Áttekintés az NJSZT iTF 2023 éves tevékenységéről

Az iTF 2023-ban folytatta energikus adatgyűjtő tevékenységét. Mintegy 320 tétellel bővítette az általa kezelt Adattárban rendszerezett informatikatörténeti adatok számát.

Adattár

A honlapunkon megtekinthető Adattárunkat havi 300-400 látogató keresi fel. Kiemelkedő az egyes informatikusokkal kapcsolatos információk utáni érdeklődés.

Az évben elindítottuk az Adatbázisunkkal kapcsolatos un. „örökkévalóság” programot a MTA Könyvtár és Informatikai Központ együttműködésével, valamint a MaNDA és You Tube segítségével, amely kapcsán adatainkat több portálon is megosztjuk ezzel biztosítva a nagyobb nyilvánosságot és a megőrzés nagyobb biztonságát. Négy videóportrét készítettünk az informatika jeles szakembereiről (Szlankó János, Lukács József,  Raffai Mária, Sallai Gyula).

Három olyan konferenciát szerveztünk, amelyeken „Nagy számítástechnikai Műhelyek” tevékenységét, eredményeit mutattuk be (Hazai egészségügyi informatika története, az APEH informatika története, ill. az iskolaszámítógép program története.

Folytattuk az Óbudai Egyetemen található IT Evolúció kiállítás népszerűsítését, tárlatlátogatásokat szerveztünk és Múzeumok/Kutatók éjszakáján bemutatókon túl előadások is voltak az Óbudai Egyetem Informatikai kar Közösségi terében. Kiemelten működtünk közre a Társaság N120 programjában.

2023-ben virtuális tárlatok látogatására hívta látogatóit, amely tárlatok az Informatikatörténeti Adattár (ITA) gyűjteményén alapszanak és alkalmat adnak arra, hogy bemutassunk olyan információkat, dokumentumokat, videókat, képeket, eseményeket, történéseket, amelyek a magyar informatika történetével kapcsolatosak. Jelen pillanatban 7 Tárlat érhető el.

Budapest, 2023. január 19.

iTF / ITA szerkesztőség