Ilyen volt az MMO konferencia a Neumann 120 évben!

2023-ben XXVIX. alkalommal került megrendezésre a Multimédia az oktatásban nemzetközi konferencia, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora, valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Multimédia az Oktatásban Szakosztály közös szervezésében

A szakmai rendezvény célja, hogy elősegítse az oktatás, valamint a kutatás és fejlesztés különböző területein dolgozó, oktató hazai és külföldi szakemberek, PhD és felsőoktatási hallgatók találkozóját, a közoktatás szereplőinek tapasztalatcseréjét, egyes szakterületekhez kapcsolódó kreditek gyűjtését.

A rendezvény két napja alatt elhangzott és a helyi informatikai múzeumba (ITK) kalauzolt unikális plenáris előadást, valamint a két párhuzamosan futó szekciót immár teljes mértékben hibrid, azaz online és személyes jelenléttel meghirdetett formában rendeztük meg - immár második alkalommal megvalósítva a hibrid formát.

A multimédia az oktatásban tárgykörét széleskörűen és magas színvonalon mutattuk be, több mint 50 szerző részéről bemutatott közel 30 előadással, a témakörök a felnőttképzés és módszertani kérdések világától, a drónok oktatásban, kutatásban történő alkalmazhatóságán át az űrkutatásig terjedtek, érintve a multimédia pedagógiai kihívásait és vívmányait.

A színvonalas előadások nemzetközi minősítésre és publikálásra kerültek. 

Szalay Imre előadása
Szalay Imre ügyvezető előadása a #neumann120 év tiszteletére

A konferencia ünnepélyes díjkiosztóján az MMO szakosztály által odaítélt kiemelkedő díjakat adtunk át:

A “Multimédia az oktatásban gyűrű” életmű díjat Kupcsikné Fitus Ilona kapta, mint aki a legtöbbet tette a pedagógiailag illetve andragógiailag megalapozott multimédia-felhasználás módszereinek, felfogásának, pedagógiai illetve andragógiai szemléletének népszerűsítése és elismertetése érdekében.

A “Multimédia az oktatásban gyűrű” tananyag díjat Lőrincz György kapta a módszertanilag legjobbnak ítélt, pedagógiailag illetve andragógiailag megalapozott multimédiás tananyag szerzőjének elismeréséül.

A “Multimédia az oktatásban gyűrű” képzés díjat Dr. Karsai János kapta a módszertanilag legjobbnak ítélt, pedagógiailag illetve andragógiailag megalapozott multimédia-felhasználást segítő képzés szakmai (módszertani) létrehozójának elismeréséül. 

A “Multimédia az oktatásban gyűrű” örökös tag díjat Gulyás Zsuzsanna kapta, aki a legtöbbet tette a „Multimédia az oktatásban” konferenciasorozat létrehozása, működtetése és szakmai támogatása terén.

Az NJSZT MultiMédia az Oktatásban szakosztály 2007. április 19.-én alakult (jogelődje: 1999. május 28.-án). Jelenleg több mint 100 fő tagja a szakosztályunknak, melynek irányítását egy 5 fős elnökség látja el. Továbbá a szakmai munkát egy 9 fős Szakmai Irányító Testület.

A szakosztály fennállása óta az éves konferenciáin összesen több mint 1400 előadás hangzott el, mintegy 1850 szerző bevonásával. A teljes konferenciasorozaton eddig több mint 3300 érdeklődő vett részt. 

A 2011. évi XVII. „Multimédia az oktatásban” konferencia először került határon túlra, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége valamint szakosztályunk szervezésében. Ezáltal szervezetünk további célkitűzése valósulhatott meg a Kárpát-medence multimédiával foglalkozó oktatói, kutatói és szakembereinek helybeni megszólításával, szakmai összekapcsolásával.

Galéria