Informatikatörténeti Fórum - R10, 50 éve történt

1972. december végén került sor az R10 számítógép nemzetközi bevizsgálására. Ennek különösen az a jelentősége, hogy ugyan ezt megelőzően is voltak jelentős magyar ESZR-(Egységes Számítógép Rendszer) bevizsgálások, de ez volt az első rendszerszintű számítógépbevizsgálás Magyarországon.

Ezzel csatlakozott a rendszer magjait képező számítógépek aprobációjának köréhez hazánk, egy jelentős nemzetközi együttműködés részeként.

Forrás: BME Levéltár
R10 modell báziskonfiguráció - maximális kiépítés. Forrás: BME Levéltár, Németh Pál iratanyaga

Tallózva az iTF honlapján meg az Informatika Történeti Kiállításon, az ITK honlapján, a webhelyeinken talált információk segítségével megünnepelhetjük a magyar számítógépgyártás jelentős évfordulóját, a magyar R10 azaz EC1010 sikeres nemzetközi bevizsgálását. Egyben rövid áttekintést is adunk az ESZR-rel kapcsolatban.

Reméljük, hogy adattári anyagaink alapján mindenki felépítheti, megtalálhatja e bonyolult történet számára fontos momentumait, saját verzióját. 

Előzmények

1968. január: Koszigin szovjet miniszterelnök levelet írt a KGST országok miniszterelnökeinek:  javasolta, hogy a számítástechnika területén bekövetkezett lemaradás miatt legyen egy fejlesztési, gyártási együttműködési közös projekt, egy speciális nemzetközi együttműködés keretében, élén a Számítástechnikai Kormányközi Bizottsággal (SZKB). Ez lett a kiindulópontja az Egységes Számítógép Rendszer (ESZR) létrehozásának. Az OMFB elnöke, Kiss Árpád képviselte az országot a SZKB-ban, de Sebestyén János teljes körű helyettesítésével. Itthon Sebestyén János OMFB elnökhelyettes vezetésével megalakult a Számítástechnikai Tárcaközi Bizottság (SZTB)

Forrás: BME Levéltár
Forrás: BME Levéltár, Németh Pál iratanyaga

Ajánlott forrásaink:

Sebestyén János visszaemlékezése az Egységes Számítógépes Rendszer hazai hátteréről és a útnak indított Számítástechnikai Központi Fejlesztési Programról : Az ESzR és az SzKFP indulása  (6-7 oldal)

Ehhez kapcsolódik a szovjet számítástechnika története, benne magyarországi kapcsolatok az M3 és az ESZR területén:  Pioneers of Soviet Computing .

A szakembereknek, a szakmát képviselőknek 1968.09.23-09.26-án a  Számítógéptechnika 68' rendezvényen jelentették be az új nemzetközi együttműködést a KGST-n belül.

Kiss Árpád miniszter, az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság elnöke nyitotta meg a konferenciát és vázolta a szakma fejődési lehetőségeit Magyarországon, a legújabb kezdeményezéseket, a magyar – francia elektronikai és számítástechnikai kormányközi együttműködési megállapodást, valamint az ESZR-t. Szóba került, hogy a legfelsőbb – úgynevezett kormányközi – bizottságban az országot Kiss Árpád OMFB elnök/Sebestyén János OMFB általános elnökhelyettes fogja képviselni, míg a műszaki irányító testület, a főkonstruktőri tanács magyar tagja Náray Zsolt lesz, akinek a vezetésével új intézet jön létre a koordinációs feladatok elvégzésére az SZKI.

A rendezvény másik jelentősége:

Szentiványi Tibor kollégánk óriási ambícióval és lelkesedéssel keresett meg minden beszélgető csoportot, vagy akár egyedül is csellengő kollégát és ismertette számukra egy létrehozandó szakmai társaság koncepcióját és kérte a résztvevőket, hogy egyrészt támogassák ezt az elképzelést, adjanak ötleteket a társaság tevékenységnek kialakítására, valamint írásban is jelezzék belépési szándékukat a Neumann János nevét viselő társaságba. Ezt sokunk meg is tette. Ez lett az NJSZT!

