Hatvan ország rakta össze tudását a Hódhoz

Már az őszi, 10. versenyre készül a magyar szervezőcsapat

 

A Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Kara 2011 óta rendezi meg minden évben az e-Hód online versenyt, amely múlt év végére – több mint 200 iskola közel 30.000 diákjával – Magyarország legnagyobb informatikai versenyévé vált. Mindez egy nemzetközi kezdeményezés, a BEBRAS informatikai- és számítógép-készség versenymozgalom része: ennek kapcsán most szakértőink, Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság alelnöke és a hazai főszervező, Pluhár Zsuzsa, a Közoktatási Szakosztály elnöke Dél-Koreában jártak a múlt héten, igaz, „csak” virtuálisan…

Bebras

Múlt évben, nagyon kellemes körülmények között, éppen hazánkban, Balatonkenesén tartották a workshopot. Idén Dél-Korea szervezte a találkozót, amelyre végül a pandémia miatt online került sor. Így is május 18-tól 21-ig, reggeltől estig tartó program volt a „babrálás a Bebrassal” – és, mint szakértőink elmondásából kiderül, nagyon megérte.

Mielőtt rátérünk a tanácskozásra, pár szó az előzményekről: a 2004-ben Litvániában, Prof. Valentina Dagienė által alapított BEBRAS az élményszerű informatikaoktatást kívánja szolgálni egy motivációra építő versennyel. Kabalaállata a szorgalmasan építkező hód – és a mintája is „állati”, a KANGAROO (kenguru) nevű matematikai megmérettetés. A cél az volt, hogy bevonzzák az olyan diákokat is, akik nem is tudják még magukról, hogy jók lehetnek az informatikában – de az algoritmikus gondolkodásban jól teljesítenek. A magyar kollégák 2010-ben csatlakoztak az első workshophoz, majd 2011-ben már meg is rendezték a versenyt.

Jellemző, hogy a közösség a 2010-es évek elején néhány európai ország egymást támogató, segítő informatikatanáraiból és az informatika oktatását kutatókból állt, 2015-ben pedig már átlépte az 50-et a résztvevő országok száma. Most 60 ország képviselői vettek részt az online workshopon – ebből egyébként 46 ország volt, amely tavaly megrendezte a Bebras helyi változatát, reméljük idén még többen belevágnak!

Résztvevő országok

Ebben segít az online tanácskozás, de ez nem is olyan egyszerű. A rendszeres workshopok egyik célja, hogy közös kérdéseken dolgozzon, amelyek a saját, országos versenyeken felhasználhatóak. Konkrétan az idén 273 feladatot „dobtak össze”, ezek „csiszolásával” 11 csoport foglalkozott. Ezeket a minősített feladatokat betették egy tárba – és ebből állítható majd össze például a mi őszi e-Hódunk is. Minden ország küld kérdéseket, feladatokat, Pluhár Zsuzsa elmondása szerint nagyon sokat az ELTE Informatika Karának hallgatói állítanak össze, leendő tanárokat és külföldi hallgatókat is bevonnak ezek megírásába.

A workshopon zajló, közös munka nem kis kihívás, mert minden országban picit más a BEBRAS – van, ahol ez egy szűkebb körben meghirdetett diákolimpiai előválogató, máshol a pályaválasztási tanácsadáshoz használják. Japánban viszont egyáltalán nem a verseny jelleget, hanem a játékot hangsúlyozzák, a Bebras ott egy interaktív happening. Van, ahol felhasználói ismeretekre is rákérdez a verseny – míg Magyarországon tisztán az informatikai gondolkodásra, problémamegoldásra ösztönző kérdések dominálnak.

A workshopban elgondolkodtató, játékos feladatok mellé nagyon jó leírások születtek – amelyek abban orientálnak, hogy egy kérdés milyen informatikai témát világít meg. Grafikus szakértők és angol nyelvi lektorok is segítették a csapatok munkáját.

Pluhár Zsuzsa az egyik csoport irányítója volt, míg Erdősné dr. Németh Ágnes egy másik csoport munkájában vett részt – a résztvevők által a workshop végén kiválasztott legjobb feladatok egyike épp abból került ki. Ami az online munkamódszert illeti, egy közös fájlkezelő rendszerben tárolták a munkákat, továbbá chatszobákban zajlott a munka. E mellett videós online találkozókra is sor került, képernyőképek megosztásával.

Pluhár Zsuzsa elmondta, hogy a workshop célja az, hogy a résztvevők minél több szemponttal találkozzanak – és senki ne dolgozzon a saját országa kérdésein. A 6-8 fős csapatok természetesen angolul véleményezték a kérdéseket. A csoportok a szakma több rétegét képviselték, például tanítónő, középiskolai tanár és egyetemi professzor is részt vett a munkában. Minden csoport kapott 25 feladatot, abból lett 8-12 jó feladat a munka folyományaként. A párbeszéd révén alakul ki az ideális Hód-kérdés: olyan, amely életszerű informatikai problémára világít rá, motiváló, korosztálynak megfelelő – és nagyjából három perc alatt elolvasható és megoldható. Természetesen a nemzeti versenyeken mindenki a saját nyelvéhez, kultúrájához, tantervéhez igazíthatja a feladatokat.

e-Hód

Nem az a cél, hogy mindenki programozó legyen – hanem hogy tudjon gondolkodni – foglalja össze Pluhár Zsuzsa. Tehát aki jó a Hódon, még nem biztos, hogy automatikusan tovább tud lépni a következő informatikai versenyre (hiszen programozási ismeretekkel nem feltétlenül rendelkezik), de azért azt biztosra vehetjük, hogy érdemes foglalkoznia az informatikával.

Hódos iskolák Magyarországon
Hódolók mindenhol!

A jubileumi, 10. e-Hódra októbertől regisztrálhatják tanáraik a diákokat. Idén november 9-től 20-ig, első ízben két héten át tart a verseny A tanár választhatja ki, hogy a két  héten belül melyik 45 perces órán versenyeznek a saját diákjai. 

Még bőven van potenciál az iskolákban: idén a szervezőcsapat azt szeretné, ha túlszárnyalnánk a múlt évi rekord részvételt. Erre minden esély megvan: van rá példa, hogy egy iskolában első évben csak egy szakkör vett részt – később az egész iskola…

Képes Gábor

statisztika 2

Kedvcsinálónak az összes múlt évi feladat: http://e-hod.elte.hu/archiv/eredmenyek/HOD_osszes_2019.pdf

A BEBRAS nemzetközi oldala:

https://www.bebras.org/

A magyar eHód-oldal:

http://e-hod.elte.hu/berbas-tortenete/