Megnyílt Egerben a MET-NJSZT Hommage à Neumann kiállítás

Július 22-én, újabb fényűző helyszínen, az egri Kepes Intézetben nyílt meg a Magyar Elektrográfiai Társaság (MET) és a Neumann Társaság közös pályázati felhívására született, Neumannt megidéző művekből álló kiállítás. A kiállítás meghosszabbítva szeptember 10-ig szeptember 30-ig!

csizy
Csízy László alkotása

Eger város részéről Kiss Renáta kulturális referens köszöntötte a megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy Eger városában egy ilyen pezsgő kulturális intézmény működik.

Kiss Renáta
A balszélen Jánvári Tamás, az NJSZT Heves megyei szervezetének elnöke, (zöld színű nadrágban) Kiss Renáta Eger városának kulturális referense, az előtérben Nemcsik János

Őt a rendezvény díszvendége, Szemerédi Kepes Anna, a Kepes Intézetet alapító Kepes György unokahúga követte, aki egyébiránt úgy is kapcsolódik Neumannhoz és a Neumann Társasághoz, hogy egyrészt a Princetonon tanított, másrészt férje, Szemerédi Endre Abel-díjas matematikus a 2021. évi Neumann Professzori cím kitüntetettje. Beszédében párhuzamba állította Kepes György és Neumann János pályafutását, melyek sok-sok ponton mutatnak hasonlóságot. Egyik ilyen Rátz tanár úr és a Fasori Gimnázium, amit Berlin és az Egyesült Államok követ, ahol Kepes az MIT, Neumann az Princeton-IAS professzora lett.

Kepes Anna
Szemerédi Kepes Anna

Szalay Imre ügyvezető a Neumann Társaság társaság nevében köszöntötte az újabb kiállítást, és megköszönte a társaság Heves megyei szakosztályának a rendezés során nyújtott szervező- és logisztikai segítségét.

imre és juli
Szalay Imre két korábbi Neumannos diákolimpikon-tehetség társaságában

Haász Ágnes, a MET elnöke megköszönte Spitzer Fruzsina alelnöknek és Albert Judit vezetőségi tagnak a kiállítás megrendezéséhez nyújtott munkáját és Szabó Csaba egri polgárnak a kiállítás létrejöttéhez nyújtott logisztikai támogatását.

Haász Ágnes
Spitzer Fruzsina, Haász Ágnes és Albert Judit

A kiállítást N. Mészáros Júlia művészettörténész nyitotta meg.

nmeszarosjulia
N. Mészáros Júlia kiállításmegnyitója

A megnyitón Nemcsik János, a Neumann Társaság Heves megyei szervezetének titkára moderált.

A nagyvonalú tér ezúttal több mint százhúsz alkotás, köztük videó- és fényjátékok kiállítását is lehetővé tette.

Update: A Kepes Intézet állagvédelmi és kutatási szünet miatt augusztus 12-ig zárva! A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás meghosszabbítva, szeptember 10-ig látható!

Kepes Intézet
3300 Eger, Széchenyi István utca 16.
telefon: +36 36 420 044
nyitva: kedd–szombat 10:00–18:00