában

Infobiztonságról – nem csak diákoknak

Egyszerre mintegy százötven fő fér el a Szent-Györgyi Albert Agora Informatórium nevű előadóterében: ennyien folyamatosan jelen voltak Nyílt titok – a titok nyitott. A hálózat csapdájában című IT biztonsági konferenciánkon. A Neumann Társaság célja az volt, hogy minél több diák figyelmét felhívjuk az IT biztonsági kockázatokra – ezért aztán a teltház cserélődött is, a konferencia közben gimnáziumi osztályok váltották egymást, hogy minél több digitális bennszülött kapjon egy benyomást az ő életükben égetően fontos témakörről.

Az október 21-én rendezett infobiztonsági konferenciánkat immár hagyományosan Szegeden, a múzeumunknak is helyet adó Szent-Györgyi Albert Agora épületében szervezzük meg. A konferencia évről évre az Európai Kiberbiztonsági Hónap eseményeihez kapcsolódik. Az ősz a Neumann Társaságnál egyébként is „biztonsági időszak”: szeptember végén aktualizált IT biztonság közérthetően című ingyenes tankönyvünket e hónapban már több mint 6000-en töltötték le – és jelen voltunk az ITBN-en is, ahol a nagy számú IT biztonsági szakember a Neumann Társaság vonatkozó programjainak támogatása mellett voksolt.

Szegedi konferenciánk első előadója a népszerű – és ami nagyon fontos, az IT biztonsági ECDL-modul vizsgájához való felkészüléshez is nagyszerűen használható – könyvünk egyik szerzője, Erdősi Péter Máté volt. Vasvári Györgytől, az IT biztonság magyar klasszikusától választott idézetet, aki azt mondta: „A megfelelő színvonalú biztonság csak úgy érhető el, ha a védelmi intézkedések kiterjednek az egész rendszerre.”

Erdősi Péter Máté előadása

Ez a rendszer azonban hatalmas. Már Karinthy Frigyes azt írta, a Föld másfél milliárd lakója közül bárki öt egyénen keresztül elérhető. Ma csak internetezőből közel négy és fél milliárd van a hétmilliárdos emberiség lakói közül. A közösségi médiának köszönhetően nagyon könnyen elérjük egymást, de sok veszélynek vagyunk kitéve. A biztonság lehetséges folyamatelemeit az IT biztonság közérthetően könyv tartalmának rövid bemutatásával érzékeltette.

Újonnan alakult Információbiztonsági Szakosztályunk részéről Hirsch Gábor vette át a szót a könyvünk szerzőjétől. Előadásának provokatív címet választott: Bedrogozva – Bedrótozva? – és valóban a függőség és kitettség összefüggéseire kívánta felhívni a figyelmet. Felidézte azt a tréfás ábrát, amely Maslow ismert piramisát egy legszélesebb talapzattal egészíti ki: az Internettel. Ha az ahhoz való hozzáférés nem is erősebb szükséglet, mint az éhség csillapítása, valóban nagy jelentősége van.

Hirsch Gábor
Hirsch Gábor

A diákokkal párbeszédre törekedve gyűjtötte össze a netezés közben minket érő fenyegetéseket, a fake news torzító erejétől a vírusokon keresztül a sextingig és cyberbullyingig. Az internetes zaklatás szörnyűsége, hogy a gyereket érő támadás nem ér véget az iskolai kicsöngetéskor, hanem egy folyamatos nyomás alá helyezi a sértettet. Megvizsgálta azokat a szülői attitűdöket is, amelyekkel felvilágosítás és tudatformálás, együttműködés révén megelőzhetőek vagy csökkenthetőek a gyerekekre váró veszélyek. Az előadás biztonságtudatosság erősítő applikációkból, iskolai oktatási programokból is szemezgetett.

A konferenciát moderáló Miltényi Gábor, az NJSZT igazgatóhelyettese is kiemelte, hogy az IT biztonság és a közösségi média témakörei mennyire összefüggenek a diákok szempontjából. A Neumann Társaság mindkét témakörről ingyenes tananyagot adott ki, mindkét témakörrel kapcsolatos tudatosságunk fejleszthető az ECDL moduljai révén is.

Rövid kávészünet után Talyigás Judit, az NJSZT e-Hétköznapok szakosztály vezetője ismertette Guld Ádám médiakutatóval közös – gimnáziumokban már sikeresen bemutatott – gondolatait a Z generáció példaképeiről, az influencerekről. A Ki van a zsebemben? című előadás szellemes, párbeszédes formában mutatta be az influencerek világát.

Talyigás Judit
Talyigás Judit

Bemutatta, hogyan változott a hírnévhez való viszonyunk a történelem folyamán, hogyan viszonyultunk a színház, majd a film csillagjaihoz. Ehhez képest új jelenséget jelentenek az influencerek, akik más okból, mint a filmsztárok, de szintén több év kitartó munkájával válnak véleményvezérré – és tudnak hatást gyakorolni elsősorban kortársaik, a hozzájuk hasonló korúak véleményére, ízlésére. Több csatornán jelen vannak, videóikat pedig sokszor profik segítik. A hazai nanoinfluencereket 1-10 ezer fő követi, a mikroinfluencerek tábora is 100 ezer alatti, míg a megainfluencereknek 300 ezer fő fölötti a tábora.

Az online térben aktív cégek 86 százaléka használ influencereket, így nem is véletlen, hogy bújtatva vagy nyíltan, de az influencerek egyben cégek, termékek reklámarcai is. A Gazdasági és Versenyhivatal idén nyártól kötelezi is, hogy feltüntessék, ha a tartalom reklámot tartalmaz. Nem biztos, hogy minden diák számára az influencer az álommeló – az álmaikat viszont jelentősen befolyásolják ezek a szereplők.

Az előadások sorát Gyenizse Pál, az NJSZT Creativ_IT szakosztály vezetője zárta. Jól reflektált az előadásokban, főleg Hirsch Gábor és Talyigás Judit előadásaiban felvetettekre, mert egy olyan kutatást ismertetett, amely azt vizsgálta: hogy viszonyulnak a szülők a gyermekeik által használt digitális eszközökhöz. Mit szólnak ahhoz, ha a gyermekük jelen van olyan közösségi oldalakon, amelyen életkoruk szerint nem lehetnének jelen (a 6-14 éves gyerekek harmada) – mennyire próbálkoznak kontrollal a gyerekek kütyühasználatát, online jelenlétét illetően. Egyáltalán: a digitális eszközök kultúrája, etikája fejlődött-e annyit, mint maguk az eszközök?

Gyenizse Pál
Gyenizse Pál

Átlagban 40 év körüli szülőket kérdeztek – s mint kiderült, a szülők mindennapjainak jelentős részét kiteszi a digitális eszközök használata. A szülők 31 százaléka nagyon ritkán vagy sosem ellenőrzi gyermeke profilját, posztjait, 16 százalékuk lényegében sosem beszél gyermekével a közösségi médiában való tevékenységről.

A Four Creation Kft. által a Neumann Társaság Creativ_IT szakosztálya számára készült felmérése – és a konferencia minden más előadása is izgalmas példatárul szolgált nemcsak diákoknak, de tanároknak, szülőknek, felnőtt érdeklődőknek is. Nem az volt a cél, hogy a mai világban nélkülözhetetlen és a jóllétünkhöz elengedhetetlen digitális eszközöktől elrettentsük a megjelenteket – hanem hogy a felelős, tudatos használathoz csináljunk kedvet.

 

Képes Gábor