2023. február elsejétől módosul az ICDL vizsgaszabályzat

 

Mint minden évben, most is február elsejével lép életbe néhány újdonság az ICDL vizsgáztatásban, a vizsgaközpontok működésében.

Forrás: Rodnae Productions, Pexels

A minden téren tetten érhető változások az ICDL vizsgarendszerben is folyamatos változásokat vonnak maguk után, a nemzetközi és ennek következtében a hazai rendszerben is. Igaz, ezek a módosítások általában inkább kisebb lépésenként következnek be, ritkábban viszont jelentős változásokat idéznek elő. Ilyen volt például a két évvel ezelőtt bevezetett automatikus vizsgáztatás, amely alapjaiban változtatta meg a vizsgázás és értékelés menetét. Az automatikus vizsgák tapasztalatairól már több ízben is beszámoltunk a különböző fórumokon. Most viszont - ugyan az év végéig még egy hónap van hátra -, már látszik, hogy a Sophia automatikus adminisztrációs- és vizsgaszoftverrel letett vizsgák száma jóval meghaladta a 2021-ben letett vizsgák számát.

A 2023. február 1-től érvényes módosítások közül talán a legjelentősebb az, hogy az ECDL-t felváltja az ICDL elnevezés és logó. Ez azt jelenti, hogy az ICDL-ről szóló kommunikációban egységesen már csak az ICDL elnevezést használjuk majd. A dokumentumokon, tanúsítványokon vagy a honlapokon is az ICDL logót kell feltüntetni, esetleg a THE DIGITAL SKILLS STANDARD kiegészítéssel vagy anélkül. Az átmeneti időszakban, vagyis 2022-ben még az ECDL/ICDL együttes használatával szokhattak hozzá a vizsgázók, a vizsgaközpontok a „régi-új” ICDL elnevezéshez és logóhoz.

Változik az Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás vizsgáztatási jogosultságának megszerzésére vonatkozó feltétel. Az eddigiekben csak azok a vizsgáztatók tarthattak ebből a modulból vizsgát, akik egy két alkalmas felkészítésen vettek részt, és a végén sikeres vizsgát tettek, Most azonban az új feltételek szerint ebből a modulból is, mint ahogyan a többi „alapmodulból”, bármelyik vizsgáztató jogosult vizsgáztatni. A modul „felszabadításának” indokát az adta, hogy jelenleg már nem számít olyan különlegesnek az elektronikus aláírás, hitelesítés tudásanyaga, mint akkor, amikor több mint tíz évvel ezelőtt bevezetésre került, és a szakembereknek, tanároknak is újdonságnak számított.

A feltételek módosítása az egyes díjtételeket is érinti, hiszen az árfolyam és az egyéb, például licence díjak is emelkednek. Jó hír viszont, hogy a megemelkedett díjak a most folyamatban lévő regisztrációkat, vizsgákat nem befolyásolják, mivel csak 2023. július 1-től lesznek érvényben.

A 2023. február 1-től érvényes módosított szabályzat 2022. december első felében lesz elérhető az Neumann Társaság honlapján.

 

 

Címke