Profi számolástörténeti tárlat nyílt Cegléden a #neumann120 jegyében

Első Budapesten kívüli helyszínén, Cegléden, a Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Technikum épületében nyílt újra #neumann120 jubileumi tablókiállításunk.

Az iskola kiváló tanárai, Imréné Lukácsi Ildikó és Motyovszki Tibor segítségével mutathatjuk be a Neumann János életét és pályáját közérthetően ismertető anyagot.

Dr. Beck György Cegléden
Dr. Beck György a #neumann120 tablókiállításon, Cegléden.

A megnyitón elnökünk, Beck György mesélt az 55 éves Neumann Társaság tevékenységeiről, köztük a diákoknak különösen érdekes tehetséggondozásról, versenyekről és az ICDL-ről, valamint a Neumann 120 Emlékév eseménysorozatról, melyről a http://neumann120.hu/ oldalon lelhetjük fel a legfrissebb információkat.

Képes Gábor informatikatörténész, az NJSZT marketingigazgatója Neumann János ifjúkoráról, tanulmányairól, matematikai géniuszáról és az első modern számítógépekről, a Neumann-elvről mesélt a teltházas teremben a diákoknak, érdeklődőknek, új könyvünkből, az Idézhető Neumann Jánosból és a Természet Világa mostani Neumann-számából is idézve.

A hamarosan továbbvándorló tablókiállítás mellett egy állandó tárlatnak is örülhetnek az iskola tanulói. Salamon József tanár úr igen értékes gyűjteményéből nyílt számolástörténeti tárlat, benne számoló- és könyvelőgépekkel, kultikus mikroszámítógépekkel és ceglédi vonatkozású dokumentumokkal.

Salamon József, a gyűjtő
Salamon József és a számolástörténeti kiállítás Cegléden.

A számolástörténeti tárlathoz Kutor László professzor anyagai és Megyery Károly projektvezetőnk hatékony segítségével az NJSZT Informatikatörténeti Fórum adattára ( https://itf.njszt.hu/ ) alapján készítettek tablósort az iskolateremtő, intézményalapító, vállalkozó, illetve a külföldön is sikeressé váló magyar IT-szakemberekről. Az iskola egyik, profi diákja egy remek honlapot is bemutatott a projektről:

http://neumann120.ckik.hu/ - érdemes böngészni!

Példaszerű, hogy egy ilyen profi IT-iskola ennyire kötődik a szakma múltjához - és azt ilyen innovatívan mutatja be. Örülünk, hogy segíthettünk! Nem először - Salamon tanár úr már a 90-es években kapcsolatban volt legendás vezetőnkkel, Kovács Győzővel. Meghatottan néztük meg kézírásos vendégkönyvi bejegyzését.

Gratulálunk az iskola vezetésének, tanárainak és érdeklődő, csillogó tekintetű diákjainak! Köszönjük!