Az ICDL vizsgarendszer szerte a világban elérhető

 

A nemzetközi ICDL Alapítvány európai regionális igazgatója is előadást tartott a magyar ICDL központ online rendezvényén, 2022. szeptember 15-én.

Linda Keane előadása 1.

Linda Keane regionális igazgató előadását a digitalizáció általános helyzetképének elemzésével kezdte. Egyértelmű tendencia jelentkezett a koronavírus járvány két évvel ezelőtt kezdődött időszakában, ugyanis kikényszerítette a korábban nem alkalmazott online formák, és a digitális megoldások szélesebb körű használatát.

Linda Keane előadása 3.

A prezentációban bemutatott ábra szerint, az egyes földrészek a digitalizáció különböző szintjeiről indultak ezen időszakban, és nem ugyanarra a szintre fejlődtek. A legmagasabb szintű a digitalizáció Észak-Amerikában, Európa pedig a mezőny középső részén helyezkedik el, bár némileg alacsonyabb szintről indult a COVID előtti években, mint a többi vizsgált térség. Szintén jelentős változás figyelhető meg a foglalkozások alakulásában is, ami a vírus okozta helyzeten kívül a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térhódítása okán is állt elő.

Ennek megfelelően alakítja fejlesztési stratégiáját a programért felelős ICDL Alapítvány. A különböző célcsoportok számára javasolt modulcsomagokba olyan tudnivalókat csoportosít, amelyek relevánsak lehetnek a munka, vagy az élet egyéb területein. Ugyanakkor a legfejlettebb technikának számító területek sem maradnak ki, ICDL Insights elnevezéssel foglalták egy „csokorba” például a mesterséges intelligencia, a robotika és a felhőalapú szolgáltatások témakörét.

Linda Keane előadása 2.

Ugyan a ICDL vizsgázások még valamivel több mint a fele (2020-ban 59 %) az európai földrészen zajlik, azonban például Afrika, Ázsia bekapcsolódása is egyre jobban érezhető. Különösen amiatt is, mivel ezekben az országokban (például Kenyai Köztársaság, Szingapúri Köztársaság) az ICDL program az állami projektek és az oktatás része, valamint kormányzati szinten is elismert. 

Linda Keane előadását teljes terjedelemben adjuk közre,  a Neumann Társaság Youtube csatornájáról érhető le.

    

 

Címke