Beszámoló a rendezvényről

Visszaemlékezések

Az R10 és az ESZR témával sok kollégánk (nagy köszönet érte!) megemlékezett, leírta emlékeit, így:

Faragó Sándor, a SZÁMOK volt igazgatójának visszaemlékezése az ESZR magyarországi hátteréről és annak SZÁMOK-kal való kapcsolatárólFaragó Sándor: SZÁMOK (előadás kézirat 2010.).

Szabó Máté, a Carnegie Mellon University munkatársának a Ryad (ESZR) Magyarországon kutatási eredményeit bemutató előadása:  Hungary’s Early Years in the Ryad  (Pisa 2015.)

Hungary’s Early Years in the Ryad.

Csendes József dokumentuma a magyar-francia együttműködésről és az SZKI szerepe a R10 fejlesztéshez. Csendes József: Francia együttműködés és az ESZR.

 

Történeti visszaemlékezés  Németh Pál tollából.

Pótlapok az SZKI történetéhez (1-4 oldal, 6-8 oldal)

A VIDEOTON története 1938-1990 (121-137 oldal)

ESZR kiállítás
ESZR kiállítás, 1974. Forrás: itf.njszt.hu

Az ESZR fejlesztések magyar szálai, cégek

 

SZKI mint vállalat, mint egy könyv Volt egyszer egy SZKI…

VIDEOTON  mint a vállalat, számítástechnika és a VIDEOTON:   Videoton számítástechnika (Gerlai Mátyás)

MOM mint vállalat, története

Telefongyár mint fejlesztő és gyártó vállalat: fejlesztése: TAP-34 (Computerta) személyi számítógép 

BRG mint vállalat, története

R10 Forrás: Ajovomultja.hu
R10 az ITK-ban. Várunk mindenkit a kiállításon!
Forrás: A jövő múltja 

Klasszikus” ESZR gépek

Az ESZR gépek (R10 kivételével) magyarországi forgalmazója: OSZV

 R45 számítógép  R35 számítógép R30 számítógép R32 számítógép R20 és R22 számítógép és videó róla

és amiből kiindult:

IBM 360/40 számítógép és:videó róla

R10 az iTF honlapján

R10 az ITK-n

Az ESZR témával kapcsolatos magyarországi személyek közül néhányan:

Náray Zsolt,  Sebestyén János, Pál László, Németh Pál,  Kis Ádám   Maizl József,  Sárossy József,  Dömölki Bálint Kovács Ervin, Álló Géza.

és további rendezvények, események, amikor is az R10 és az ESZR is

téma volt:

iTF események a Nagy Számítástechnikai Műhelyek sorozatában

2011. március 24. SZKI bemutatkozik

2011. november 30. VIDEOTON bemutatkozik

2012. február 1. Az ESZR és az SzKFP vezető szervezet, OMFB

2012. április 25. EMG bemutatkozik

2013. szeptember 25. Magyar Optikai Művek története

2013. október 30. BRG bemutatkozik

2014. február 12. Az Országos Számítógéptechnikai Vállalat (NOTO-OSZV) története

2018. március 9. ESZR indulásának 50. évfordulója

2018. május 17. ESZR 50. év afterparty

és még:

KSH birodalom (100-106 oldal)

Látható, hogy van mit áttekinteni, olvasni, emlékezni a Múlttal, örökséggel kapcsolatban - és ez csak a jéghegy csúcsa. Igen, javasoljuk, hogy látogassák meg az iTF és az ITK holnapjait - és böngésszenek nálunk. Köszönjük, ha ezzel is megtisztelnek.

MK

A cikk megírásában köszönjük Megyery Károly (szerző) mellett Németh Pál (ötletadó) és Batalka Krisztina (BME Levéltár) segítségét!