Hőmérőzzük a pandémia kiterjesztett valóságát: itt az új Hírmagazin!

Az emberi faj fantasztikusan alkalmazkodóképes – most is próbálunk jó arcot vágni még a pandémiához is: akár maszktervező versenyen készült, high-tech maszkokkal. Ez is egy színes hír immár harmadik tematikus Koronavírus Hírmagazinunkból, de a nemzetközi információkból szemezgető összeállítás a világjárvány mélyebb hatásaira és következményeire is rávilágít.

Mert a rosszhoz való alkalmazkodás a mindennapi szokásainkat is alapvetően változtatja meg. Karácsonyi forgalmat bonyolítottak le az online futárszolgálatok tavasszal – de a verseny azt is elérte, hogy a szolgáltatásaikat is bővítsék.

A kiterjesztett valósággal (AR) felturbózott online vásárlás kézzelfogható – vagy épp kézzel pont nem fogható, de virtuálisan átélhető – lehetőséggé vált. Talán az ilyen és hasonló lehetőségeket kínáló vállalatok lesznek a nagy nyertesek, miközben az „igény szerinti gazdaság” egy-két éve még mindenkit beelőző mamutjai, így az Uber és az Airbnb, nem várt kihívásokkal néznek szembe a járvány miatt.

A klasszikus céges kultúra is változik. A hőmérőzés (akár szájtamponokat kezelő robottal!) és a távolságtartás egy dolog, de kell-e ennyi iroda és ilyen irodai munka, mint a közelmúltban?

Hőmérőző robot
Forrás: https://www.3dprintingmedia.network/3d-printed-robot-swabs-patients-thr…

A digitális/virtuális munkavégzés terjedésével együttműködő, kreatív problémamegoldó készségünk és az új ötletekkel szembeni nyitottságunk nő. Azok a területek, ahol minden elvégezhető online, online fognak működni, azokat, ahol nem megy a távmunka, valahogy át kell strukturálni – erről a World Economic Forum alapos összeállítását szemlézi magazinunk.

Koronavírus, iroda

Nem tehetünk mi sem mást: „hőmérőzzük” az IT világ állapotváltozását, miközben tudjuk, nemcsak az immunrendszerünk sérülékeny, de IT-rendszereink is: az információbiztonsági vonatkozásokra több cikk is kitér.

A vészhelyzet végét Kolumbiában váró Kömlődi Ferenc író, jövőkutató – stílszerűen távmunkában végzett - szerkesztésében megjelenő Hírmagazint talán már ismét az irodánkban vagy egy vendéglő teraszán olvasgathatjuk – de jó tudni: mi változott és miben segít nekünk közös ügyünk, az IT.

Ajánljuk a friss számot és a korábbi összeállításokat is!

https://njszt.hu/hu/newsletter/magazine

Címke