Nyitóelőadás az IOI 2023 konferenciáján

#neumann120 tanulmány az IOI Journalban

Az idén Szegeden megszervezett Nemzetközi Informatikai Diákolimpia ( IOI 2023 ) konferenciájának nyitóelőadását tehetséggondozásért felelős alelnökünk, Erdősné dr. Németh Ágnes bevezetésével marketingigazgatónk, Képes Gábor Kemény János-díjas informatikatörténész tartotta.

Képes Gábor és Erdősné dr. Németh Ágnes az IOI 2023-on

Az előadás Erdősné dr. Németh Ágnes és Képes Gábor Neumann Jánosról szóló, közös tanulmányára épült, amely az IOI Journalban jelent meg: https://ioinformatics.org/page/ioi-journal-index/44

Képes Gábor kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés a diákolimpia tanári, csapatvezetői körében a Neumann Társaságot képviselni - hiszen az NJSZT évtizedek óta része e nemzetközi közösségnek.

Kiemelte az 1996-os veszprémi IOI és a következő közép-európai diákolimpiák szervezésében való szerepünket: Szeged, Zalaegerszeg, Sárospatak, Tata és 2020-ban Nagykanizsa.

Külön megköszönte az NJSZT és az ELTE Informatikai Kar sok szálon kapcsolódó tehetséggondozó munkáját, benne Zsakó László, Horváth Gyula, Hanák Péter, Németh Zsolt és Erdősné Németh Ágnes tevékenységét.

Az előadásban szó volt Neumann János életéről, hazai indulásáról, pályájáról és az első számítógépekről, továbbá a Neumann Társaság által szervezett #neumann120 év eseményeiről.

Hazánk kapcsán Nemes Tihamér, Kozma László, Tarján Rezső és Kovács Győző úttörő tevékenységét is felidézte Képes Gábor, továbbá Kalmár László professzorét, aki a matematika Neumann János által személyesen is elismert képviselőjeként lett az IT apostola Szegeden, a mai SZTE Természettudományi és Informatikai Kar elődjében.

Természetesen az előadás hangsúlyosan felhívta a figyelmet szegedi IT múzeumunkra, az ITK-ra a Szent-Györgyi Albert Agóraban.

Az IOI 2023 eredményeiről honlapunkon beszámolunk.